- Reklama -

Vytautas Gapšys. KK nuotr.

Šiandien Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys užregistravo Lietuvos Respublikos karo prievolės įstatymo Nr. I-1593 40 straipsnio pakeitimo įstatymą. Juo siekiama, kad norintiems gauti būsto paskolą Lietuvos piliečiams potenciali karo prievolė nebūtų vertinama kaip rizikos veiksnys, o būsto paskolas jau turintiems šauktiniams paskolos būtų atidėtos, įskaitant ir palūkanas karo tarnybos metu.

Bankai išsakė savo poziciją, kad išduodami paskolas kaip vieną iš rizikos veiksnių vertins tai, ar paskolos prašantysis gali būti pašauktas atlikti karo prievolę. Tokiu atveju būtų sudarytos skirtingos sąlygos19–26 metų jaunuoliams ir aukštųjų mokyklų absolventams iki 38 metų.

Pagal galiojančią tvarką šauktiniais gali tapti ir finansiškai bankams įsipareigoję Lietuvos piliečiai. Karo prievolės įstatyme numatytas karo prievolę atliekančių piliečių atleidimas nuo darbo, arba studijų aukštojoje mokykloje, garantuojant jiems darbo ar studijų vietą, tačiau nėra numatytas atleidimas nuo finansinių įsipareigojimų bankui vykdymo karo prievolės vykdymo metu.

„Šauktiniais gali tapti ir finansiškai įsipareigoję bankams asmenys. Jei Lietuvoje bus grąžinta šauktinių kariuomenė, bankai žada kiekvienu atveju situaciją vertinti individualiai. Vadinasi, tik nuo bankų malonės priklausys, ar šauktiniui bus atidėtas paskolos mokėjimas 9 mėnesiams. Net jei bankai ir nuspręstų atidėti finansinius įsipareigojimus, nėra jokios garantijos, kad nebus privalu mokėti palūkanų už kreditą. Taigi šauktinis, įsipareigojęs bankui, ir gaudamas vos 38 eurus per mėnesį buitinėms reikmėms, turėtų susimokėti ne tik už būsto komunalines išlaidas, bet ir būsto kredito palūkanas“, — teigia V. Gapšys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!