- Reklama -

Premjerui Algirdui Butkevičiui - nemalonumai dėl žento. KK nuotr.

37 Seimo nariai įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma suteikti Seimo Antikorupcijos komisijai įgaliojimus atlikti parlamentinį tyrimą dėl valstybinių viešinimo paslaugų konkursų skaidrumo, ar nebuvo korupcijos apraiškų Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui įsigyjant UAB „Ministerium“ akcijų.

„Tikimės, kad šis parlamentinis tyrimas padės atsakyti į esminį klausimą: ar šios Vyriausybės veikloje nėra sistemingo valstybės resursų naudojimo siekiant atsidėkoti už buvusias, esamas ar būsimas rinkimų kampanijų organizavimo paslaugas. Būtent toks įtarimas kyla matant visą istorijos, kurios epicentre atsidūrė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas ir visuomeninė konsultantė, raidą. Informacijoje, kurią paskelbė žiniasklaida ir kurios tikslumu jau įsitikinome, yra ryškios galimos politinės korupcijos požymių. Demokratinėje valstybėje toks veikimas yra netoleruotinas ir gali privesti prie labai rimtų demokratijos erozijos procesų, todėl būtina atlikti rimtą tyrimą“, – sako Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Parlamentarai nori išsiaiškinti, kaip premjero visuomeninei konsultantei Daliai Kutraitei-Giedraitienei arba jos šeimos nariams ir verslo partneriams buvo atsilyginama už Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų kampanijos organizavimo paslaugas, ar šiam atlygiui nebuvo naudojami valstybės pinigai per neskaidrius viešinimo paslaugų konkursus? Ar vertinant konkursų nugalėtojus komisijose dalyvavo socialdemokratų partijos nariai, kokia buvo jų įtaka laimėtojo parinkimui?

Anot pranešimo spaudai, Komisijai būtų suteikti įgaliojimai gauti net paties Ministro Pirmininko nuo visuomenės slepiamą informaciją, kaip tarp UAB „Ministerium” akcininkų atsidūrė jo žentas Evaldas Vaitasius ir ar akcijų perdavimo sandoriai nebuvo fiktyvūs, siekiant atsilyginti Ministro Pirmininko šeimai už sėkmę viešųjų pirkimų konkursuose?

Taip pat siekiama išsiaiškinti kaip ir kokiu būdu UAB „Ministerium“ ir VšĮ „Socialiniai partneriai“ kartu su kitomis viešųjų ryšių paslaugas teikiančiomis įmonėmis laimėjo didelės apimties valstybinius viešinimo paslaugų konkursus.

Nutarimo projekte suformuluoti klausimai Komisijai:

1) Kokie santykiai siejo Dalią Kutraitę-Giedraitienę, kuri 2013 m. sausio 8 d. buvo paskirta Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomenine konsultante, ir Lietuvos socialdemokratų partiją, pastarosios partijos rinkimų kampanijos 2012 metų Seimo rinkimuose metu? Kokį vaidmenį Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų kampanijoje atliko Dalios Kutraitės-Giedraitienės ir jos sūnaus Simono Giedraičio valdomos įmonės VšĮ „Socialiniai partneriai” ir UAB „Ministerium”?

2) Kaip Daliai Kutraitei-Giedraitienei arba jos šeimos narių valdomoms įmonėms Lietuvos socialdemokratų partija atsilygino už sėkmingus 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus?

3) Kokį vaidmenį Dalios Kutraitės-Giedraitienės, jos šeimos narių ar verslo partnerių valdomos įmonės atliko po 2012 metų vykusiusiose Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų kampanijose?

4) Kokius grynuosius pelnus per 2012-2015 m. uždirbo VšĮ „Socialiniai partneriai” ir UAB „Ministerium”? Kokia dalis šių pelnų buvo sukaupta iš laimėtų konkursų valstybės institucijose? Kaip nustatytas nustatytas minėtų įmonių grynųjų pelnų santykis su metinėmis įmonių apyvartomis atrodo lyginant su viešųjų ryšių srityje dirbančių panašių įmonių tokio paties santykio vidurkiu?

5) Kokius dividendus iš nepaskirstyto UAB „Ministerium” pelno išsimokėjo Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnus Simonas Giedraitis tuo metu, kai perleido (netiesiogiai) akcijas Evaldui Vaitasiui, turint omenyje, kad didelė dividendų suma galėtų būti laikoma atlyginimu Dalios Kutraitės-Giedraitienės šeimai už paslaugas Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų kampanijoje?

