- Reklama -

Apeliacinis Teismas oligarcho bendrovei sutaupė 25 000 litų. O vienas iš tokį sprendimą priėmusių teisėjų – V.Višinskis, kalbama, gali tapti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininku. KK nuotr.

Kitų metų gegužės mėnesį baigiasi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės J.Stripeikienės kadencija. Tačiau jau dabar Aukščiausiojo Teismo koridoriuose plačiai kalbama apie naująjį Civilinių bylų skyriaus pirmininką. Tiksliau – apie jo kandidatūrą.

Apie tą pačią kandidatūrą kalbama ir Apeliaciniame Teisme, ir Vilniaus apygardos teisme. Taigi, būsimasis Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas – jau kaip ir vieša paslaptis.

O tas naujasis pirmininkas, kaip kalbama teisėjų sluoksnyje, – tai dabartinis Apeliacinio Teismo civilinių bylų skyriaus teisėjas Vigintas Višinkis, kuris, kalbama, su Aukščiausiojo Teismo pirmininku G.Kryževičiumi – „nie razlej voda“ („neperliejami vandeniu“, rus.).

Tiesa, viena detalė – iki gegužės mėnesio jis dar turi būti pakeltas pareigose: paskirtas į Aukščiausiojo Teismo teisėjus.

Susidūrimas su teisėju V.Višinskiu

Kažin, ar būtume atkreipę dėmesį į tokį Apeliacinio Teismo teisėją Vigintą Višinskį, jeigu nebūtume jo pavardės sutikę garsiojoje A.Gureckio našlės Violetos Gureckienės „dusinimo“ byloje: kur Dariaus Mockaus valdomas koncernas „MG Baltic“ (kaip žinia, priešmirtiniame raštelyje pernai nusižudęs garsus verslininkas Antanas Gureckis kaltina Darių Mockų jį psichologiškai terorizavus ir privedus prie savižudybės) mėgino finansiškai sužlugdyti Antano Gureckio našlę.

Štai viename iš tokio Violetos Gureckienės finansinio žlugdymo epizodų ir sutikome teisėjo V.Višinskio pavardę.

2009 metų rugsėjo 2 d. tuometinis UAB „Mitnija“ akcininkas Antanas Gureckis pasirašė sutartį su UAB „Mitnija“, pagal kurią suteikė UAB „Mitnija“ 73 000 eurų (252 000 litų) paskolą. Paskolą bendrovė A.Gureckiui turėjo sugrąžinti iki 2011 metų kovo 1 d. Sutartyje numatytas įsipareigojimas: už gautą paskolą bendrovė „Mitnija“ įsipareigoja įkeisti A.Gureckiui sutartyje nurodytas patalpas. Už sutarties neįvykdymą numatyta 50 000 litų bauda.

Tačiau 2010 metų birželio 29 d. pareigūnams atvykus daryti kratą į A.Gureckio namus (kaip jau rašėme, niekas nerasta, niekas nepaimta, o visų įvykių kontekste šią kratą galima laikyti kaip psichologinio spaudimo priemonę A.Gureckiui), verslininkas nusišauna.

Po jo mirties žmona Violeta, tvarkydama vyro daiktus, randa priešmirtinį raštelį: Antanas Gureckis dėl savo mirties kaltina „MG Baltic“ prezidentą Darių Mockų.

Šio žmogaus valdomas koncernas yra LNK televizijos savininkas.

„Karštas komentaras“ jau rašė, kad prokuratūrai Antano Gureckio priešmirtinis laiškas – „jokie duomenys“, kad Antanas Gureckis buvo privestas prie savižudybės.

Taigi, Antano Gureckio našlė Violeta, jos dukra Beta paliekamos vienos kovoje dėl išlikimo, dėl išgyvenimo.

Tuo tarpui Dariui Mockui, galima susidaryti įspūdį, Antano Gureckio mirties yra negana – dar reikia sužlugdyti ir jo šeimą: žmoną Violetą ir dukrą Betą. Todėl nepaisant „kosminių“ ieškinių A.Gureckio našlei, areštuoto turto, sąskaitų, Violetai Gureckienei negrąžinama ir 73 000 eurų (252 000 litų) jos vyro UAB „Mitnija“ suteikta paskola.

