- Reklama -
Valentinas Mazuronis.  KK nuotr.
Valentinas Mazuronis. KK nuotr.

Reaguodamas į tai, kad visame Vilniaus mieste yra iškabinti plakatai su aukščiausiųjų Lietuvos vadovų, Ministerijų ir kitų valstybinių įstaigų vadovų atvaizdais stambiu planu, reklamuojantys 2018 m. kovo 6-7 d. įvyksiančią Lietuvos ekonomikos konferenciją, Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis kreipėsi į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) l.e.p. pirmininką dr. Virginijų Kanapinską prašydamas įvertinti, ar privačios iniciatyvos komercinė konferencija nebuvo finansuota valstybinių institucijų lėšomis ir ar tai nėra paslėpta politinė reklama, kurią apmoką komercinės struktūros; ar politikų atvaizdai, reklamuojantys komercinį renginį nėra atlygis politikams už jų dalyvavimą renginyje ar renginio rėmimą; ar valstybės politikai dalyvaudami privačios organizacijos renginio reklaminėje kampanijoje nepažeidžia LR teisės aktų bei tinkamai deklaravo savo ryšius su komercinio renginio organizatoriais.

Laiškuose VTEK ir VRK vadovams EP narys nurodo, kad LR Reklamos įstatymas nustato, kad “Reklama – bet kokia forma ir bet kokiomis priemonėmis skleidžiama informacija, susijusi su asmens ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, skatinanti įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis, įskaitant nekilnojamojo turto įsigijimą, turtinių teisių ir įsipareigojimų perėmimą.” Kadangi minėta konferencija yra komercinis renginys, politikų atvaizdai (Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Susisiekimo ministras Rokas Masiulis) jam reklamuoti, anot V. Mazuronio, kelia teisinių abejonių, ar jie gali užsiimti tokia veikla. Iš kitos pusės, taip pat turėtų būti įvertinta, ar politikų atvaizdų skleidimas (reklaminė kampanija yra pakankamai reikšminga) nėra atlygis (neleistinos politinės reklamos forma) politikams už jų dalyvavimą renginyje ar renginio rėmimą.

Kreipdamasis į VRK pirmininkę, V. Mazuronis prašo išsiaiškinti kurios valstybinės institucijos ir už kiek įsigijo bilietus į aukščiau nurodytą konferenciją, ar renginiui buvo skirta valstybinių institucijų parama ir kokia. Dalyvavimas privačioje konferencijoje yra mokamas (470 Eur +PVM už dalyvavimą kovo 7 d. renginyje ir 570 Eur +PVM už dalyvavimą kovo 6-7 d. vykstančiuose renginiuose).

„Taip pat prašyčiau gerbiamos pirmininkės, jei bus nustatyti korupcinės veiklos požymiai, nedelsiant visą surinktą informaciją perduoti teisėsaugos institucijoms“, – sakoma Europos Parlamento nario laiške.

Laiške VTEK l.e.p. pirmininkui V. Kanapinskui, EP narys V. Mazuronis prašo išsiaiškinti, ar valstybės politikai, dalyvaudami privačios organizacijos renginio reklaminėje kampanijoje nepažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktų ir ar jie tinkamai deklaravo savo ryšius su komercinio renginio organizatoriais. Taip pat jis prašo informacijos, ar šio renginio reklama nebuvo įgyvendinta valstybinių institucijų lėšomis (Vyriausybės, Ministerijų ar joms pavaldžių įmonių) ir ar tai nėra paslėpta politinė reklama, kurią apmoka komercinės struktūros.

Kadangi dalyvavimas privačioje konferencijoje yra mokamas, V. Mazuronis prašo VTEK vadovo išsiaiškinti, kurios valstybinės institucijos ir už kiek įsigijo bilietus į aukščiau nurodytą konferenciją ir, ar nebuvo neleistinai skatinamos pavaldžios ministerijų įstaigos įsigyti renginio bilietus ar tapti renginio rėmėjais. Taip pat jis paprašė išanalizuoti, ką reiškia konferencijų organizatorių skelbiama informaciją, kad dalis ministerijų yra instituciniai partneriai, kokią pagalbą ar paramą jie suteikė ir kokiu pagrindu išsirinko šį komercinį renginį iš kitų Lietuvoje organizuojamų renginių.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!