- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seimui teikiamos Teismų įstatymo pataisos, kuriomis siekiama sustiprinti aukštesniųjų teismų teisėjų kompetenciją ir padidinti teismų darbo efektyvumą.

„Teisėjų karjerą turi lemti jų kompetencija, o ne įstatyme numatyti formalūs reikalavimai. Todėl turime užtikrinti aukščiausios kvalifikacijos asmenų galimybes dirbti teismuose ir atsisakyti nepagrįstų apribojimų dėl stažo. Tik užtikrinus laisvą ir atvirą konkurenciją tarp stipriausių teisininkų, bylos bus nagrinėjamos sparčiau ir kokybiškiau”, – sakė Prezidentė.

Pagal Prezidentės teikiamas įstatymo pataisas, siūloma sumažinti formalius darbo stažo reikalavimus, dėl kurių net ir patys geriausi teisininkai negali dalyvauti konkursuose į aukščiausias teisėjų pareigas.

Įstatymu taip pat griežtinama tvarka dėl teismų pirmininkų pavadavimo. Iki šiol galiojo tvarka, kad teisimo vadovą laikinai pavaduoja didžiausią darbo stažą teisme turintis teisėjas. Pagal Prezidentės siūlomas pataisas, šių pareigų negalės eiti tie teisėjai, kurių darbo kokybė, atsižvelgiant į jų veiklos vertinimo rezultatus, yra bloga, o administraciniai gebėjimai – minimalūs.

Prezidentės teikiamu įstatymo projektu taip pat siekiama pašalinti Teismų įstatymo spragas, trukdančias paspartinti bylų nagrinėjimą tuose teismuose, kuriuose dėl laikinų priežasčių ar padidėjusio darbo krūvio stringa bylų nagrinėjimas. Įstatymą siūloma papildyti nuostatomis, leidžiančiomis perkelti teisėją iš vieno teismo į kitą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!