- Reklama -

Pasak šaltinių iš Seimo TS-LKD frakcijos, rasta politinė formulė, kaip po rinkimų išlaikyti A.Kubilių premjero poste ir tęsti branduolinės jėgainės su senu japonišku reaktoriumi statybas. KK nuotr.
Pasak šaltinių, tarp konservatorių ir socdemų sudarytas susitarimas - kad socdemams per balsavimus dėl koncesijos sutarties su japonais dėl AE statybos geriau nebūti plenarinio posėdžio salėje (kad užtektų matematinės daugumos priimti reikiamus įstatymus). Turbūt dėl to šiandien per balsavimą dėl pritarimo koncesijos sutarčiai nedalyvavo net 12 socdemų. KK nuotr.
Kalbama, kad tarp valdančiųjų ir darbiečių sudarytas barteris: Darbo partija balsuoja už AE statybą ir koncesijos sutartį - "juodosios buhalterijos" byla "pratempiama" iki senaties. Sutapimas: Seime pasklidus tokioms kalboms, lygiai po 3 trijų dienų teismas DP "juodosios buhalterijos" byloje padarė pertrauką. KK nuotr.
Kalbama, kad "visuomenininkai" - tai saugumo projektas, turintis padėti konservatoriams išsilaikyti valdžioje po Seimo rinkimų ir neprileisti prie valdžios "paksistų" ir socdemų. KK nuotr.

Redakcijos šaltinių duomenimis, 18 metų Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko poste išsėdėjęs Zenonas Vaigauskas liko dar 4 metams vadovauti neatsitiktinai: jis ir toliau turės pasirūpinti, kad balsai per Seimo rinkimus būtų suskaičiuoti „tvarkingai“.

Kaip sakė šaltiniai, nors Darbo partija, Socialdemokratų partija ir partija Tvarka ir teisingumas pasirašė susitarimą dėl koalicijos po Seimo rinkimų, bus daroma viskas, kad socialdemokratai ir „tvarkiečiai“ prie valdžios būtų neprileisti. Motyvas – atominės elektrinės statyba.

„Slaptose saugumo pažymose teigiama, kad, jeigu į valdžią rudenį ateis socialdemokratai ir „tvarkiečiai“, tai bus atsisakyta Visagino atominės elektrinės statybos. Todėl rudenį po Seimo rinkimų bus modeliuojama tokia valdančioji dauguma, kuri tęs Visagino atominės elektrinės statybą“, – teigė šaltiniai.

Jų teigimu, po Seimo rinkimų planuojama, kad valdančiąją daugumą sudarys TS-LKD, liberalai (Liberalų ir Centro sąjunga ir Liberalų sąjūdis, taip pat, jei pateks, A.Zuoko partija), D.Kuolio „visuomenininkai“ ir vadinamieji „violetiniai“. O jei tokios sudėties koalicijai iki tapimo valdančiąja trūks balsų, tai, pasak šaltinių, prie valdančiųjų prisijungs ir „darbiečiai“. Esą balsavimas dėl atominės elektrinės įstatymo Seime buvo generalinė repeticija (nes atominės elektrinės įstatymas ir įstatymas dėl koncesijos pasirašymo su „Hitachi“buvo priimtas „darbiečiams“ balsavus „už“).

Politikos kuluaruose sklando kalbos, kad Darbo partijai už paramą priimant atominės elektrinės įstatymą pažadėtas gelbėjimo ratas „juodosios buhalterijos“ byloje – esą ši byla teisme bus nutraukta suėjus senaties terminui.

Keistas sutapimas: dieną prieš balsavimą Seime dėl atominės elektrinės įstatymo, Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje paskelbė pertrauką – iki rudens. O kitą dieną Darbo partijai palaikius atominės elektrinės įstatymą, po svarstymo šis įstatymas buvo priimtas.

