- Reklama -

(sxc.hu)

Europa ilgą laiką nerimavo dėl pernelyg draugiškų Vokietijos ir Rusijos santykių, kurie galėtų kenkti ES interesams. Tačiau pastaruoju metu matyti, jog dviejų šalių diplomatiniai santykiai patiria naują ledynmetį. Drąsus ir diplomatiniu požiūriu netgi akiplėšiškas Vokietijos prezidento Joachimo Gauck pranešimas Berlyno rūmuose buvo itin netikėtas. Jame išsakytos pastabos dėl Rusijai būdingo imperializmo ir pernelyg skurdžios įstatyminės teisėtvarkos.

J. Gauck jau kurį laiką ieškojo tematikos, kuria remiantis galėtų pratęsti savo prezidentavimą dar vienai kadencijai. Atrodo, jog jis pasirinko žmogaus teisių problemas. Apie žmonių teises jis kalbėjo Kolumbijoje ir Etiopijoje, tačiau prabilti apie jas Rusijos atžvilgiu buvo nepalyginamai drąsiau. Tačiau abejotina, ar J. Gauck pataikė į dešimtuką. Pačioje Vokietijoje  visuomenė beveik neužfiksavo šio pranešimo išsakyto Rusijos intelektualamas turinio. Ažiotažas kilo tik pačioje Rusijoje. Sunku prisiminti kada Vokietija drįso pareikšti tokią aršią kritiką šiai supervalstybei.

Pranešime J. Gauck teigė, jog Rusija turi jausti gėdą ir kaltę dėl savo komunistinės praeities. Jis taip pat pabrėžė Vokietijos pavyzdžio sektinumą susitaikant su savo valstybės praeitimi ir stengiantis atlyginti žalą. Pasirinkdamas tokią istoriškai jautrią temą J. Gauck sulaužė dar vieną tabu.

Pranešimosi klausęsi Rusijos diplomatai pasipiktino ir tuo, jog prezidentas gyvenęs Rytų Vokietijoje ir mokykloje mokęsis Rusų kalbos neištarė nei žodžio rusų kalba. Viskas buvo pasakyta angliškai, amerikietiškus akcentu.

Santykių šaltėjimas pastebėtas jau kurį laiką ir ne tik dėl Kipro, prie kurio gelbėjimo norėjo prisidėti ir Rusija. V. Putinui jau kurį laiką nepatinka A. Merkel pasipūtimas ir tai, jog ji nėra linkusi bičiuliautis kaip jos pirmtakas G. Šrioderis. Tačiau J. Gaucke pranešimas įprasmina visai kito lygio šaltumą. A. Merkel nors ir nesielgė kaip Kremliaus draugė, tačiau dėl ekonominių sumetimų stengėsi palaikyti pakankamai draugiškus santykius ir tikėjosi, jog demokratija į Rusiją ateis pamažu, būtent bendradarbiaujant su Vakarais.

Maža to artėja dar vienas konfliktas. Užsienio reikalų Ministras Guido Westerwelle jau kurį laiką prašė Europos Sąjungos patvirtinti bevizį rėžimą oficialiems Rusijos asmenims. Tačiau pačioje Vokietijoje daugėja besipriešinančių tokiam ketinimui. Daugelis mano, jog bandydama Rusijai suteikti tokias lengvatas Vokietija praras savo veidą.

Vokietijos politikai kenkia savo verslininkams veikiantiems Rusijoje. TV veidas Michailas Leontjevas kalbėjo: „Ilgą laiką ryšiai su Vokietija buvo šilti ir nuoširdūs. Tačiau dabar jie skęsta pačiame pagrindiniame lygmenyje – ekonominiuose santykiuose“. Vokietijos peikimas tapo populiaria tematika putiniškoje Rusijos žiniasklaidos dalyje.

Vokietija užkliuvo netgi kalbant apie naujai priimta įstatymą prieš homoseksualumo propagandą. Žinoma, jog daugeliui Vakarų valstybių nėra priimtinas toks homofobiškumas, tačiau Dumos užsienio reikalų  komiteto pirmininkas Aleksėjus Puškovas nevengė paminėti būtent A. Merkel pavardės: „Mes susiduriame su esminiu vertybių konfliktu. Ir mes neklausysime Merkel“.

Nuo 2002 m. vykstantis Peterburgo dialogas taip pat įrodo santykių tarp Vokietijos ir Rusijos atšalimą. Kasmetinis renginys skirtas diskusijų forumui, kuriame abiejų šalių intelektualai sprendžia problemas toliau nuo politikos. Tačiau iš šios tradicijos beliko šešėlis. Diskusijos tampa paviršutiniškos, o svarbiausi diskusijų objektai išlieka nepaliesti.

Vienas iš Peterburgo dialogo iniciatorių pranešė, jog tradicija bus nutraukiama. Praėjus 11 metų nuo pirmojo diskusijų forumo, kuriuo buvo siekiama sužadinti kritiškai mąstančią Rusijos visuomenę, matoma, jog nebuvo pasiekta nieko ir Peterburgo dialogas pakrypo visai kita kryptimi nei norėta.

Paradoksalu, jog 2014 m. yra numatyti Vokietijos  ir Rusijos bendradarbiavimo metai, kuriais numatyta gilinti ekonominius santykius, intensyviai spręsti tarpusavio problemas. Dvišalių santykių metai turėjo būti rengiami 2012 m., tačiau V. Putinas tuomet buvo labai užsiėmęs, todėl paprašė pavėlinti numatytą bendradarbiavimą.

Parengta pagal Spiegel.de.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!