- Reklama -

PAR

Lapkričio 25 dieną Pietų Afrikos Respublikos sostinėje, Johanesburgo mieste, buvo pareikšta apie Strateginės partnerystės ir bendradarbiavimo branduolinės energetikos ir pramonės srityje susitarimo tarp Rusijos Federacijos ir Pietų Afrikos Respublikos parafavimą. Pareiškimas nuskambėjo regioniniame forume „Atomeks Afrika 2013“, kurio tema buvo strateginė partnerystė tarp Rusijos ir PAR pasaulio atominės energetikos srityje.

Pasak PAR energetikos ministro Beno Martino, Pietų Afrikos Respublika planuoja užbaigti visas šalies vidines procedūras, kurios yra būtinos siekiant patvirtinti tarpvyriausybinį bendradarbiavimo susitarimą taikaus branduolinės energijos naudojimo srityje su Rusija iki 2014 m. vasario 15 dienos.

„Rosatom“ vadovas Sergėjus Kirijenka pažymėjo, kad „jau suformuotas darbo žemėlapis, kuriame apibūdinti visi mūsų busimi žingsniai, planuojami įgyvendinant bendradarbiavimą. Svarbiausias dalykas – parengti svarbias sutartis dėl branduolinių elektrinių įrengimo“. Be kita ko, Sergėjus Kirijenka pažymėjo: „Šiandien mes puikiai bendradarbiaujame su PAR, o būtent, medicinos izotopų srityje. Esame labai suinteresuoti plėtoti mūsų bendradarbiavimą, atsižvelgiant į PAR planus pastatyti naujas branduolines elektrines, kurių galingumas siektų 9,6 GW. Esame pasirengę aprūpinti partnerius technologijomis su „postfakusimos“ saugos sistemomis. PAR mato galimybę bendradarbiauti su Rusija perimant technologinius įgūdžius ir žinias atominių technologijų srityje, gamybos lokalizavimo klausimais, o tai galiausiai leis sukurti naujas darbo vietas.

„Paprastai atominių elektrinių statybos įgyvendinamos pasinaudojant kitos šalies kreditavimu. Šiuo atveju PAR yra šalis, kuriai priskirtas geras finansinis reitingas, ypatingos rizikos nėra. Be abejo, kalbama apie tai, kad PAR vyriausybei priėmus nutarimą ir pareiškus savo pasiruošimą pasirašyti susitarimą, kuris apsiribotų ne vien bendradarbiavimu, o jau tiesiogiai dėl atominių blokų įrengimo, tuo pačiu metu gali būti sudaromas susitarimas dėl lengvatinio valstybinio kredito suteikimo. Dirbant standartiniu režimu, kuriuo vykdomi tokie projektai, Finansų ministerija paprastai suteikia kreditus, siekiančius 70 iki 85 proc. projekto vertės. Visada numanoma, kad nuo 15 iki 30 proc. finansuoja pati šalis. Tačiau kalbėti apie projekto kainą kol kas per anksti”, – pasakė jis.

***

Primename, kad nuo 2007 metų PAR pradėjo trukti galingų energetinių šaltinių. 2000-ųjų metų pradžioje pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į elektrines, kurios buvo kūrenamos anglimi ir dujomis, tačiau bendra šalies ekologinė būklė privertė šalies vyriausybę apsvarstyti atominių elektrinių projektus. Energetinio sektoriaus, kuriam tenka ne daugiau 2 proc. šalies BVP, plėtra yra vienas pagrindinių strateginės plėtros vektorių.

Strateginė partnerystė su Rusija reiškia bendrą nacionalinės PAR branduolinės energetikos plėtros programos įgyvendinimą. Pagrindinis projektas yra pastatyti PAR teritorijoje naujas atomines elektrines su rusiškais VVER reaktoriais, kurių bendras galingumas siektų iki 9,6 GW (iki aštuonių energetinių blokų). Be to, šalys planuoja pastatyti mokslinių tyrimų reaktorių pagal Rusijos technologijas, kuris suteiks galimybę plėsti bendrą verslą izotopų produkcijos gamybos ir realizavimo tarptautinės rinkos srityje. Rusija taip pat padės savo Pietų Afrikos partneriams plečiant šalies pramonę, pritaikant žmogiškuosius išteklius branduolinės energetikos plėtros programai, taip pat patobulinat šalies teisės aktus, vystant susijusią infrastruktūrą ir daugelyje kitų su tuo susijusių sričių. Susitarimas sudaromas 20 metų laikotarpiui su galimybe jį pratęsti. Siekiant įgyvendinti susitarimo koordinavimą ir kontrolę, bus įkurtas bendras koordinavimo komitetas.

Dinara Shikhametova

ROSATOM spaudos tarnyba

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!