- Reklama -
Vienas iš slaptų CŽV kalėjimų (nuotr. sandiego.com)

Seimo Darbo partijos frakcija mano, kad JAV ir Lietuvos žiniasklaidos pateikiama informacija apie Lietuvoje veikusį slaptą CŽV kalėjimą gali turėti ypač skaudžių neigiamų pasekmių Lietuvos saugumui ir tarptautiniam prestižui.

„Slaptų kalėjimų galimas buvimas Lietuvos teritorijoje ir asmenų laikymas juose galėjo šiurkščiai pažeisti Lietuvos Respublikos ratifikuotas sutartis dėl žmogaus teisių apsaugos bei kankinimų draudimų. Asmenys, kurie priėmė tokius sprendimus, galimai pažeidė Lietuvos Konstituciją ir tarptautinės teisės normas. Tokia situacija yra netoleruotina valstybėje, kuri yra ratifikavusi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją bei yra aktyvi Europos Tarybos narė“, — sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Kova su terorizmu yra didelis iššūkis, tačiau šioje kovoje yra pakankamai tarptautinės teisės instrumentų, todėl šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai yra nepateisinami.

Darbiečiai įsitikinę, kad LR Vyriausybė turėtų patvirtinti arba paneigti informaciją apie slaptų kalėjimų egzistavimą Lietuvos teritorijoje ir pateikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui išsamią informaciją apie galimų slaptų kalėjimų egzistavimą ir CŽV sulaikytų asmenų pervežimą per Lietuvos teritoriją.

V. Gapšys teigia, kad sprendimas slėpti turimą informaciją sukeltų dar skaudesnes pasekmes ateityje, nes Lietuvos valstybė nebus pajėgi kontroliuoti visų spekuliacijų ir kitų valstybių sprendimų pateikti informaciją viešumai. Detalaus tyrimo vengimas gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui bei Lietuvos tarptautiniam prestižui. Parlamentaras pažymi, kad Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja rezoliucijoje 1562 (2007) paragino Europos Tarybos šalių narių Vyriausybės pateikti savo šalių nacionaliniams parlamentams visą turimą medžiagą, jei parlamentai vykdytų tyrimus šiais klausimais.

Darbo partijos frakcija nuosekliai sieks, kad susidariusi situacija būtų sprendžiama vadovaujantis Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos priimtomis rezoliucijomis 1562 (2007) ir 1507 (2006) bei susijusiomis rekomendacijomis.

2009-08-21

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!