- Reklama -
Seimo Ekonomikos komiteto narys Valdemaras Valkiūnas. KK nuotr.

Įvairioms frakcijoms priklausančių trylikos Seimo narių grupė kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydami ištirti galimą Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ vadovybės piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimą bei viešojo intereso pažeidimą.

Seimo nariai prašo Generalinės prokuratūros įvertinti asociacijos veiksmus, išduodant TIR knygeles bei nustatant jų kainą vežėjams. Kreipimosi autoriai atkreipia prokurorų dėmesį ir į galimai netinkamą bei neskaidrią ūkinę „Linavos“ veiklą.

„Viešumoje jau kurį laiką skamba pavojaus varpai dėl sunkios finansinės „Linavos“ padėties ir abejotinų šios organizacijos vadovų veiksmų, kurie tokią padėtį galėjo sukelti. Visa tai gali neigiamai atsiliepti ne tik Lietuvos vežėjų verslui, bet ir pervežamų prekių kainai, o dėl to galiausiai nukentės vartotojai. Todėl manome, kad Generalinė prokuratūra turėtų kuo skubiau įvertinti „Linavos“ vadovybės veiksmus ir imtis priemonių, kad būtų apginti tiek vežėjų, tiek visuomenės interesai“, ‒ pažymi kreipimąsi inicijavęs Seimo narys Valdemaras Valkiūnas.

Kartu su juo kreipimąsi pasirašė parlamentarai Stasys Šedbaras, Agnė Bilotaitė, Vaidotas Bacevičius, Rimantas Jonas Dagys, Pranas Žeimys, Gintaras Songaila, Stanislovas Giedraitis, Naglis Puteikis, Aurelija Stancikienė, Julius Veselka, Saulius Bucevičius ir Petras Gražulis. Dauguma jų yra Seimo Antikorupcijos komisijos nariai.

Generalinei prokuratūrai įteiktame Seimo narių rašte atkreipiamas dėmesys į Seimo Antikorupcijos komisijai pateiktą informaciją apie audito kompanijos „Ernst and Young Baltic“ atliktą „Linavos“ 2010 m. ir 2011 m. finansinį mokestinį patikrinimą. Jo metu buvo nustatytos aplinkybės, galinčios turėti nusikalstamos veikos požymių. Tarp šių aplinkybių minimas galimai neteisingos informacijos pateikimas bankui, siekiant gauti finansavimą, beprocenčių paskolų suteikimas „Linavos“ administracijos darbuotojams, pažeidžiant Asociacijų įstatymą, galimas lėšų švaistymas, aplaidus buhalterijos vedimas ir daugelis kitų.

„Neramina tai, kad duomenų apie savo finansinę padėtį bei aptiktus pažeidimus „Linavos“ vadovybė nepateikė ne tik asociacijos nariams, bet ir padėtį „Linavoje“ tiriančiai Seimo Antikorupcijos komisijai. Girdime, jog kitos institucijos, kurių taip pat paprašyta įvertinti „Linavos“ veiklą, savo tyrimus kažkodėl vilkina. Tad tikimės, kad Generalinės prokuratūros ikiteisminis tyrimas padės išskaidrinti asociacijos veiklą, nustatyti galimus pažeidimus bei atsakingus asmenis“, ‒ sako V. Valkiūnas.

Visuomenės informavimo priemonėse buvo pranešama, kad „Linavos“ finansiniai nuostoliai gali siekti 27,5 mln. litų. „Linavos“ administracijos veikla domisi ne tik Seimas ‒ ji kelia rimtų abejonių ir daliai asociacijos narių bei verslo organizacijoms. Lietuvos verslo darbdavių konfederacija (LVDK) kreipėsi į Konkurencijos tarybą dėl galimo „Linavos“ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi platinant TIR knygeles. LVDK teigia esanti įsitikinusi, kad platindama knygeles nepagrįstai aukštomis kainomis, „Linava“ pažeidžia Konkurencijos įstatymą. Informuojama, kad „Linavos“ platinamos TIR knygelės yra vidutiniškai 70 litų brangesnės nei aplinkinėse šalyse. Vežėjų nuomone, nepagrįstai aukšta knygelių kaina yra bandymas pagerinti „Linavos“ finansinę padėtį asociacijos narių sąskaita.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!