- Reklama -
Seimo narys P.Vilkas

Darbo partijos frakcijos narys Pranas Vilkas socialdemokratų frakcijos išplatintame pareiškime dėl dujų kainų didinimo įžvelgia daug politikavimo. Socialdemokratai apkaltino Darbo partijos frakcijos narius dėl to, kad jų iniciatyva buvo priimti Gamtinių dujų įstatymo pakeitimai, kurie įteisino dujų tiekimo kainos antkainio reguliavimo galimybę ir tai, neva, privertė „Gazprom“ didinti dujų pardavimo kainą.

„Jeigu tikėti šiuo pareiškimu, norėčiau paklausti socialdemokratų, kodėl šių metų pavasarį šilumos ūkio tiekėjų įmonėms dujų pirkimo kaina buvo padidinta 50 procentų, nors įstatymas nereikalavo reguliuoti dujų kainos laisviesiems vartotojams? Kas kaltas, kad už šilumą gyventojai dabar moka 30 procentų daugiau negu 2006 metais. Labai gaila, kad socialdemokratai nesako, kodėl didėja dujų importo kainos, o bando nuslėpti Algirdo Brazausko Vyriausybės pasirašytų sutarčių turinį“, – teigia Seimo Ekonomikos komiteto narys.

Prieš du metus monopolininkas „Gazprom“ viešai pareiškė, kad nuo 2008 metų sausio 1 d. dujų kaina Lietuvai pasieks kitų ES šalių kainos lygį. „Tad prie ko čia įstatymas? – klausia P. Vilkas, – Priešingai, įstatymo nuostatos sudaro galimybes sumažinti dviejų Lietuvos dujų tiekėjų „Dujotekanos“ ir „Lietuvos dujų“ gaunamus viršpelnius, kurie kas mėnesį siekia 4 milijonus litų.“

Sunku paaiškinti, kodėl socialdemokratai siekia sudaryti sąlygas dujų tiekėjams savo nuožiūra padidinti dujų kainą iki 25%? „Jeigu kainos didėja, tai jos turi būti proporcingos sąnaudoms, o ne „Dujotekanos“ ir „Lietuvos dujų“ norams“, – sako Seimo narys.

Vadovaujantis naujomis Gamtinių dujų įstatymo nuostatomis, yra paruošta dujų kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodika, kuri apriboja dujų tiekėjų pelno normą ne daugiau 8 procentais. „Čia ir yra pagrindinė priežastis, dėl ko socialdemokratų frakcija siekia kuo skubiau pakeisti Gamtinių dujų įstatymą ir sustabdyti naujos dujų kainų reguliavimo metodikos įgyvendinimą. Teigdami, kad tai bus galimybė susitarti su „Gazprom“, realiai socialdemokratai ieško įvairiausių būdų pašalinti galimybes reguliuoti kainą ir apginti „Dujotekanos“ ir „Lietuvos dujų“ interesus“, – sako P. Vilkas.

„Įdomiausia yra tai, kad nors „Gazprom“ iki šiol dar nepateikė konkrečių dujų importo kainų Lietuvai, tačiau Vyriausybė jau žino, kiek procentų brangs dujos Lietuvos gyventojams. Kokiu tikslu pateikiami tokie pareiškimai? O gal gyventojai sulauks Kalėdinių nuolaidų?“ – klausia Seimo narys P.Vilkas.

2007-12-11

 

 

 

 

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!