Lyg neturėtų daugiau ką veikti, Violeta Gureckienė privalėjo kreiptis į teismą ir teismo sprendimu prašyti priteisti iš UAB „Mitnija“ 252 000 Lt dydžio skolą, delspinigius ir 50 000 Lt baudą (kaip numatyta sutartyje), kadangi „Mitnija“ sugrąžinti skolą gražiuoju atsisakė.

Ir Kauno apygardos teismas 2010 metų vasario 25 d. sprendimu V.Gureckienės skundą iš dalies tenkino. A.Gureckio našlei iš UAB „Mitnija“ buvo priteista 252 000,05 Lt dydžio skola, 5 040 Lt dydžio palūkanos, procesinės palūkanos ir 25 000 Lt bauda.

Tačiau Dariaus Mockaus valdoma bendrovė su tokiu Kauno apygardos teismo sprendimu nesutiko ir jį apskundė Lietuvos Apeliaciniam Teismui.

Štai čia mes ir susidūrėme su būsimu Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininku, dabartiniu Lietuvos Apeliacinio Teismo civilinių bylų teisėju V.Višinskiu.

Patenkino D.Mockaus bendrovės skundą

2011 m. rugsėjo 12 d. nutartimi Lietuvos Apeliacinio Teismo teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Kazio Kailiūno, Danutės Milašienės ir Viginto Višinskio, panaikino už sutarties nevykdymą Kauno apygardos teismo sprendimu V.Gureckienei iš UAB „Mitnija“ priteistą 25 000 litų baudą. Būtent to Apeliacinio Teismo posėdyje ir prašė UAB „Mitnijai“ atstovavęs advokatas.

Finansiškai ir psichologiškai žlugdoma moteris (kurios vyras, garsus verslininkas, nusižudė, kaip rašo priešmirtiniame laiškelyje, neatlaikęs Dariaus Mockaus psichologinio teroro), Apeliacinio Teismo teisėjų (tarp kurių vienas – ir galimas būsimas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas V.Višinskis) taip pat buvo „pamurdyta“: Apeliacinis Teismas „nubraukė“ jai Kauno apygardos teismo priteistą iš UAB „Mitnija“ 25 000 litų baudą.

Tiesa, Antano Gureckio našlė Violeta šitos baudos priteisimą paliko teismo nuožiūrai – moterį domino tiktai skola, 73 000 eurų (252 000 Lt) skola, kurios „Mitnija“ (sąmoningai?) negrąžino pernai tragiškomis aplinkybėmis vyro netekusiai moteriai.

Tačiau bauda už sutarties nevykdymą buvo numatyta sutartyje. Ir Kauno apygardos teismas pusę sutartyje numatytos baudos – 25 000 Lt – Violetai Gureckienei buvo priteisęs.

Tuo tarpu Lietuvos Apeliacinio Teismo teisėjai, tarp kurių vienas ir galimas būsimas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas V.Višinskis, nusprendė, kad Violeta Gureckienė, kuriai „Mitnija“ negrąžina 252 000 Lt paskolos, nors turėjo grąžinti iki 2011 m. kovo 1d., gali apsieiti ir be sutartyje už sutarties sąlygų nevykdymą numatytos baudos.

Taigi, pasakė teismo posėdžio metu V.Gureckienė, kad teismas dėl baudos „Mitnijai“ spręstų savo nuožiūra, tai Apeliacinio Teismo teisėjai ir nusprendė – „Mitnijos“ naudai.

Tarp teismo posėdžio žiūrovų – ir buvusi Apeliacinio Teismo darbuotoja

Sakoma, kai eini teisingu keliu, tai ir Dievas padeda.

Kai atvykome į Apeliacinį Teismą, kur buvo nagrinėjama paskolos Violetai Gureckienei sugrąžinimo byla, koridoriuje netikėtai pamatėme Dariaus Mockaus „MG Baltic“ valdomo koncerno paskirtą „Mitnijos“ valdybos narę advokatę I.Žemkauskienę – tos pačios „Mitnijos“, kuri niekaip negrąžina 252 000 litų paskolos Violetai Gureckienei, nesumoka palūkanų ir kategoriškai nenori mokėti paskolos sutartyje numatytos baudos.

