- Reklama -

"Vičiūnų" grupės savininkas Visvaldas Matijošaitis. KK nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybine mokesčių inspekcija ir Vilniaus apygardos prokuratūra, išaiškino pridėtinės vertės mokesčio grobstymo schemą, kurioje gerai nusikalstamą veiklą maskavusi nusikalstama 14 asmenų grupuotė į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau nei 2 mln. Lt. Visiems įtariamiesiems pareikšti įtarimai dėl stambaus masto sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisėtos įmonių veiklos. Tarp įtariamųjų – „Vičiūnų“ įmonių grupei priklausančių bendrovių vadovai.

Praėjusią savaitę įtariamųjų sulaikymo operacijos metu buvo atlikta daugiau kaip 20 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose. Kratų metu rastas ir išimtas neteisėtai laikomas šaunamasis ginklas su šoviniais, šešių realios veiklos nevykdžiusių priedangos įmonių antspaudai, bankų čekių knygelės, internetinio banko sąskaitų valdymo slaptažodžių generatoriai, suklastoti dviejų Lietuvoje registruotų įmonių apskaitos dokumentai, kiti tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai.

Išaiškintoje mokesčių grobstymo schemoje surinkta duomenų, kad, siekdami nuslėpti milijonines sumas, nusikalstamos grupės nariai įsigydavo jokios realios veiklos nevykdančias įmones. Suklastojus tokių įmonių veiklos ir apskaitos dokumentus (PVM sąskaitas faktūras, atliktų darbų priėmimo–perdavimo aktus, sutartis ir kitus dokumentus), vėliau jie būdavo perduodami jau realiai veikiančioms Vilniuje ir Kaune registruotoms įmonėms. Pastarosios įmonės, atsiskaitydamos už tariamai atliktus darbus, pervesdavo pinigus į nusikalstamos grupės narių įsigytų ir valdomų įmonių sąskaitas. Įtariama, kad pinigai, pervesti nusikalstamos grupės narių įsigytoms įmonėms, vėliau buvo gryninami ir grąžinami realią veiklą vykdžiusių įmonių savininkams.

FNTT Vilniaus apygardos valdybos pareigūnai kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad, siekdami užmaskuoti nusikalstamą veiklą ir jos mastą, grupuotės nariai reguliariai įsigydavo vis naujas jokios realios veiklos nevykdančias įmones ir jas naudojo kaip priedangą. Pirminiais skaičiavimais, naudojant tokią mokesčių slėpimo ir grobstymo schemą, per pastaruosius dvejus metus nusikalstama grupuotė į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau kaip 2 mln. Lt pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą įtarimai dėl nusikalstamų veikų padarymo buvo pareikšti 14 asmenų. Įtarimas dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo pareikštas „Vičiūnų restoranų grupei“ kaip juridiniam asmeniui.

Siekiant užtikrinti padarytos žalos atlyginimą, įtariamųjų turtui paskirtas laikinas nuosavybės teisių apribojimas už daugiau kaip 2 milijonus litų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!