- Reklama -

Seimo narys D.Kreivys. KK nuotr.

„Galima tik pasidžiaugti, kad kitais metais elektros energijos kaina gyventojams mažės. Tačiau tai nėra jokia naujiena ar ypatingas valdančiosios daugumos nuopelnas. Tai dar 2012 m. gruodžio 6 d. „Žinių radijo“ laidoje Pozicija prognozavo tuometinis Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, kalbėdamas apie 2013 metų pabaigą: „(…) metų pabaigoje tarifai automatiškai galės sumažėti daugiau negu porą centų“, – primena Seimo narys, Šešėlinės Vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys.

Tame pačiame interviu A. Kubilius pažymėjo, kad 2013 m. elektros energijos kaina buvo nepagrįstai padidinta dėl to, „kad 2011 metais Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) netiksliai prognozavo dujų, kurios naudojamos elektros gamyboje, kainą. Per kitus metus VKEKK numatė, kad tas skirtumas turi būti padengtas. Maždaug 200 mln. litų įsiskolinimo priežastis buvo pačios VKEKK komisijos sprendimai, priimti 2011 metais“.

D. Kreivys taip pat primena, kad 2013 m. rugsėjo 20 d. VKEKK pasiūlius 15,9 ct/kWh elektros energijos rinkos kainą 2014 metams, elektros energijos vartotojus aptarnaujanti įmonė AB LESTO prašė komisijos padidinti elektros įsigijimo kainą 2 ct, atsižvelgdama į kainų pokyčius Lietuvos elektros biržoje. Tačiau komisija į šį prašymą beveik neatsižvelgė, teigdama, kad LESTO nepateikė išsamių duomenų dėl elektros energijos įsigijimo kainos skaičiavimo.

Pagal vakar VKEKK patvirtintą elektros kainos tarifą gyventojams, elektros perdavimo tinklo operatoriaus „Litgrid“ pajamos 2014 m. iš perdavimo veiklos mažės apie 21 proc.

„Galime daryti prielaidą, kad perdavimo ir skirstymo tinklų operatoriai patirs nuostolius, kuriuos galų gale vis tiek bus priversti dengti gyventojai per padidintą elektros energijos kainos tarifą. Tik klausimas, kada tai įvyks? Tikėtina, kad tai bus padaryta po Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų“, – prognozuoja D. Kreivys.

Pažymėtina, kad šiemet nuo liepos iki lapkričio vidurio Lietuvos elektros biržoje įvyko reikšmingų kainų šuolių. Spalį elektros energijos rinkos kaina pakilo iki 21,07 ct/kWh ir buvo daugiau kaip 32 proc. didesnė negu VKEKK patvirtinta elektros energijos rinkos kaina 2014 metams. Pasak parlamentaro, akivaizdu, kad 2013 m. vidutinė elektros energijos rinkos kaina bus didesnė nei patvirtinta komisijos.

Pasak parlamentaro, tokios prie rinkimų kalendoriaus priderintos manipuliacijos leis nežymiai sumažinti elektros energijos tarifą 2014 metams, tačiau neišvengiamai iššauks elektros kainos didėjimą gyventojams ateityje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!