Paaiškėjo, kad Dariaus Mockaus bendrovės valdybos narė – ne šiaip paprasta advokatė, o buvusi Lietuvos Apeliacinio Teismo patarėja, ja dirbusi tuomet, kai jos tėvas konservatorių Vyriausybėje ėjo teisingumo ministro pareigas.

Be to, pamatėme, kad „Mitnijos“ valdybos narė I.Žemkauskienė Apeliacinio Teismo koridoriuje labai šiltai pasisveikino su Apeliacinio Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininke Laima Garneliene. D.Mockaus bendrovės valdybos narė mobiliajame telefone rodė savo dukrytės nuotraukas.

O kai „Karštas komentaras“ užfiksavo Apeliacinio Teismo koridoriuje L.Garnelienę ir D.Mockaus bendrovės valdybos narę I.Žemkauskienę, pastaroji pradėjo rėkti, kad tuoj pat ištrintume šitą nuotrauką, antraip ji iškvies policiją.

Po šilto pasikalbėjimo su L.Garneliene, D.Mockaus bendrovės valdybos narė I.Žemkauskienė atėjo į teismo posėdžių salę, kur stebėjo paskolos sugrąžinimo V.Gureckienei bylos teismo posėdį.

Buvusios Apeliacinio Teismo patarėjos I.Žemkauskienės buvimas teismo posėdyje Dariaus Mockaus valdomai bendrovei atnešė laimę: Apeliacinio Teismo teisėjai nusprendė, kad už sutarties nevykdymą Kauno apygardos teisme Violetos Gureckienės naudai iš UAB „Mitnija“ priteista 25 000 litų bauda turi būti panaikinta.

Taigi, Apeliacinis Teismas oligarcho bendrovei sutaupė 25 000 litų. O vienas iš tokį sprendimą priėmusių teisėjų – V.Višinskis kitąmet pretenduoja tapti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininku.

Be jokios abejonės, kas tie Apeliacinio Teismo nubraukti 25 000 litų Violetai Gureckienei, palyginus su vyro mirtimi: juk prieš nusišaudamas, priešmirtiniame raštelyje Antanas Gureckis aiškiai parašė, jog iš šio gyvenimo pasitraukė dėl Dariaus Mockaus ir kišeninių prokurorų psichologinio teroro.

Tačiau Generalinė prokuratūra apsimeta, kad jokio priešmirtinio Antano Gureckio raštelio nėra.

Štai tokia tad ta oligarchų valdomos Lietuvos teisėsauga…

***

Darius Mockus – valdo 100 proc. koncerno “MG Baltic” akcijų.

Koncernas valdo per 50 įmonių, dirbančių alkoholio gamybos ir prekybos, drabužių prekybos, nekilnojamojo turto plėtros, pramoninės statybos, žiniasklaidos srityse.

Įtaka žiniasklaidai: valdo 80 proc. nacionalinės televizijos kanalo LNK akcijų, interneto portalą alfa.lt, laisvalaikio leidinių grupę “UPG Baltic”.

Ką reiškia žodis „oligarchas“: Pirminis, gimęs senojoje Graikijoje, reiškia oligarchų klanui – grupelei žmonių, savo rankose sutelkusių didžiulę politinę ir kitokios įtakos galią, priklausantį žmogų. Tačiau dabar Lietuvoje plačiai paplitęs žodis “oligarchas” turi jau kitokią, Rusijoje per pastaruosius dvidešimt metų susiformavusią reikšmę: tai audringos privatizacijos, neretai vadinamos “prichvatizacija”, laikmečiu smarkiai praturtėjęs verslo magnatas, savo turtų ir galios didinimo tikslais veikiantis šalies valdžią, jos sprendimus ir siekiantis tiesiogiai formuoti visuomenės nuomonę. (Šaltinis – “Veidas“)

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!