- Reklama -

„MG Baltic“ savininko D. Mockaus aplinkoje jau daugybę metų fiksuojami keisti nelamingi atsitikimai. Dauguma jų – fatališki. KK nuotr.
Kai D.Mockus atėjo pas V.Romanovą į kabinetą, prašydamas išduoti V.Gureckienės sąskaitas Ūkio banke, V.Romanovas teigia supratęs, kad D.Mockus prasilenkė su protu. KK nuotraukoje - nusišovusio D.Mockaus verslo partnerio A.Gureckio našlė V.Gureckienė
D.Mockaus verslo partnerio A.Gureckio priešmirtinis raštelis

Skandalinguose privatizavimuose linksniuotas koncernas „MG Baltic“ ir jo savininkas Darius Mockus vėl rodo dantis. Jis lieja pagiežą ant Ūkio banko, nesibodėdamas šantažo, spaudimo ar grasinimų.

Lydi mįslingos mirtys

„MG Baltic“ savininko D. Mockaus aplinkoje jau daugybę metų fiksuojami keisti nelamingi atsitikimai. Dauguma jų – fatališki.

Daugiau nei prieš dešimtmetį savo bute paslaptingai mirė verslininkas, filosofo Romualdo Grigo sūnus Arvydas Grigas, kurį laiką vadintas tuomet alkoholiu intensyviai prekiaujančio D.Mockaus sukurtos imperijos smegenimis ir idėjų trestu. A.Grigas atsikėlęs nuėjo į vonią praustis ir staiga krito negyvas.

Jo kraujyje rasta nuodingo etilenglikolio. Tačiau taip ir neišsiaiškinta, kas nunuodijo vieną iš alkoholiu prekiaujančios bendrovės „Mineraliniai vandenys“ savininkų. Pasklido gandai, kad A.Grigo turėtų akcijų dokumentai paslaptingai dingo. Visų žvilgsniai nukrypo į A.Grigo verslo partnerius.

Baudžiamoji byla baigėsi šnipštu, nors tiriant šią kraupią mįslingą istoriją net buvo ekshumuoti A.Grigo palaikai, o jų ekspertizė buvo daroma ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje. Ekspertų išvada: mirtis – nesmurtinė.

Tiesa, išaiškėjo keistų aplinkybių: žiniasklaida paskelbė, kad ekspertizei talkinusi laborantė, radusi kraujyje ne tai, ko reikia, buvo atleista iš darbo, jai buvo iškelta byla.

Būtent laborantės teismo posėdyje ir paaiškėjo pritrenkiamas dalykas: kad prokuratūra ekspertizei į Ukrainą nusiuntė visiškai ne įtartinomis aplinkybėmis mirusio verslininko A.Grigo, o gyvo žmogaus – kalbama, kad A.Grigo tėvo – kraujo mėginį. Kodėl? Kad Ukrainos ekspertai nerastų kažko, ko neturėtų rasti?

Istorijos tąsa – byla teismo nepasiekė.

Dvi savižudybės

Teismo nepasiekė ir kita Lietuvą sukrėtusi byla, kurioje minima D.Mockaus kompanija: ikiteisminis tyrimas, kas privedė iki savižudybės verslininką Antaną Gureckį. Jis, kaip ir A.Grigas, su gyvenimu atsisveikino savo namuose. A.Gureckis nukreipė į save pistoletą.

Savo priešmirtiniame raštelyje buvęs D.Mockaus verslo partneris, bendrovės „Mitnija“ bendraturtis A.Gureckis parašė, kad iš šio pasaulio pasitraukia būtent dėl D.Mockaus kompanijos ir kišeninių prokurorų psichologinio teroro.

Kaunietis verslininkas A.Gureckis buvo spaudžiamas iš visų pusių. Tiek per baudžiamąsias, tiek per civilines bylas. Teisme prieš A.Gureckį buvo pateiktas didžiulis, net 77 mln. litų civilinis ieškinys – neva dėl vadovaujant bendrovei padarytos žalos. Kai prokurorai atvyko į A.Gureckio namus daryti kratos, verslininkas pasiėmė šaunamąjį ginklą ir nusišovė.

