- Reklama -

Generalinis prokuroras Darius Valys. KK nuotr.

Generalinė prokuratūra analizuoja 2012 m. pabaigoje Valstybės kontrolės atlikto audito „Ikiteisminio tyrimo organizavimas“ išvadas bei kartu su Policijos departamentu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybe imasi įgyvendinti pateiktas rekomendacijas.

„Iš esmės sutinkame su Valstybės kontrolės iškeltomis ikiteisminio tyrimo problemomis ir džiaugiamės, kad daugelis jų sutampa su mūsų pačių įžvalgomis. Kai kurias rekomendacijas jau buvome pradėję įgyvendinti – 2012 m. gruodžio 14 d. patvirtinta prokurorų darbo krūvio vertinimo metodika tikimasi išspręsti Valstybės kontrolės keliamą nevienodo darbo krūvio problemą bei apskaičiuoti optimalų prokurorų poreikį,“ – sako generalinis prokuroras Darius Valys.

2012–2014 m. strateginiame veiklos plane numatyti konkretūs kriterijai, leidžiantys įvertinti, kiek ikiteisminių tyrimų atliekama per Baudžiamojo proceso kodekse nustatytus terminus, daugiau ikiteisminių tyrimų planuojama užbaigti paprastesnio ir ekonomiškesnio proceso tvarka. Taip pat prokuratūra pagal kompetenciją imasi visų galimų priemonių užtikrinti kuo greitesnį ekspertizių atlikimą. Efektyviai vykdyti ikiteisminio tyrimo terminų kontrolę padeda ir informacinė prokuratūros sistema (IPS).

Šios priemonės jau duoda teigiamų rezultatų – 2012 metais prokurorai ir ikiteisminio tyrimo pareigūnai ištyrė 42 884 nusikalstamas veikas. Tai 20 procentų daugiau nei 2011 metais ir daugiausiai per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį. Jau keletą metų nors ir nežymiai, bet trumpėja ikiteisminio tyrimo trukmė. 2012 metais 72 procentai baigtų ikiteisminių tyrimų truko iki 6 mėnesių.

Prokuratūra nuosekliai siekia, kad sudėtingos baudžiamojo proceso procedūros, lemiančios ilgą ikiteisminio tyrimo trukmę, būtų supaprastintos. Tuo tikslu rengiami Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimų projektai, rekomendacijos prokurorams ir ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

Prokuratūra tikisi, kad įgyvendinus Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Policijos departamentui pateiktas rekomendacijas, susijusias su ikiteisminio tyrimo pareigūnų darbo krūvio vertinimu, kvalifikacijos kėlimu, taip pat teisėsaugos institucijų veiklą reglamentuojančių teisės aktų pakeitimu, bus sukurtas „tiltas“ tarp teisėjų, prokurorų, ikiteisminio tyrimo pareigūnų ir advokatūros.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!