- Reklama -
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad savaitgalį Rumšiškėse,  Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje, kilęs gaisras aiškiai parodo, kad rengiant masinius renginius tinkamas lankytojų saugumas užtikrinamas ne visada. Festivalio „Granatos“ metu ugnies suniokotas paveldas turi tapti perspėjimu visiems renginių organizatoriams.

Pasak R.Karbauskio, jei festivaliai vykdomi valstybės saugomose teritorijose, leidimus suteikiančios institucijos turi galvoti ne tik apie komercinius interesus, bet ir apie galimas rizikas.

„Matyt nereikia būti dideliu ekspertu tam, kad suvoktum, jog pirotechnika ir mediniai pastatai šiaudiniais stogais nėra labai saugus derinys. Muziejaus administracija turės paaiškinti, kas ir kokiais pagrindais suteikė teisę leisti fejerverkus vėjuotą naktį tokioje vietoje. Tai signalas, kad  festivalių rengėjai turi rimčiau vertinti masinių renginių rizikas. Nelaimės atsitinka visiems, tačiau kai kurių nelaimių galima išvengti tinkamai įvertinus pavojus.“

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat ragina stiprinti kultūros paveldo apsaugą. Pasak jo, muziejai turi būti atviri žmonėms ir papildoma komercinė veikla juose skatintina, tačiau žmonių saugumas turi būti pirmoje vietoje.

 „Tik laimingo atsitiktinumo dėka kilusio gaisro metu nenukentėjo festivalio dalyviai. Specialistai turi įvertinti, ar festivalio organizatoriai ėmėsi visų priemonių žmonių saugumui užtikrinti. Valstybei padaryta žala turės būti kompensuota, tačiau sudegusio valstybės paveldo atkurti jau negalėsime. Turime dar kartą įvertinti, ar istorinis valstybės turtas saugomas tinkamai“, –  sakė premjeras.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!