- Reklama -

LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė sausio 22 d. vyks oficialaus vizito į Daniją.

Šalies vadovė susitiks su Danijos Parlamento Pirmininku Mogensu Lykketoftu, Ministre Pirmininke Helle Thorning-Schmidt, Karaliene Margrethe II, lankysis Danijos karališkojoje bibliotekoje, taip pat susitiks su Danijoje studijuojančiu Lietuvos jaunimu.

Su Danijos vadovais Prezidentė aptars dvišalių santykių ir verslo ryšių stiprinimo galimybes, Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo perspektyvas, pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai patirtį ir prioritetus. Danija jau 40 metų yra ES narė ir 7 kartus pirmininkavo ES Tarybai. Lietuvai nuo liepos mėnesio šiemet pirmą kartą teks ši atsakomybė.

Vizito metu daug dėmesio bus skirta ir europinei darbotvarkei. Bus aptariamos Europos ekonominiam stabilumui ir gilesnei ekonominei integracijai siūlomos priemonės, pasirengimo deryboms dėl daugiamečio 2014-2020 m. ES biudžeto aktualijos, taip pat energetinio saugumo ir Rytų partnerystės klausimai.

Lietuvą su Danija nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo sieja stiprūs bendradarbiavimo ryšiai. Danija viena pirmųjų pripažino atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybę ir paskelbė, kad vienas iš svarbiausių jos užsienio politikos prioritetų bus parama atsikuriančioms Baltijos valstybėms. Danija ne tik suteikė didelę materialinę pagalbą mūsų šaliai, bet ir prisidėjo kuriant Lietuvos kariuomenę, tapo pirmąja Vakarų valstybe, pasirašiusia su Lietuva bevizio vykimo sutartį 1992 metais.

Danija taip pat palaikė Lietuvą siekiant narystės ES ir NATO. Danų kariai jau ketvirtą kartą patruliuoja Baltijos šalių oro erdvėje.

Minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, mūsų šalyje lankėsi Danijos Karalienė, o minint diplomatinių santykių 20-metį 2011 m. spalį – Danijos Premjerė. Danija yra viena aktyviausių užsienio investuotojų Lietuvoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!