- Reklama -

Generalinis prokuroras Darius Valys. KK nuotr.

Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys Seimui pateiks metinę prokuratūros veiklos ataskaitą. Net neabejoju, kad išgirsime, kiek bylų ištyrė prokuratūra ir koks jos darbo efektyvumas. Kaip sugriežtėjo ikiteisminio tyrimas terminai, gal bus užsiminta apie „proveržius“ keliose istorinėse bylose. Tai yra, tai bus tiesiog šabloniška institucijos ataskaita. Tačiau joje tikrai, manau, nebus esminių dalykų.

Kad generalinis prokuroras tik trečių savo kadencijos metų pabaigoje suprato, kokios diversijos ir koks sabotažas vyksta sistemos viduje, kad „senieji vilkai“ ne tik sabotuoja reformas, bet ir kelia destrukciją valstybėje, sukeldami įtampą šalies viduje ir skaldydami visuomenę per įvairias bylas. Kad, pvz., generalinio prokuroro ir prokuroro Mindaugo Dūdos nuomonės dėl Eglės Kusaitės bylos išsiskyrė, ir kad generalinis prokuroras laikėsi nuomonės, jog šitos bylos skųsti Apeliaciniam Teismui nereikėtų, bet… Tokiais atvejais ir generaliniam prokurorui būna primenama, kad prokuroras, pagal Prokuratūros įstatymą ir Konstituciją, yra nepriklausomas ir net generalinis negali nurodinėti, kaip elgtis prokurorui kokioje byloje.

Taigi, apie tokius niuansus nei per rezonansines bylas „kaitinama“ visuomenė, nei Seimo nariai metinėje generalinio prokuroro Dariaus Valio ataskaitoje tikrai neišgirs. Kad generalinis prokuroras iki šiol dirba „karo lauko“ sąlygomis, po prokuratūros sistemą vaikščiodamas kaip po minų lauką, – nes nežino, koks „senasis vilkas“ kokioje byloje kokią „miną“ užtaisys.

Todėl kalbant apie padėtį prokuratūros sistemoje, pirmiausia reikia kalbėti apie „senųjų vilkų“ pasipriešinimą ir sabotažą pačios sistemos viduje. Tai liečia ne tik kai kurias rezonansines bylas, bet ir, pvz., tokią tendenciją: skundus apie prokurorus persiųsti tirti jiems patiems. Bet kas šitoje srityje gali padėti generaliniam prokurorui padaryti tvarką Generalinėje prokuratūroje, jei, pvz., Raimundas Petrauskas ar Irmantas Mikelionis turi tam tikrų politinių jėgų palaikymą Seime? Štai Raimundą Petrauską konservatoriai norėjo prastumti į generalinius, o Irmantas Mikelionis – kaip vienas iš numatytų socdemų kandidatų į generalinius. Kaip kitaip, jei ne veikimu prieš Valį, tuomet galima pavadinti faktą, kad prašymai, pvz., tirti Kauno prokurorą šių aukštų prokurorų būdavo persiunčiami tam pačiam prokurorui – save išsitirti? Ir visa tai buvo daroma Dariui Valiui už nugaros.

Todėl nežinau, bet jeigu D.Valio pavaldiniai nesupranta tokių elementarių dalykų – kad savęs negalima tirti ir tavo pavaldiniai taip pat tavęs tirti negali, gal generaliniam prokurorui reikėtų pagalvoti apie įsakymą, reglamentuojantį tokių skundų tyrimo tvarką? Kad skundžiamas, pvz., Kauno prokuroras negali būti tiriamas Kaune, kad skundžiamą prokurorą gali tirti tik aukštesnis prokuroras ir pan.

Neabejoju, kad generalinio prokuroro ataskaitoje nebus informuojama ir apie tai, kas iš „senųjų vilkų“ pasipriešino bylų peržiūrėjimo skyriaus įsteigimui – nes, matyt, kažkam iš „senųjų vilkų“ tai būtų karjeros prokuratūroje pabaiga.

Šiemet Valstybės saugumo departamentas pirmą kartą labai aiškiai įvardijo grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui, pirmą kartą viešai įvardindamas ir grėsmę iš Rusijos spec.tarnybų Lietuvoje.

Apie tai, kaip ir per ką veikia Rusijos spec.tarnybos, Valstybės saugumo departamento buvo informuoti ir valstybės vadovai.

Tačiau ar VSD informuoja valstybės vadovus apie tai, kaip Rusijos spec.tarnybos veikia per rezonansines bylas? Ir kokios jėgos sabotuoja prokuratūros sistemos virsmą – tapimą Lietuvos prokuratūra?

Ar VSD šalies, Vyriausybės ir Seimo vadovams bei Seimo atitinkamiems komitetams pateikė informaciją apie tai, kad, pvz., vienas prokuratūros sistemos ramsčiu laikomas prokuroras, dėl kurio vos nebuvo išverstas iš savo posto Darius Valys, tarybiniais laikais buvo vadinamasis „KGB prokuroras“, nes atstovaudavo KGB bylas teismuose? Gal Valstybės saugumo departamentas ir KGB bylų, kuriose tas prokuroras atstovaudavo KGB, sąrašą mūsų valstybės vadovams galėtų pateikti? Ir pateikti, už ką žmonės buvo persekiojami šio „sąžiningo“, „profesionaliai dirbančio“ prokuroro tarybiniais laikais?

