- Reklama -
Sigitas Martinavičius. asm. albumo nuotr.
Sigitas Martinavičius. asm. albumo nuotr.

Sigitas Martinavičius 

Pradėjau savo verslus Lietuvai atgavus Nepriklausomybę. Niekada nevogiau ir niekas man nepadėjo, viską dariau pats. Skolinausi, rizikavau visu savo ir šeimos turtu. Ne kartą bankrutavau, kėliausi parklupęs, nemiegojau naktimis, kartais dirbdavau savaitėmis, tik nulūždamas kelioms valandoms pamiegoti. Taip tęsėsi dešimtmečius.

Dabar paklausiu žiaurų klausimą: ar mano pajamos turi būti tokios pat, kaip eilinio mokytojo ar valstybės tarnautojo, kuris dirba nuo 8 iki 17 val.?

Va, premjeras teigia, kad niekada kainos Lietuvoje nebus tokios, kaip Lenkijoje, ir argumentuoja, kad to kaltininkas yra verslas, kuriems 5-7% pelningumo yra per mažai. Tai noriu policininkui-premjerui atsakingai pareikšti. Jau daugelį metų verslas Lietuvoje dirba už 1-2% pelningumo, o daugelis metų metus dirba nuostolingai. Premjeras teigia, kad prekyboje reikia didinti konkurenciją ir tada kainos kris. O ar suvokia premjeras, kiek šimtų smulkių parduotuvių bankrutavo atėjus LIDL tinklui? Juk ES paramą šimtais milijonų gaunantis gigantas dempinguoja daugelį produktų kainas norėdamas įsitvirtinti rinkoje. Pvz., pieno LIDLE UHT 1 litras kainuoja 0,44 eurai. Tokio pieno savikaina be 21%PVM yra apie 0,45 eurai. Bankrutavus šimtams parduotuvių tūkstančiai žmonių prarado darbus.

Lietuvoje gali būti tokios kainos, kaip Lenkijoje, kai mokesčiai, pagarba ir parama verslui bus kaip Lenkijoje, o svarbiausia viešasis sektorius dirbs taip efektyviai, kaip Lenkijoje. Nekompetetinga valdžia nesuvokia, kad ne verslas kaltas dėl didelių kainų ir mažų algų, o neefektyvus biudžeto perskirstymas, dideli mokesčiai.

Žmonės maistui ir komunaliniam išleidžia 80% savo algos. O maistui ir komunaliniam Lietuvoje didžiausi mokesčiai visoje ES. Jei jiems būtų ne 21%PVM, o 5%, kaip yra daugelyje šalių, o kai kur 0%, eilinė Lietuvos šeima sutaupytų apie 200 eurų.

Taigi grįžtu prie socialinio teisingumo. Labiausiai prie skurdo ir socialinio neteisingumo prisideda ne verslas, o valdžia, apkraudama eilinius lietuvaičius mokesčiais, paimdami iš šeimos 200 eurų ir juos leisdama išgrobstyti korumpuotiems valdininkams.

Gerbiamas Premjere, valdžia reikalinga ne draudimams ir nurodymams, kaip mums gyventi, valdžia reikalinga tam, kad rūpintųsi visų Lietuvos žmonių gerove. Nesugebate to padaryti, traukitės, tegu dirba tie, kurie sugeba.

Ar gali Premjeras sugebėti vystyti ekonomiką, kai jam 1 litas=1 eurui, ar gali Premjeras vadovauti, kai šmeižiamas verslas, ir kai teigia, kad lietuviai prastesni už lenkus?

Lietuviai yra darbšti, išradinga tauta ir mes galime gyventi geriau už lenkus, tik, va, nemokame išsirinkti kompetetingos valdžios.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!