- Reklama -

TS-LKD partijos pirmininkas Andrius Kubilius. KK nuotr.

Šeštadienį Vilniuje vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje patvirtintas svarbiausias rinkiminis dokumentas – partijos programa 2012-2016 metams. 191 puslapio 17 skyrių „XVI Vyriausybės programa“ partijos tarybai ir visuomenei pristatyta specialiai surengtame forume „Iššūkiai ir darbai XVI-ajai Vyriausybei“.

TS-LKD pirmininkas, premjeras Andrius Kubilius šmaikštavo, kad likimas vėl lėmė išsitraukti laimingą penktą numerį, su kuriuo TS-LKD laimėjo 2008 metų Seimo rinkimus – „ką padarysi, kad vėl penktą numerį ištraukėme – matyt ir vėl teks imtis darbų kaip prieš ketverius metus“. Premjeras taip pat pabrėžė galintis drąsiai žvelgti rinkėjams ir, svarbiausia, savo sąžinei į akis, nes tikrai buvo padaryta, kas įmanoma- gal ne tiek, kiek norėta, bet daug.

„Mūsų programa, tai – konkretus sąvadas, ką paveldėjome, kur esame šiandien, ką reikia daryti ir aiškus veiksmų planas, kaip tai daryti. Tai – pamatas naujos Vyriausybės darbui. Esame tie, kurie nesiūlo labai lengvų vitaminų ar kitokių skanių vaistų. Mūsų programa tikrai skiriasi nuo kitų partijų programų, kurias tenka analizuoti ir lyginti. Ji skiriasi tuo, kad joje nėra nei krislelio populizmo ir nėra kitų partijų programoms būdingo išskirtinio bendrybių skyriaus, kaip visi mėgsta kalbėti – „steigsime naujas darbo vietas“, „rūpinsimės smulkiu ir vidutiniu verslu“, stengsimės dėl pensininkų“.

Pasak A. Kubiliaus, partijos programa gimė iš XV-osios Vyriausybės patirties ir yra ambicijų tęsti tai, kas yra pradėta.

Pirmoji partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo pirmininkė Irena Degutienė 2008 metų Lietuvą sulygino su sunkiai sergančiu ligoniu, kada į valdžią atėjusi TS-LKD turėjo priimti neatidėliotinus ir tikrai ne pačius maloniausius sprendimus, kad išgelbėtų valstybę.

„Tokiu atveju ligoniui darai tai, kas jam nėra malonu, bet darai tai iš būtinybės, kad jį išgelbėtum – kad jis pasveiktų, gyventų ir kurtų. Šiandien esame situacijoje, kai ligoniui padaryta pati sudėtingiausia ir rizikingiausia operacija ir jis jau sveiksta. Skaitydama šią programą, ją matau kaip tam tikrą medikų planą, galutinai pastatysiantį žmogų ant kojų ir išleisiantį jį visiškai sveiką pilnaverčiam gyvenimui. Dabar tik lieka atsakyti į klausimą, kiek šią išsamią, kompleksišką programą mums leis įgyvendinti“, – sakė I. Degutienė.

Programą tarybai ir svečiams pristatė ją rengę politikai ir ekspertai. Energetikos sektoriaus apžvalgą energetikos ministras Arvydas Sekmokas pradėjo nuo neseniai Lietuvoje viešėjusio eurokomisaro Giunterio Oetingerio tezių. „Pirmoji – Rusija yra svarbus partneris, iš kurio perkame ir pirksime mums būtinus energetinius resursus; o antroji mintis – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia savaip atkurti Sovietų Sąjungą ir čia jo kariuomenė yra energetika. Mes privalome rasti išeitį tarp šių dviejų realijų“, – sakė ministras.

