- Reklama -

Prezidentė D.Grybauskaitė susitiko su Vilniuje viešėjusiu Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama. Prezidentės spaudos tarnybos nuotr.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija Rusijos paskelbtus draudimus įvairiems produktams vertina kaip rimtą iššūkį Lietuvos verslui ir ekonominiams procesams.

„Vis dėlto Rusijos sankcijos nebe pirmos ir ne tokios jau netikėtos Lietuvai. Kartojantis panašiems eksporto draudimams Lietuvos verslininkai spėjo dalį eksporto nukreipti į kitas rinkas. Tokios iniciatyvos buvo skatinamos ir remiamos dabartinės Vyriausybės ir Seimo politikų.

Ypatingai daug dėmesio socialdemokratai skyrė naujų rinkų Kinijoje paieškoms. Su Kinija buvo susitarta ir pasirašyti dokumentai, bet sertifikatai dėl pieno produktų eksporto į Kiniją taip ir negrįžo į Lietuvą. Ūkio ministerija dirba šiuo klausimu, tačiau tai yra ilgas ir sudėtingas procesas, per tą laiką mes prarandame pajamas.

Prekybiniai santykiai su Kinija būtų dar labiau suintensyvėję, jeigu ne tam tikri diplomatiniai akibrokštai iš dešiniųjų Lietuvos politikų pusės. Populistinius dešiniųjų politikų susitikimus su į Vilnių atvykusiu Dalai Lama Kinijos valdžia įvertino kaip tarpvalstybinės sutarties dėl nesikišimo į viena kitos vidaus reikalus ir teritorijų vientisumo klausimus pažeidimą. Būtent dėl šių politinių niuansų buvo sustabdytas pieno produktų eksportas“, – teigiama Seimo LSDP frakcijos išplatintame pranešime spaudai.

Į Kiniją oficialiu vizitu vykęs Seimo Pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Sysas komentuoja: „Daug Vyriausybės ir Seimo politikų žingsnių buvo padaryta ir siekiant bendradarbiavimo su Kinija. Labai didelę rinką turinčią šalį domino produktų importas iš Lietuvos. Lietuvos ir Kinijos santykiai jau buvo nuėję iki konkrečių eksporto bandymų. Lietuvoje buvo parengtos pieno miltų siuntos tyrimams. Tačiau šias galimybes staiga nutraukė įvykęs Dalai Lamos vizitas.

Nors nei Vyriausybės, nei Seimo vadovybės atstovai su Dalai Lama nesusitiko, tačiau vėliau po vizito nuvykusiai Lietuvos politikų delegacijai aukšti Kinijos pareigūnai – Parlamento vicepirmininkas, užsienio reikalų viceministras – vienareikšmiškai pranešė, kad Lietuva pažeidė Lietuvos ir Kinijos pasirašytą sutartį. Aukšto rango politikų vizitai, susitikimai iš Kinijos pusės buvo atšaukti, bendradarbiavimo, verslo ryšių galimybės nutrūko.“

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!