- Reklama -
Generalinis prokuroras Darius Valys. KK nuotr.

Ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės Neringos Venckienės galimai padarytų nusikalstamų veikų atliekantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras dar kartą atsisakė pateikti Seimo komisijai vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Klonio gatvės namo viduje 2012-05-17 vykę įvykiai.

Prokuroro sprendimas grindžiamas baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus (BPK 177 str. 1 d.). Išimčių Seimo komisijoms ar visam Seimui įstatyme nenumatyta, todėl prokuroras neturi teisės priimti akivaizdžiai įstatymui prieštaraujančio, žalą nepilnamečio asmens interesams darančio sprendimo ir kartu prisiimti atsakomybės už galimas tokio sprendimo pasekmes.

Pagal baudžiamojo proceso įstatymus prokuroro proceso veiksmus ir sprendimus proceso dalyviai (nukentėjusieji, įtariamieji, civiliniai ieškovai ir atsakovai) gali skųsti aukštesniajam prokurorui ir teismui.

Prokurorai yra pateikę Seimo komisijai visus prašytus ikiteisminio tyrimo duomenis, kurie neprieštarauja įstatymų saugomiems vaiko interesams. Tarp tokių duomenų yra ir prašomo vaizdo įrašo aprašas. Komisijai buvo pateikti ir įsiteisėję bei neskundžiami teismų sprendimai, kuriuose konstatuota, kad policijos pareigūnų, vaikų teisų apsaugos darbuotojų veiksmai vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011-12-16 sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo buvo atlikti laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų.

Atliekant tyrimą N. Venckienės teisinės neliečiamybės (imuniteto) klausimas po 2012-05-17 įvykių jau buvo sprendžiamas du kartus (2012-06-26 Lietuvos Respublikos Seimo ir 2012-09-21 Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos) ir abiem atvejais sutikimas leisti patraukti N. Venckienę baudžiamojon atsakomybėn buvo duotas prokurorams nepateikiant minėto vaizdo įrašo.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!