Per kratą pareigūnai nieko, kas būtų reikalinga bylai, taip ir nerado. Į viešumą prasiskverbė užuominų, kad krata buvo atliekama tik dėl „MG Baltic“ interesų – esą A.Gureckis galėjo saugoti koncernui pavojingų dokumentų.

2006 m. nusišovė dar vienas buvęs D.Mockaus verslo partneris, firmos „Status“ savininkas Vladas Bieliauskas.

Kokia bus kita auka?

Nusižudžiusių ar itin keistomis aplinkybėmis mirusių D.Mockaus verslo partnerių kruvinąjį sąrašą tęsia ir keistos moterų mirtys.

2005 m. koncerno „MG Baltic“ valdomos alkoholio gamybos bendrovės „Stumbras“ valdybą papildė Darius Žakaitis. Jo tėvo pirmoji žmona nusišovė, o jo žmona neaiškiomis aplinkybėmis nukrito nuo laiptų Belgijoje ir užsimušė.

Ar šis tragiškas sąrašas ilgės? Kas bus kitas paslaptingai „savaime“ miręs žmogus?

Išgelbėjo nuo bankroto

2007 m. „MG Baltic“ Vilniaus nekilnojamojo turto ir plėtros centro vardu gavo 46 mln. litų kreditą. Jį padėjo gauti tuometis Ūkio banko stebėtojų tarybos pirmininkas Liutauras Varanavičius. Tas pats L.Varanavičius, kuris, būdamas Lietuvos futbolo federacijos prezidentu, mūsų šalyje visiškai nustekeno šią sporto šaką, pavertė ją lažybų verslo priedėliu.

Už šį gautą kreditą „MG Baltic“ užstatė vieną iš savo turimų sklypų – 12 ha žemės plotą šiaurės rytų Vilniaus dalyje, tuojau už Perkūnkiemio rajono.

Tai vertingas sklypas,nes per jį planuojama tiesti sostinės vakarinį aplinkkelį.

Iš Ūkio banko gautas kreditas faktiškai išgelbėjo „MG Baltic“ nuo bankroto, ant kurio slenksčio šis koncernas buvo atsidūręs prieš kelerius metus.

Perėmė sklypą

Tolimesnė įvykių eiga parodė, kad nesąžiningas verslininkas banko sąskaita panūdo išspręsti ne tik einamąsias problemas. Milijoninis kreditas… buvo pamirštas.

2010-aisiais Vilniaus nekilnojamojo turto ir plėtros centrui pradėta bankroto procedūra. Galima įtarti, kad šis bankrotas – dirbtinis. Juo bandoma pridengti „MG Baltic“ nemokumą, nesugebėjimą susidoroti su savo kreditoriniais įsipareigojimais.

D.Mockus tikėjosi po Vilniaus nekilnojamojo turto ir plėtros centro bankroto tiesiog nurašyti jo vardu paimtas paskolas, taip pasisavindamas ne vieną milijoną.

Per pastaruosius kelerius metus paskolos gavėjai nesugebėjo sumokėti nei 5 mln. litų palūkanų, nei 2 mln. litų delspinigių.

Už tai Ūkio bankas savo dispozicijon perėmė užstatytą žemės sklypą.

Bus tiesiamas kelias

Kol kas žole, krūmais ir medžiais apaugęs kalvotas sklypas Vilniaus pakraštyje nėra labai patrauklus ar vertingas. Tačiau jau 2013 m. turėtų būti pradėta tiesti Vilniaus vakarinio aplinkkelio trečioji, paskutinioji, dalis – nuo Ozo iki Ukmergės gatvių. Šiuo metu įgyvendinamas Vakarinio aplinkkelio projekto antrasis etapas – nuo L.Asanavičiūtės iki Ozo gatvių.

