- Reklama -

Pasak Vokietijos prezidento J.Gaucke, Lietuvos politika, įveikiant vieną giliausių krizių Europoje, nusipelno didžiausios pagarbos. Dž. G. Barysaitės. nuotr.

„Moterys ir vyrai, senajame Vokietijos imperatorių mieste Achene kasmet teikiantys Karolio Didžiojo apdovanojimą už pastangas siekiant Europos vienybės, dažniausiai labai gerai žino, ką daro. Šiais metais šį apdovanojimą jie įteikė Jums, gerbiamoji Prezidente, ir savo pagrindžiamajame rašte pabrėžė, kad Jūs, „iškili Baltijos regiono asmenybė”, ypatingai nusipelnėte „stiprinant Europos Sąjungos vienybę ir kovojant su Europą purtančia krize”, – per iškilmingą vakarienę, surengtą Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, sakė Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas.

Jis džiaugėsi, kad šis apdovanojimas buvo įteiktas D.Grybauskaitei ir kad ketvirtadienį, liepos 11 d., jis turėjo galimybę Lietuvos prezidentę pasveikinti ir asmeniškai.

„Džiaugiuosi, nes Jūs nusipelnėte to apdovanojimo, bet kartu džiaugiuosi ir todėl, kad tokiu būdu visų pirma vakarų europiečiams ir vėl akivaizdžiai parodoma,

Visų pirma: kokia didelė yra Europa.

Antra: kad Rytai jau senų seniausiai prisideda formuojant Europą.

Ir trečia: kokios itin svarbios dabartinei ir būsimai Europai yra geografiškai nedidelės valstybės, tokios kaip Baltijos šalys“, – sakė Vokietijos prezidentas.

„Achenas ir Vilnius. Nors abu šie miestai įsikūrę gana toli vienas nuo kito, bet išsidėstę pakeliui – prie to paties senojo kelio, vedančio iš Rytų į Vakarus, prekybos ir druskos kelio, jungusio Hanzos miestus nuo Briugės iki Novgorodo. Daug anksčiau nei susiformavo šiandieninės tautos, Europoje, kuri sampratos ir kultūriniu požiūriu kartais buvo vertinama plačiau ir dosniau nei tai dažnai buvo daroma vėliau, o ypač Geležinės uždangos laikais, kai daugeliui ir mūsų atrodė, turėjo atrodyti, kad mes esame iš skirtingų planetų. Laimei, pastaraisiais dešimtmečiais buvo vėl susivokta, kad Europa – vieningas kontinentas“, – teigė Vokietijos prezidentas.

Pasak jo, taip, Europa yra vieninga, „bet Europa vieninga yra kaip laisvės erdvė. Tiek mažiesiems, tiek didiesiems. Kaip žmogaus teisių, saugumo, dalyvavimo, solidarumo ir demokratijos erdvė.“

„Kartais, ypač pastaruoju metu, yra jau benusiviliančių Europa. Europą užklupusios problemos atrodo per didelės, tačiau jos – mūsų pačių sukurtos. Finansinė ir ekonominė krizė, didžiulės skolos, visų pirma nerimą keliantis jaunimo nedarbas daugelyje Europos šalių, o kartu ir dažnai užsienio politikos klausimuose delsianti ir nevieninga Europos Sąjunga – visa tai verčia daugelį abejoti Europa, kartais netgi parasti viltį. Daug piliečių nebesitiki pagerėjimo, Europą netgi laiko gerovės ir laisvės kliūtimi.

Čia pasitelksiu gražų vokišką posakį: „Bangemachen gilt nicht!” (liet. „nesileiskime įbauginami”). Sakau tai žvelgdamas atgal į pastaruoju dvidešimt penkerių metų istoriją.

Ir kas tik per tą laiką neįvyko! Mes atradome iš sienų išvaduotą, vieningą, demokratišką Europą. Tai mums atrodė lyg stebuklas. Tačiau iš tikrųjų tai buvo žmonių valia, žmonių idealizmas ir žmonių galia.

Tai ir vėl parodo: jei tik kiekvienas pas save elgiasi teisingai, jis padeda visiems. Jūs Lietuvoje įveikėte viena giliausių ekonominių krizių Europoje, nesikreipdami į nieką pagalbos. Ši Lietuvos politika nusipelno pagarbos. Kitiems ji gali įkvėpti daug drąsos“, – iškilmingos vakarienės, surengtos LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei, proga kalbėjo Vokietijos prezidentas J.Gauckas.

Vokietijos vadovas pasidžiaugė, kad yra Lietuvoje.

„Kad pamatyčiau, kad pasimokyčiau, kad išgirsčiau, kad pasisemčiau drąsos. Tačiau ir tam, kad „pasiūlyčiau toliau ir dar glaudžiau dirbti kartu, plėtojant abiejų mūsų šalių santykius ir formuojant stabilią ir laisvą Europą“, – pasakė Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas, pakeldamas taurę už Prezidentę Grybauskaitę, už Lietuvos žmones, už Lietuvos ir Vokietijos draugystę ir už Europos ateitį.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!