Įvardydamas svarbiausius Lietuvos esamus ir būsimus projektus, stengiantis pagerinti šią situaciją, A. Sekmokas išskyrė suskystintų gamtinių dujų terminalo statybą ir būtinybę kuo greičiau pasirašyti dujų tiekimo kontraktus, kad projektas pasiektų „negrįžtamą tašką“ bei tai, jog Lietuva turi perimti dujų perdavimo magistrales ir rengtis statyti dujų jungtį su Lenkija. Anot jo, taip pat turi būti tęsiamos Visagino atominės elektrinės statybos bei ruošiamasi antros elektros jungties į Lenkiją – „LitPol Link 2” – tiesimui, kas yra būtina, norint užsitikrinti vieną esminių energetinės nepriklausomybės elementų – sinchroninį susijungimą su kontinentiniais Europos tinklais.

A. Sekmokas taip pat priminė, jog prezidentė yra aiškiai pasakiusi, kad dabartinę energetikos politiką turime tęsti ir užtikrinti energetinę nepriklausomybę.

Ypač detaliai ir kruopščiai programoje parengtos ekonomikos, krašto apsaugos, viešųjų finansų dalys.

Ekonomistas Dainius Kreivys, kalbėdamas apie ekonominę šalies situaciją ir gaires, kur Lietuva turėtų sukti toliau, pabrėžė, jog TS-LKD pavyko įgyvendinti išsikeltą praėjusios kadencijos tikslą ir išvesti Lietuvą iš krizės, tad dabar reikia koncentruotis į naujus siekius – gerovės kūrimą ir ekonomikos augimą, ką pajustų visi šalies piliečiai.

„Neperdėsiu sakydamas, jog prieš ketverius metus valstybė stovėjo ant bankroto ir visuotinių neramumų slenksčio, o šiandien priklausome finansiškai stabilių Europos šalių klubui ir esame pavyzdys, kaip aiški vizija, tvirta politinė valia ir ištikimybė principams gali išgelbėti šalį nuo situacijos, kurią dabar išgyvena graikai, prancūzai ar italai“, – sakė D. Kreivys.

Anot jo, nors nuveikta daug, sustoti negalima ir būsimoji vyriausybė, kurdama konkurencingą ekonomiką, turės gebėti padidinti Lietuvos ūkio efektyvumą, globalizuoti mūsų ekonomiką ir siekti jos inovatyvumo.

Kalbėdama apie Lietuvos saugumą ir partijos programoje numatytas veiklos kryptis, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė akcentavo, jog ekonominiai sunkumai neturi peraugti į saugumo krizę, tad ir toliau būtina nuosekliai stiprinti Lietuvos narystę NATO, siekti stiprios, vieningesnės Europos Sąjungos. Anot ministrės, reikia suprasti, kad pirmiausia patys esame atsakingi už savo krašto saugumą ir tik padarę viską, kas yra mūsų jėgoms, galime pagalbos gręžtis į partnerius. „Net pati stipriausia NATO valstybė, mūsų strateginė partnerė JAV jau ne tik tet-a-tet, bet ir viešai sako , kad, jei ir toliau patys neskirsite tinkamo dėmesio gynybai, mes taip pat persvarstysime savo paramą jums“, – teigė ministrė.

R. Juknevičienė didžiausiais nacionalinio saugumo iššūkiais pavadino pasaulinės ekonomikos krizės poveikio Lietuvai suvaldymą, energetinį saugumą ir informacinės erdvės pažeidžiamumą. Ministrė taip pat atkreipė dėmesį, jog pastarajam laikotarpiui būdinga ir tai, kad į regiono saugumo darbotvarkę sugrįžo ir konvencinės grėsmės sąvoka, nes nuo 2007-ųjų Rusijos Federacija intensyviai modernizuoja, militarizuoja Vakarines savo teritorijas“.

Taryboje taip pat kalbėta apie užsienio politiką, kaimo plėtrą, šeimą, paramą, švietimą, kultūrą, aplinkos politiką, sveikatos apsaugą, korupcijos mažinimą.

TS-LKD taryba patvirtino partijos programą. Ji visuomenei ir žiniasklaidai bus pateikta po galutinių TS-LKD prezidiumo pataisų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!