- Reklama -

Vilniaus meras Artūras Zuokas. KK nuotr.

Išnagrinėjęs Asociacijos Lietuvos gėjų lyga skundą teismas pripažino, kad Savivaldybės administracija nesuderino eitynių vietos gėjų lygos pageidaujamu maršrutu, tačiau teismas nenustatė, kad Savivaldybės administracija tokiu būdu būtų diskriminavusi pareiškėją dėl seksualinės orientacijos.

Teismas konstatavo, kad Savivaldybės administracija savo poziciją grindė remdamasi konkrečiomis teisės aktų nuostatomis ir siekė ginti pačių eitynių dalyvių saugumą.

Išnagrinėjusi teismo sprendimą ir motyvus, Vilniaus miesto savivaldybės administracija nusprendė skųsti teismo sprendimą, įpareigojantį Savivaldybę suderinti asociacijai Lietuvos gėjų lyga leidimą eitynėms Gedimino prospektu.

Primename, kad teismas šią bylą nusprendė nagrinėti per vieną darbo dieną nuo skundo priėmimo, o savivaldybei buvo suteikta tik 28 valandos argumentams ir paaiškinimams pateikti.

Savivaldybės administracija turi teisę teismo sprendimą skųsti per 14 dienų nuo sprendimo priėmimo, tai yra likus savaitei iki planuojamų eitynių. Tačiau siekdama išvengti bet kokių galimų spekuliacijų dėl vilkinimo priimti sprendimus, teismo sprendimą Savivaldybės administracija skųs per gerokai trumpesnį terminą ir pati prašys teismo skubos tvarka išnagrinėti Savivaldybės administracijos skundą ir pasakyti galutinį žodį šiame ginče.

Savivaldybės įsitikinimu, teismas nepagrįstai sprendime nurodė, jog šiuo atveju bus organizuojamos „eitynės“, t. y. tik praeinama pro institucijas ir organizuojamas susirinkimas nebus vykdomas prie šių pastatų, kuriuose įsikūrusios valstybinės institucijos, kadangi organizatoriai yra aiškiai nurodę, jog Lukiškių aikštėje bus išskleidžiama vaivorykštės vėliava, sakomos baigiamosios kalbos.

Primename, kad Savivaldybė pakartotinai svarstydama asociacijos Lietuvos gėjų lyga 2013 m. sausio 11 d. pranešimą apie eitynių organizavimą atsisakė pastarąjį derinti, nes leisdama organizuoti eitynes Gedimino prospektu, pažeistų Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo 4 straipsnio 3 dalyje numatytą besąlygišką draudimą susirinkimus prie teismų pastatų organizuoti ne arčiau kaip 75 metrai, o prie valstybės valdžios ir valdymo įstaigų, užsienio diplomatinių atstovybių, kitų strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių – ne arčiau kaip 25 metrai iki šių pastatų ir objektų.

Gedimino prospekto atkarpoje nuo Odminių skvero iki Lukiškių aikštės yra:Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas (Gedimino pr. 36), Vilniaus apygardos teismas (Gedimino pr. 40), Lietuvos apeliacinis teismas (Gedimino pr. 40), Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija (Gedimino pr. 30), Lietuvos Respublikos ūkio ministerija (Gedimino pr. 38), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija (Gedimino pr. 19), Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija (Gedimino pr. 17), Lietuvos bankas (Gedimino pr. 6), Pasienio kontrolės punktų direkcija prie Susisiekimo ministerijos (Gedimino pr. 26), Lietuvos statistikos departamentas (Gedimino pr. 29).

Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!