- Reklama -
KK nuotr.

TS-LKD frakcijai priklausanti Seimo narių grupė – Donatas Jankauskas, Edmundas Pupinis, Julius Dautartas, Danutė Bekintienė, Vida Marija Čigriejienė, Rytas Kupčinskas, Justinas Urbanavičius – įregistravo Seime įstatymo pataisas, kuriomis vietos bendruomenėms sudaromos paprastesnės sąlygos vykdyti veiklą, finansuojamą valstybės ar savivaldybių biudžetų lėšomis.

Šiuo metu bendruomeninėms organizacijoms, kurių dauguma veikia visuomeniniais pagrindais, turi menkus administracinius išteklius, o gaudami finansavimą projektams įgyvendinti iš valstybės ar savivaldybių biudžetų privalo taikyti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus. Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos, vienijančios tiek kaimo tiek miesto bendruomenines organizacijas, atstovų nuomone, tai yra papildoma administravimo našta, reikalaujanti atitinkamos kompetencijos, pastangų ir laiko sąnaudų, kurias bendruomeninių organizacijų lyderiai ir jų bendradarbiai galėtų skirti tiesiogiai bendruomenių poreikiams tenkinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro D. Jankausko teigimu, bendruomenių tyrimai rodo, kad santykinai didelė veiklos administravimo našta stabdo bendruomeninių organizacijų plėtrą ir mažina jų naudą bendruomenei.

„Jei norime, kad bendruomenės būtų aktyvios, jų veiklos nestabdytų imlios laikui ir resursams formalizuotos kliūtys, reikia leisti joms pačioms spręsti daugelį klausimų. Šiais metais vykdoma Vietos bendruomenių savivaldos programa, per kurią visoje Lietuvoje bendruomenės panaudos 8 mln. litų savo nuožiūra viešajam interesui, parodė, kad bendruomenes vienijantys žmonės tikrai gali susitarti bendram labui“, – tvirtino D. Jankauskas.

Projekto tikslas – teisiniu reguliavimu įtvirtinti išimtį ne tik politinėms partijoms, bet ir nustatyti, kad Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos dėl perkančios organizacijos statuso būtų netaikomos bendruomeninėms organizacijoms. Tai reiškia, kad norėdamos pirkti paslaugas ar prekes, bendruomeninės organizacijos neprivalės (bet galės, jei norės) vadovautis sudėtingomis viešųjų pirkimų procedūromis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!