- Reklama -

Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentūroje įvyko apskritojo stalo diskusija „Kultūros politikos kaitos gairių įgyvendinimas: pokyčiai ir perspektyvos”.

Prieš dvejus metus Seimas patvirtino Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtas Lietuvos kultūros politikos gaires, todėl šiandien kultūros, meno ir akademinės bendruomenės atstovai, Kultūros ministras, Švietimo ir mokslo, Finansų ir Ūkio ministerijų viceministrai aptarė, kaip per dvejus metus pakito situacija kultūros sektoriuje ir kokia yra šio sektoriaus plėtros perspektyva. Diskusijos dalyviai dalijosi nuomonėmis, kokie per porą metų pasiekti laimėjimai ir išmoktos pamokos, taip pat pateikti kritiški situacijos vertinimai.

Pasak diskusijos dalyvių, kultūra -plati ir visas gyvenimo sferas apimanti sritis, todėl siekiant bet kokių tikslų yra būtinas tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Tik kultūros sektoriui dirbant kartu su kitomis sritimis bus efektyviausiai pasiekta Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030″ keliamų tikslų.

Diskusijos svečiai atkreipė dėmesį, kad pastaruosius dvejus metus kultūra užima svarbią vietą valstybės raidos dokumentuose. Buvo aptartas svarbus naujoje 2014-2020 ES finansinėje perspektyvoje numatomas struktūrinės paramos prioritetas „Kultūra”, diskutuota, kaip pasiekti, kad kultūros sektoriui būtų numatytas deramas finansavimas.

Kultūros sektoriaus atstovai pabrėžė, kad ankstesnėse ES finansinėse perspektyvose kultūros sritis buvo vienintelė negaunanti finansavimo iš ES struktūrinių fondų ir tai padidino šio sektoriaus atotrūkį nuo kitų sričių.

Renginio dalyviai atkreipė dėmesį, kad Lietuvos kultūros politikos kaitos gairių įgyvendinimas turėtų tapti efektyvesnis, kultūros finansavimo politika turėtų atitikti valstybės raidos dokumentuose keliamus tikslus, o administravimo sistema – tapti labiau optimizuota. Buvo pasigesta permainų kultūros paveldo srityje. Diskusijos svečiai sutarė, kad Gairėse numatyti ilgalaikiai tikslai turi būti įgyvendinami ir ateityje.

Pranešimus skaitė kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Prezidentės patarėja Rūta Kačkutė, kultūros viceministras Gediminas Rutkauskas, Meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Kornelijus Platelis, Nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotojas Vytautas Balčiūnas, Lietuvos projektų vadybos asociacijos direktorius Aurimas Pautienius, finansų viceministras Rolandas Kriščiūnas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!