- Reklama -

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas. KK nuotr.

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas atkreipia dėmesį į padažnėjusius žmonių su negalia skundus dėl jiems nesudaromų tinkamų sąlygų dalyvauti rinkimuose. Anot Seimo nario, neįgalūs asmenys jaučiasi diskriminuojami, nes rinkimų metu neturi galimybės patekti į balsavimo apylinkes ir išsakyti savo valią.

„Į mane kreipiasi žmonės su negalia, kurie nerimauja, kad šių metų spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose jiems vėl nebus suteiktos sąlygos savarankiškai patekti į rinkimų apylinkes. Statistika rodo, kad per pastaruosius Seimo rinkimus nebalsavo daugiau nei penktadalis Lietuvos neįgaliųjų. Pagal Lietuvos žmonių su negalia sąjungos atliktą ataskaitą, 38,9 proc. respondentų teigė, kad jiems per rinkimus nebuvo sudarytos sąlygos balsuoti, t.y., nebuvo galimybių nuvykti iki rinkimų apylinkės ir pakilti iki balsavimo vietos“, — pabrėžia Seimo narys.

Į šią problemą darbietis atkreipė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) dėmesį, tačiau kol kas ši už rinkimų organizavimą ir priežiūrą atsakingą institucija nesiruošia imtis jokių veiksmų neįgaliųjų teisėms užtikrinti.

„Kreipiausi į VRK, prašydamas pateikti išsamią informaciją apie tai, kaip ir kokios sąlygos yra sudaromos neįgaliesiems rinkimų metu. Iš gauto atsakymo supratau, kad kol kas nėra sukurtas mechanizmas, leidžiantis balsavimo dieną užtikrinti tinkamas sąlygas neįgaliesiems. Teoriškai už tokių sąlygų sudarymą yra atsakingos savivaldybės ir rinkimų apylinkės, tačiau praktiškai niekas iki šiol neskyrė tinkamo dėmesio šiai problemai“, — sako M. Zasčiurinskas.

VRK prieš kiekvienus rinkimus priima balsavimo patalpos įrengimo tvarkos aprašą, kuriame be kitų reikalavimų, taip pat numatyta, kad šios patalpos turi būti pritaikytos judėjimo ir (ar) regėjimo negalią turinčių ir senyvo amžiaus žmonių poreikiams. Taip pat pabrėžiama, kad nesant galimybių užtikrinti, kad tokios balsavimo patalpos būtų įrengtos pastatuose, pritaikytuose šių rinkėjų poreikiams, rekomenduojama jas įrengti ten, kur nėra konstrukcijų, trukdančių neįgaliesiems patekti į šias patalpas. Tačiau tokie reikalavimai savivaldybėms nėra privalomi, o realaus tokios prievolės vykdymo užtikrinimo mechanizmo teisės aktai nenumato.

„Man dar neteko Lietuvoje matyti tokios rinkimų apylinkės, kur būtų sudarytos visos sąlygos neįgaliesiems. Teoriškai žmonės su negalia turi galimybę prieš rinkimus paprašyti, kad pas juos namo atvyktų rinkimų apylinkės atstovai ir balsuoti namuose, tačiau jeigu negalia turintis pilietis nieko neįspėjęs nuspręstų pats atvykti į rinkimų apylinkę ir balsuoti, jis tiesiog fiziškai negalėtų patekti į rinkimų apylinkę. Lietuvoje yra apie 230 tūkst. neįgaliųjų. Manau, kad tai yra pakankamas motyvas tam, kad šiai problemai būtų skirtas tinkamas dėmesys, juk demokratinėje valstybėje turi būti svarbus kiekvieno piliečio balsas“, — pastebi Seimo narys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!