- Reklama -
E.Jakilaitis ir R.Karbauskis. KK nuotr.
E.Jakilaitis ir R.Karbauskis. KK nuotr.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis surengė spaudos konferenciją, kurioje atskleidė, kaip LRT leidžia mokesčių mokėtojų pinigus.
Būtent šiuos klausimus tirs Seime sudaryta specialioji komisija, kurios darbą Seimo opozicijoje esantys TS-LKD, G.Palucko socialdemokratai ir Liberalų sąjūdžio nariai siekia užblokuoti pasitelkiant Konstitucinį Teismą. Jam, kaip žinia, vadovauja buvęs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos narys, A.Kubiliaus Vyriausybės KAM ministrės R.Juknevičienės patarėjas, buvęs TS-LKD kandidatas į Europos parlamentą Dainius Žalimas.
Šį LRT tyrimą Seime, kaip buvo galima suprasti iš R.Karbauskio pasisakymų, išprovokavo pati LRT, kuri ne tik atsisakė pateikti Seimo narių prašomą medžiagą ir atsakyti į Seimo narių klausimus, tačiau iš LRT steigėjo – Seimo dar ir išsityčiojo.
Kaip teigė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis, priežastys, kodėl buvo sudaryta komisija LRT veiklai tirti, buvo neišvengiamos.
LRT pateikė 2016 metų ataskaitą Seimo Kultūros komitetui, tačiau ji nebuvo patvirtinta ir atvirai buvo pasakyta, kad komiteto nariai, o taip pat Seimo nariai turi klausimų.
Kaip teigė R.Karbauskis spaudos konferencijoje, ankstesni Seimai tvirtindavo ataskaitas nesigilindami, kaip leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. Pvz., kartą LRT metinės veiklos ataskaita Seimo Švietimo ir kultūros komitete buvo patvirtinta vos per 3 minutes.
Taigi, turėdami klausimų, beveik 70 Seimo narių kreipėsi į LRT tarybą, tačiau atsakymas buvo toks – kad informacija konfidenciali ir ji Seimo nariams nebus atskleista.
Tada jau 80 Seimo narių papildomai kreipėsi į LRT, prašydami, kad LRT kreiptųsi į prodiuserius, jog šie leistų LRT pateikti Seimui sutartis bei laidų sąmatas.

Ir tuomet, pasak R.Karbauskio, Seimo nariai iš LRT tarybos gavo chaotiškai pateiktą medžiagą. „Nėra dalies sutarčių, sąmatų, net tų, kurie leido pateikti“, – spaudos konferencijoje sakė R.Karbauskis.
Anot jo, Seimui pateikta taip, tarsi bandyta pasijuokti iš Seimo. Taip pat atsisakyta pateikti sutartis bei sąmatas dalies prodiuserinių kompanijų, tarp kurių – ir E.Jakilaičio. Nuo mokesčių mokėtojų taip pat slepiama, kiek, pvz., kainuoja laida „Beatos virtuvė“.
Vienas prodiuseris, kurio pavardės R.Karbauskis neįvardijo, pateikė teisininko paruoštą sutikimą LRT pateikti sutartis ir sąmatas Seimui, tačiau teisine prasme šis „sutikimas“ reiškia nesutikimą. Savo atsakyme LRT viena UAB rašo, jog neprieštarauja, kad LR Seimui būtų atskleista jį dominanti informacija, tačiau primena LRT, kad sutartys ir sąmatos yra konfidencialios, todėl, prieš pateikiant dominančią informaciją Seimui, reikėtų papildyti sutartis raštišku susitarimu, jog LRT prisima įsipareigojimus atlyginti UAB patirtą žalą, jei Seimui pateikta informacija Seimo būtų atskleista UAB konkurentams ir tokia žala atsirasti.

Edmundas Jakilaitis. KK nuotr.
R.Karbauskis spaudos konferencijoje pateikė ir LRT sudarytą lentelę apie 2017 m. LRT televizijų programų santykį – kad 57,8 proc. sudarė LRT rengiamos programos, 25,8 proc. – bendra produkcija su prodiuserinėmis įmonėmis, o nepriklausomų prodiuserių programos sudarė 16,4 proc.
„Tačiau dalys procentais būtų visai kitokios, jei tai būtų paskaičiuota lėšomis, ne laidomis“, – įsitikinęs R.Karbauskis.
Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad LRT 2017 m. už 10 proc. savo biudžeto (3 793 245, 94 eur) neskelbiamų derybų būdu įsigijo kilnojamą televizijos stotį.
Anot R.Karbauskio, buvo vadovautasi dar 2003 metų Vyriausybės nutarimu ir pirkimo procedūros neatitinka Viešųjų pirkimų įstatymo.
Seimo Kultūros komiteto pirmininkui kyla klausimų ir dėl darbo užmokesčio ir autorinių sutarčių santykio LRT. Pvz., vieno Lietuvos nacionalinės televizijos darbuotojo darbo užmokestis 2015 m. 3863 eurai, 2016 m. – 4362 eurai, tuo tarpu per nurodytus metus pagal autorines sutartis jam priskaičiuota: 2015 m. – 25 625 eurai, o 2016 m. – 19 499 eurai.
Kito telezijos darbuotojo darbo užmokestis 2015 m. buvo 11 157, 2016 m. – 11 359 eurai, tuo tarpu pagal autorines sutartis tas pats darbuotojas dar gavo: 2015 m. – 5986, 2016 m. – 8587 eurus.
Iš tokių lentelių R.Karbauskiui kyla darbo užmokesčio ir autorinių sutarčių santykio klausimas: kodėl LRT – dvigubos sutartys? Ar televizijos darbo santykiuose nėra tų pareigų, kurios yra autorinėse sutartyse?

Rimvydas Paleckis. KK nuotr.
Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis spaudos konferencijoje taip pat pateikė dokumento kopiją, rodančią, kaip LRT leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai: jau prie pasirašytos sutarties su prodiuseriu buvo pasirašytas ir papildomas susitarimas – prodiuseriui sumokėti 111 546, 45 eurus.
R.Karbauskis atkreipė dėmesį į labai netvarkingą apskaitos vedimą. „Ant sutarčių nėra numerio, nėra netgi datų. Jeigu sutartis neturi numerio, nėra sąmatų, labai keistas apskaitos vedimas“, – pastebėjo Seimo narys.
Anot jo, daug sutarčių, kurios neatlygintinos, tačiau vėliau tampa atlygintomis – įterpiamas V sutartis dalis.
Pvz., sutartyje prodiuseris įsipareigoja neatlygintinai organizuoti ir užtikrinti kassavaitines TV programas. Sutarties IV punktas – „Programos anonsavimas“ („LRT įsipareigoja transliuoti LRT televizijos programose <…> Prodiuserio sukurtus ir pateiktus programos anonsus…“). Toliau seka ne V, o VI punktas – „Autorinės ir gretutinės teisės“. O po trijų mėnesių pasirašomas papildomas susitarimas, kuriuo žodis „neatlygintinai“ išbraukiamas, ir sutartis papildoma V skyriumi „Atsiskaitymo sąlygos ir tvarka“.

Taip pat paaiškėjo, kad vienoje laidoje dainininkams už dainą buvo mokama po tūkstantį eurų.  „Kaip paaiškinti mokytojui ar ligoninei, jeigu kitoje vietoje mes už dainą mokame tūkstantį eurų?“- klausė R.Karbauskis.

Jo tikslas – pagal BBC skaidrumo standartus dirbanti LRT.

Karbauskio spaudos konferencija 20180123

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!