- Reklama -

DNB bankas. KK nuotr.

Gruodžio 10 dieną Vilniaus apygardos teismas paskelbė sprendimą byloje dėl nuostolių atlyginimo dviem DNB banko klientams, įsigijusiems šio banko siūlytų obligacijų skolintomis lėšomis (SASO). Vilnietis G. K. ir šiaulietis V. T. kreipėsi į teismą prašydami priteisti iš atsakovo AB DNB bankas atitinkamai daugiau kaip 390 ir 60 tūkst. litų nuostolių.

Teismas ieškinį patenkino, be to, bankas turės padengti klientų patirtas bylinėjimosi išlaidas. Teismas konstatavo, jog bankas netinkamai vykdė pareigą išaiškinti su tokių sandorių sudarymu susijusią riziką ir netinkamai suteikė investavimo rekomendaciją.

Teismas pripažino, kad teikdamas investicines paslaugas ieškovams bankas pažeidė teisės aktuose jam nustatytas pareigas, t.y. veikė interesų konflikto sąlygomis, apie tai tinkamai neinformuodamas ieškovų. Taip pat bankas šiems klientams nesuteikė visos reikiamos informacijos, kurios pagrindu ieškovai galėtų suprasti siūlomų investicinių paslaugų ir finansinių priemonių esmę bei joms būdingą riziką ir galėtų priimti pagrįstus investicinius sprendimus.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniam teismui.

Asociacija „Už sąžiningą bankininkystę“, įdėmiai stebinti bylų dėl su akcijomis susietų obligacijų, kurias klientai įsigijo panaudodami to paties banko paskolintas lėšas, sukeltų nuostolių atlyginimo eigą, jau turi informacijos apie mažiausiai 7 panašiai pasibaigusias bylas. Daugeliu atvejų pirmosios instancijos teismai visiškai patenkino klientų ieškinius, kai kurios bylos baigėsi pripažinimu, kad bankui teks padengti didžiąją dalį nuostolių kliento naudai. Dar viena byla tuo pačiu klausimu, svarstyta administraciniuose teismuose, taip pat pasibaigė visišku kliento teisumo pripažinimu.

Siekdami prisiteisti DNB banko siūlytos investicinės schemos sukeltus nuostolius Lietuvos teismuose, Asociacijos skaičiavimais, šiuo metu bylinėjasi mažiausiai 45 asmenys. Lietuvos Respublikos Vertybinių popierių komisijos 2011 metais paskelbto išplėstinio tyrimo išvadoje pateiktais vertinimais, iš viso 2005-2010 m. šio banko siūlyta investavimo strategija SASO įsigyti Banko skolintomis lėšomis pasinaudojo net 640 banko klientų Lietuvoje, o klientų, įsigijusių SASO skolintomis lėšomis, galimai patirti nuostoliai siekia apie 100 mln. litų. Analogiška byla dėl Norvegijos piliečio patirtų nuostolių greitu laiku bus nagrinėjama Norvegijos Aukščiausiame teisme.

Kęstutis Kupšys

Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso tarybos narys, Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę” vykdomasis direktorius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!