- Reklama -

Tuo metu pareigas ėjusiam Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui, sustabdžiusiam Turniškių rezidencijos remontą, buvo nuomojami du butai (Turniškių g. 11) iš UAB „Tukompa“. Toks neūkiškas požiūris kainavo per 100 tūkstančių litų vien metinės nuomos. 2010–2012 metais premjero būstams išleista 336 365,05 Lt. KK nuotr.

“Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narius stebina opozicijos kritika ir raginimai Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui atsisakyti rezidencijos, todėl primena, kad ir dabartinis opozicijos lyderis Andrius Kubilius būdamas 1999–2000 Ministru Pirmininku sėkmingai naudojosi premjero rezidencija Turniškių g. 25 – ji buvo naudojama ir gyvenimui, ir reprezentacijai. Joje netgi būdavo priimami žurnalistai, pavyzdžiui, kadencijos baigimo proga rengiamiems vakarėliams. Prieš tai ši rezidencija buvo rekonstruota už 2 mln. Vėliau pastatas vėl buvo rekonstruojamas iš naujo ir paskirtas kaip Prezidento rezidencija Valdui Adamkui”, – teigiama LSDP pranešime spaudai.

Šiek tiek priminsime istoriją.  Asmenys, einantys Ministro Pirmininko pareigas, jiems skirtose rezidencijose Turniškių g. gyveno nuo 1990 metų. Dėl nuolatinės Ministro Pirmininko rezidencijos įrengimo politinis sprendimas priimtas dar 2005 metais. Joje gyventų bet kuris asmuo, einantis Ministro Pirmininko pareigas (Ministro Pirmininko rezidencija, skirtingai negu kadenciją baigusio Prezidento rezidencija, – iki gyvos galvos nesuteikiama). Buvo pavesta LRVK parengti investicijų projektą Ministro Pirmininko rezidencijai numatyto pastato Vilniuje, Turniškių g. 17, rekonstrukcija. Pagal įstatymą rezidencija reikalinga valstybės vadovo saugumui užtikrinti, taip pat reprezentacijai.

2007 metais UAB „Senovė‘ laimėjo atvirą konkursą ir sutartimi įsipareigojo per 12 mėnesių (iki 2008 metų rugsėjo) už 4,49 mln. Lt rekonstruoti pastatą.

Andriui Kubiliui 2008 m. tapus Ministru Pirmininku dėl politinių ambicijų 2008 metų biudžete rezidencijos rekonstrukcijos darbams nebuvo numatyta pakankamai lėšų, o 2009 metų biudžete lėšų šiems darbams visai neskirta. Todėl nuo 2008 metų kovo mėnesio statybos darbai buvo sustabdyti. Paliktame negyvenamame pastate sugedo ventiliavimo sistemos, buvo vandeniu užpiltas rūsys. Atnaujinus rekonstravimo darbus dėl tokio aplaidumo rekonstrukcijai reikėjo papildomai skirti 1 mln. litų (teko keisti statinio konstrukciją, rūsio sienas, grindis, vėdinimo sistemą).

Tuo metu pareigas ėjusiam Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui, sustabdžiusiam Turniškių rezidencijos remontą, buvo nuomojami du butai (Turniškių g. 11) iš UAB „Tukompa“. Toks neūkiškas požiūris kainavo per 100 tūkstančių litų vien metinės nuomos. 2010–2012 metais premjero būstams išleista 336 365,05 Lt. Palyginimui – dabartinės atnaujintos Ministro Pirmininko rezidencijos išlaikymas kainuoja 20 tūkstančių litų per metus (į šią sumą įskaičiuojamas ir pastato šildymas, elektros energija, teritorijos priežiūra, apsaugos priemonės ir kt.).

„Konservatorių atmintis labai trumpa. Kol jie valdžioje, elgiasi vienaip, kai opozicijoje – kalba visiškai priešingai. Andrius Kubilius ir pats gyveno rezidencijoje, ir yra atsisakęs gyventi, taip pridarydamas milijoninių nuostolių O iš tikrųjų vieną kartą rezidencijų klausimą reikia baigti – jas sutvarkyti pagal visus saugumo reikalavimus ir be jokių ginčų naudoti pagal paskirtį“, – sako Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

Vadovybės apsaugos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos pritaria premjero Algirdo Butkevičiaus persikėlimui į Turniškių g. rezidenciją ir raštu kreipėsi į Vyriausybę: „Remiantis Lietuvos Respublikos Vadovybės apsaugos įstatymo 6 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko apsaugą Vadovybės apsaugos departamentas turi užtikrinti 24 valandas per parą. Šiuo metu Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus gyvenamoji vieta neatitinka saugumui keliamų reikalavimų. Vadovybės apsaugos įstatyme taip pat teigiama, jog saugomas asmuo turi sudaryti jį saugantiems pareigūnams tinkamas sąlygas jų funkcijoms atlikti. Turniškių rezidencijų kompleksas yra saugomoje teritorijoje, kurioje yra įrengtos visos būtinos techninės-elektroninės apsaugos ir įėjimo kontrolės priemonės. Ministrui Pirmininkui sutikus persikelti, Vadovybės apsaugos departamentas galės tinkamai ir efektyviai užtikrinti visą kompleksą apsaugos priemonių ir racionaliau panaudoti žmogiškuosius bei finansinius resursus.“

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!