- Reklama -

Europos parlamento narys Valentinas Mazuronis. KK nuotr.

Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas (ENVI) atmetė Europos Komisijos pasiūlymą, kuriame buvo numatytos valstybių narių galimybės apriboti ar uždrausti genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų importą bei naudojimą savo teritorijose.

Lietuvą šiame komitete atstovaujantis Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis vykusio balsavimo metu, priešingai nei daugelis ENVI komiteto narių, pasisakė už valstybių narių galimybę pačioms spręsti su GMO naudojimu ir importu susijusius klausimus.

“Man labai gaila, kad komiteto dauguma nepalaikė Komisijos pasiūlymo ir tarsi neleido valstybėms narėms pačioms apsispręsti dėl klausimų, kurie gali turėti rimtos įtakos gyventojų sveikatai. Esu nuoširdžiai nustebintas, kad palaikančių mano ir Europos Komisijos poziciją komitete buvo mažuma.”- sakė EP narys V. Mazuronis.

Šių metų vasarą Europos Parlamentas po ilgus metus trukusių diskusijų pritarė ES direktyvų pakeitimams, kuriais buvo valstybėms narėms suteikta galimybė riboti GMO auginimą savo teritorijose. Atsižvelgiant į tai, Komisija parengė analogišką pasiūlymą tokiomis pat sąlygomis suteikti valstybėms narėms galimybę riboti ir GMO maisto bei pašarų naudojimą.

Naujausiame Komisijos pasiūlyme buvo numatyta, kad valstybės narės pačios galės nuspręsti dėl GMO maisto ir pašarų naudojimo savo teritorijoje net tuo atveju, kai sertifikuota Europos agentūra patvirtins, jog GMO pašaras nėra rizikingas. Tačiau Europos Parlamento ENVI komiteto nariai atmetė šį pasiūlymą motyvuodami tuo, kad tai pažeis laisvo prekių judėjimo principus bei suardys vieningą rinką.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!