Trečiojo etapo darbai dar projektuojami, bet jau aišku, kad kelias bus tiesiamas ir per „MG Baltic“ priklausiusį sklypą, kurį už nevykdomus kreditorinius įsipareigojimus perėmė Ūkio bankas.

Akivaizdu, kad šį žemės plotą „MG Baltic“ tikėjosi labai pelningai parduoti arba pats užstatyti komercinės paskirties objektais, kai kelias bus nutiestas.

Nekilnojamojo turto ekspertas Žiuljanas Galeckas patvirtino, kad sklypas, per kurį bus tiesiamas svarbus kelias, turi ypatingos vertės.

„Tačiau ne ta sklypo dalis, per kurią bus tiesiamas pats kelias, o greta esantys plotai. Svarbus kelias neabejotinai prideda komercinės vertės plotams, esantiems šalia nutiesto kelio. Juose galima statyti degalines, kavines, įvairius kitokius komercinės paskirties objektus. Vadinasi, to sklypo vertė neabejotinai išaugs, kai kelias bus nutiestas“, – kalbėjo ekspertas.

Ėmėsi grasinimų

Supratęs, kad pasipelnymo planas greičiausiai nebeišdegė, D.Mockus ėmėsi neregėtos atakos prieš jį neva „nuskriaudusį“ Ūkio banką. Šio banko darbuotojai susidūrė su šantažu ir spaudimu, o banko savininkai netgi sulaukė paties „MG Baltic“ prezidento grasinimų.

D.Mockui priklausančiose žiniasklaidos priemonėse gausu insinuacijų apie Ūkio banką ir jo akcininką Vladimirą Romanovą. Pastarasis pareiškė neketinąs pasiduoti koncerno „MG Baltic“ spaudimui ir šantažui.

V.Romanovas pabrėžė, kad koncerno „MG Baltic“ vadovai visiškai be reikalo įsivaizduoja esantys Lietuvos karaliais.

„Nemanau, kad tai, kas pavyksta su valstybės nuosavybe, jiems pavyks su privačiu turtu“, – tarė V.Romanovas.

Komentaras

Vladimiras Romanovas

Ūkio banko akcininkas

Perskaičiau žiniasklaidoje Dariaus Mockaus komentarą. Sutinku, kad trečiadienį spaudoje pasirodžiusiame mano komentare galbūt daug kas nėra tikslu, bet galvoju, kad lavonų skaičius gali būti ne mažesnis kaip keturi.

Jei jūs uždirbote 6 mln. litų pelno, tai sumokėkite nors palūkanas, o 1 mln. delspinigių bankas galbūt jums atleis.

Svarstyti ar diskutuoti su manimi jūsų laikas jau praėjo. Grąžinkite skolą, ir niekam neįdomios jūsų diskusijos.

Suprantama, po tokių jūsų santykių su Ūkio banku, kuriam negrąžinote skolos ir per trejus metus nesumokėjote nė lito palūkanų, abejoju, ar nors vienas bankas norės turėti reikalų su tokiu „sąžiningu“ klientu.

Kad jūs nesikreipėte į teismą, mes informuoti, nes už jus, ko gero, tai padarys prokuratūra su K.Betingiu priešakyje arba Mokesčių inspekcija. Apie tai mes esame informuoti nuo tada, kada jūs norėjote pasirašyti sutartį su Ūkio banko kliente Violeta Gureckiene, iš kurios nepavyko „išmušti“ 67 mln. litų ir kuriai sakėte, kad jūs mums neįdomi, mums aktualu atkeršyti Ūkio bankui. Kai jūs atėjote pas mane į kabinetą, prašydamas išduoti V.Gureckienės sąskaitos Ūkio banke, aš supratau, kad prasilenkėte su protu.

Jūsų kompanijos nuotraukų galerijoje dar trūksta vieno veikėjo – Liutauro Varanavičiaus, tada neaišku, vargu, ar užteks vienos paros palatoje.

Teisingai pasakėte: laikas parodys ir žmonės viską supras.

“Kauno diena”

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!