Juk tokia VSD informacija, jeigu ji būtų surinkta ir pateikta mūsų šalies vadovams, įskaitant ir analizę apie „pridengtas“/“nugesintas“ bylas, ne tik išryškintų, kas toks atitinkamų jėgų yra ginamas, bet ir parodytų aiškų vaizdą – kad penktosios kolonos atstovų yra ne tik politikoje, bet ir svarbiausiose šalies teisėsaugos institucijose. Ir tai būtų atsakymas į klausimus apie diversijas, sabotažą ir prokuratūros sistemos, kaip tokios, normalų nefunkcionavimą – atsakymas į klausimą, kodėl Lietuva iki šiol neturi prokuratūros Lietuvos.

Be abejo, Darius Valys galbūt yra per lėtas, galbūt kai kuriuose klausimuose per daug atsargus, tačiau, jeigu mūsų Seimas būtų Lietuvos Seimas, o politinės partijos nebūtų penktoji kolona, tai jos ne gintų buvusius „KGB prokurorus“, bet priešingai – padėtų Valiui prokuratūros sistemą nuo penktosios kolonos infiltrantų išvalyti.

Ir dar. Kalbant apie diversijas ir sabotažus prokuratūros viduje, tai šioje vietoje neabejotinai didelį vaidmenį galėtų atlikti VSD. Juk tie diversantai, kitaip sakant, „minų užtaisytojai“, visi iki vieno turi VSD leidimus dirbti su slapta informacija, su valstybės paslaptimi. Atimtų VSD leidimus – ir šiandien „ant trijų raidžių“ generalinį prokurorą mandagia forma siunčiantys „diversantai“ ir sabotažą prokuratūros sistemoje darantys „senieji vilkai“ jau rytoj tirtų „vištų bylas“. O per „vištų bylas“ perversmo valstybėje nepadarysi ir Rusijos spec.tarnyboms savą Prezidentą kitąmet „pasistatyti“ ne kažin kiek padėsi.

Taigi gal ir VSD, taip gražiai savo pranešime kalbanti apie Rusijos spec.tarnybų grėsmes mūsų šalyje, ir pas save kieme gerai galėtų apsižiūrėti: kas (kuris sparnas) tame pačiame VSD eina išvien su prokuratūros sistemos diversantais? Nes, pažiūrėkite, kokios jėgos nori išversti Darių Valį iš generalinio prokuroro posto Seime – Rusijos analitinis portalas tas politines partijas įvardijęs kaip „prorusiškas“ (džiaugiasi, kad pagaliau „kiti vėjai Lietuvos Seime papūs“). O ar ne tokios pačios prorusiškos jėgos veikia ir prokuratūros sistemos viduje? Kada Valstybės saugumo departamentas tą viešai ir aiškiai pasakys?

VSD savo ataskaitoje aiškiai prabilo apie Lietuvoje Rusijos spec.tarnybų vykdomus informacinius karus. Tai, kas vyksta viešoje erdvėje generalinio prokuroro atžvilgiu, yra būtent vienas tokių informacinių karų. Per šią prizmę žiūrint, generalinis prokuroras Darius Valys turi suprasti: jam reikalingas ne viešųjų ryšių, bet informacinio karo specialistas – tik elementarus atstovas spaudai informaciniuose karuose yra pražūtis. Nes karą laimi tas, kas laimi propagandos karą, o propagandos kare Darius Valys jau trečius metus gauną vieną nokautą po kito ir atsigauti normaliai niekaip negali.

Todėl, manau, prokuratūros situacija – sabotažai, diversijos, penktoji kolona sistemos viduje – turi būti labai rimtai aptarta aukščiausiu lygiu. Ir VSD negali apsiriboti tik abstrakčiomis pažymomis apie Rusijos spec.tarnybų veikimą, bet ir turi realiai padėti generaliniam prokurorui „išminuoti“ prokuratūros sistemos lauką – atimdama iš sistemos diversantų leidimus dirbti su slapta informacija. Štai tokiu būdu bus suduotas rimtas smūgis Rusijos spec.tarnyboms, siekiančioms destabilizuoti padėtį valstybėje ir daryti politiką per tam tikras rezonansines bylas.

Taigi, antradienį generalinis prokuroras Darius Valys Seimui pristatys metinę prokuratūros veiklos ataskaitą. Štai tą dieną ir pamatysime, kiek penktosios kolonos yra Seime.

Beje, ir dar. Kaip Valstybės saugumo departamente negali būti profsąjungų, taip ir profsąjungų kūrimasis prokuratūros sistemoje taip pat turi būti uždraustas įstatymu. Nes tai – dar vienas įrankis užsienio šalių slaptosioms tarnyboms kelti bangas ir griauti valstybės teisinius pamatus.

P.S. Na, o Dariui Valiui labai rimtai reikėtų apie imuniteto tarnybą Generalinėje prokuratūroje pagalvoti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!