6) Kodėl UAB „Ministerium” ir VšĮ „Socialiniai partneriai” didelę dalį valstybinių viešinimo konkursų laimėjo ne geriausia paslaugos kaina, bet pagal „ekonominio naudingumo” vertinimą? Kiek tokius laimėjimus sąlygojo tai, kad šio parametro vertinimas yra subjektyvus ir priklausantis nuo vertinimo komisijos subjektyvių motyvų, tarp kurių gali būti ir politinės pažiūros ar lojalumas viršininkui bei atitinkamos srities ministrui. Ar nėra požymių, kad minėtasis vertinimas pagal „ekonominį naudingumą” valstybiniuose viešinimo paslaugų konkursuose yra tapęs sisteminių manipuliacijų įrankiu, kuriuo valdžios atstovai naudojasi siekdami savo partijoms ar asmeniškai naudingų sprendimų?

7) Ar konkursų, kuriose dalyvavo ir laimėjo UAB „Ministerium” ir VšĮ „Socialiniai partneriai”, nugalėtojų vertinimo komisijose dalyvavo Lietuvos socialdemokratų partijos nariai ar jų šeimos nariai? Jeigu dalyvavo, kokią įtaką jie darė konkursų rezultatams?

8) Kokią dalį Dalios Kutraitės-Giedraitienės ir jos šeimos narių valdomų viešųjų ryšių įmonių laimėtų konkursų sudaro pasiūlymai, kuriuose kaina buvo didesnė nei konkurentų, tačiau pergalė buvo nulemta iš vertinimo komisijų sulaukus palankių „ekonominio naudingumo“ įvertinimų?

9) Ar po 2012 m. Seimo rinkimų Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomenine konsultante tapusi Dalia Kutraitė-Giedraitienė tinkamai deklaravo savo ir savo šeimos interesus jos valdomose viešųjų ryšių bendrovėse?

10) Kokiomis aplinkybėmis Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas Evaldas Vaitasius šių metų balandžio mėnesį įsigijo 50 proc. UAB „Ministerium” akcijų paketą, kurį anksčiau valdė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomeninės konsultantės Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnus Simonas Giedraitis? Kokia akcijų kaina buvo tuo metu, kai yra nurodomas įvykdytas akcijų įsigijimo sandoris? Ar tai nebuvo apsimestinis sandoris, kuris galėtų būti vertinamas kaip atsilyginimas ar dovana Ministro Pirmininko šeimai?

11) Koks buvo UAB „Ministerium“ akcijų perleidimo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui Evaldui Vaitasiui sandoryje numatytas atsiskaitymo būdas?

12) Koks minėto sandorio sudarymo metu buvo UAB „Ministerium“ nepaskirstyto pelno dydis?

13) Ar akcijų perdavimo sandoris Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui Evaldui Vaitasiui buvo patvirtintas notaro?

14) Ar po UAB „Ministerium“ akcijų perleidimo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui Evaldui Vaitasiui sandorio bendrovės akcininkams buvo mokami dividendai, jei taip, tai kokio dydžio ir kada?

15) Už kokią kainą Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas Evaldas Vaitasius pardavė UAB „Ministerium“ akcijas?

16) Kaip buvo organizuojamas Žemės ūkio ministerijos viešasis pirkimas „Renginių organizavimo paslaugoms” (pirkimo numeris: 155591) įsigyti, kuriame nugalėjo UAB „Ministerium”, VšĮ „Socialiniai partneriai” ir UAB „Baltijos rinkos inovacijos” sudarytas koncernas. Ar pirkimas buvo vykdomas skaidriai? Ar jo metu nebuvo daromas politinis ar tarnybinis spaudimas dėl nugalėtojų pasirinkimo?

17) Ar atsakingi viešinimo konkursus skelbiančių valstybės institucijų pareigūnai, specialiųjų tarnybų ir kontroliuojančių institucijų vadovai nepatyrė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus ar jo aplinkos spaudimo siekiant sustabdyti neskaidrių konkursų tyrimus, susijusius su jo visuomenine konsultante Dalia Kutraite-Giedraitiene ir žentu Evaldu Vaitasiumi? Ar nebuvo grasinama žurnalistams ir daroma įtaka žiniasklaidos priemonėms siekiant kuo mažesnio viešumo apie Ministro Pirmininko šeimos verslą bei Lietuvos socialdemokratų partijos viešųjų ryšių kampanijų finansavimo ypatumus?

18) Ar nėra požymių, kad valstybinių įstaigų ir įmonių viešiesiems ryšiams skirtos lėšos tampa šiuo metu valdžioje esančių politinių partijų ar atskirų politikų rinkiminių kampanijų tiesioginio ar netiesioginio finansavimo vienu iš reikšmingų šaltinių?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!