„Toks pat modelis bus taikomas ir vadinamajai N.Venckienės partijai“, – teigė šaltiniai. Pasak jų, teisėsauga iki Seimo rinkimų apraizgys N.Venckienę ir jos artimuosius, pretenduojančius tapti politikais, bylomis, o šiai politinei jėgai patekus į Seimą, ja konservatoriai manipuliuos taip pat, kaip ir Darbo partija.

„Venckienės partija“ palaikys Andriaus Kubiliaus Vyriausybę ir per atitinkamus balsavimus bus laikoma už trumpo „baudžiamųjų bylų“ pavadėlio“, – būsimą politinį scenarijų atskleidė redakcijos šaltiniai.

Jų manymu, kad būtent dėl įtarimų, jog, pasinaudojus Darbo partijos balsais Seime priimant atominės elektrinės įstatymą, vėliau gali būti nesilaikyta žodžio ir Darbo partijos vadovybė „juodosios buhalterijos“ byloje gali būti nuteista („teismai nepriklausomi, ką mes galime“), Darbo partija ir siekia įvesti saugiklį – kad dėl atominės elektrinės įstatymo Seime būtų balsuojama du kartus.

„Darbo partija jau yra pasimokiusi – kai nepalaikė Z.Balčyčio kandidatūros, nes buvo pažadėta, kad, jei nebalsuos už Z.Balčyčio kandidatūrą, bet balsuos už G.Kirkilą, tai Darbo partija bus pakviesta į koaliciją. Bet Darbo partija tada buvo apgauta, socialdemokratų mažumos Vyriausybę tada parėmė konservatoriai. Taigi, kadangi „darbiečiai“ jau yra pasimokę, tai dabar esminiuose balsavimuose ir politiniuose žaidimuose jie nori susidėti savo saugiklius“, – savo nuomonę apie „darbiečių“ poziciją dėl dvigubo atominės elektrinės įstatymo balsavimo Seime išdėstė šaltiniai.

Jų teigimu, tokį būsimos koalicijos projektą (kita Seimo valdančioji dauguma – be socialdemokratų ir be „tvarkiečių“) aktyviai palaiko ir saugumas, kuriam atominės elektrinės statyba yra svarbiau už „violetinių“ ir D.Kuolio „sąrašinių“ veiksmus prieš Prezidentę ir už pačią Prezidentę.

„Būtina prastumti ABWR reaktoriaus statybą Lietuvoje, nepaisant to, kad tokių reaktorių jau niekas pasaulyje nestato, nes nuo to priklauso General Electric ateitis. Ši JAV kompanija, gaminanti ABWR tipo reaktorius, po Fukušimos avarijos atsidūrė aklavietėje – niekas neperka tokių reaktorių, jai gresia branduolinės šakos korporacijoje likvidavimas. Tai reiškia, kad be darbo liktų daug žmonių. O branduolinės šalos likvidavimas General Electric būtų didelis smūgis šiai vienai svarbiausių JAV „vyriausybinių“ įmonių. Todėl, jeigu Lietuvoje būtų statomas tas reaktorius, jau apie tą reaktorių būtų kalbama, viešinama, vykdoma propaganda, ir galbūt tai atitolintų General Electric kompanijos branduolinės šakos uždarymą“, – sakė šaltiniai.

Taigi, pasak, jų, kito Seimo valdančiosios daugumos formavimą lems būtent atominės elektrinės, o tiksliau – japoniško, seno tipo verdančio vandens branduolinio reaktoriaus statybos, klausimas.

„Nepaisant to, kad socialdemokratai pakluso konservatorių prašymams ir šiandien netrukdė balsuoti dėl Seimo pritarimo koncesijos sutarčiai – per balsavimą, kad netrukdytų, „kitų reikalų“ turėjo net 12 Seimo narių socialdemokratų, tačiau po Seimo rinkimų socdemai vis tiek prie valdžios nebus prileisti: nauja valdžia jau sudėliota“, – redakcijai sakė šaltiniai iš Seimo TS-LKD frakcijos.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!