- Reklama -

Generalinis prokuroras Darius Valys. KK nuotr.

Kur tau nurims nepakeičiami ir talentingieji mūsų sistemos galiūnai! Kad nusikalstamumas klestėtų, būtina atitraukti prokuratūrą nuo tiesioginio darbo – čia yra klasikinė metodika.

Senos svajonės nemiršta – D.Valiui bandoma organizuoti apkaltą

Todėl vienas iš minties galiūnų sugalvojo neduoti ramybės pačiam generaliniam prokurorui. Kad jam ne kokie ten Snorų ištyrimai rūpėtų, ar ką toliau daryti su neliečiamybėmis seimūnų. Taigi, buvo smogtas smūgis – paprašyta paties Seimo apkaltą D.Valiui suorganizuoti.

Be to, paties D.Valio svarstymas galimai užgožtų tiek aistras dėl rezonansinių bylų, tiek ir dėl svarbių Lietuvai klausimų – nes ne D.Valys ką nors spręstų, o jo elgesys būtų sprendžiamas. Gal, svajoja juodieji strategai, kokiems trims mėnesiams dar ir įgaliojimai jo būtų sustabdyti – o tada tai „pasitvarkytume“ gražiai! Neatmestina, jog puolimas vyksta ir dėl baudžiamųjų bylų iškėlimo „savų“ Kauno prokurorų atžvilgiu: tų „šventųjų“ neįmanoma būdavo sutramdyti netgi per Generalinę prokuratūrą – ką norėjo, tą darė, kiek norėjo, tiek bylas vilkino. Į priėmimą pas D.Raulušaitį dėl šių Kauno prokurorų užsirašę žmonės laukė, ir sulaukė, jog… problemos nebeliko. Nes D.Raulušaičiui „neatsirado laiko“ tęsti gyventojų priėmimą. Beje, gali būti, jog iš tiesų prisidėjo GP paralyžiavimas Seime praėjusią žiemą, kaip yra oficialiai pateikiama.

Prisiminkime, kas darėsi sausio mėnesį, kai Seimo Antikorupcijos komisija praktiškai nedavė ramybės Generalinei prokuratūrai. Prokurorai į Seimą turėjo vaikščioti kaip į darbą. Per tą laiką buvo „patvarkyti“ tylutėliai tam tikri rezonansiniai „dalykėliai“.

Prieš 2013 metus, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungoje, pagal juodąsias technologijas būtina visiškai diskredituoti Lietuvos prestižą ir autoritetą. Tam būtina, pagal minėtas juodąsias technologijas, visiškai diskredituoti Lietuvos valstybės vadovus ir aukščiausius pareigūnus.

Ir tam, susidaro įspūdis, prokuratūra turi savąją „substanciją“ – veikėją, kuris šokdina generalinį prokurorą tarsi muzikinių dramų kūrėjas savo teatrą.

D.Valys – diktatorius? Prajuokinote

Tik kad dramaturgas neapsižiūrėjo, jog dirigentas teatre tai ne jis, o tas, kuriam jis bando diriguoti.

Darius Valys su savo žemaitišku charakteriu „užknisa“ prokurorus, ir jie, ačiū Dievui, vienas po kito palieka juodąjį kubą. Nes negalima gerti, vėluoti, vilkinti bylų iki negalėjimo. Na, „užknistų“ gi kiekvieną vidutiniškai tingintį žmogų, ar ne? Be to, Dariui Valiui visi ten tie nomenklatūros „sūneliai“ yra „dzin“ – nepatinka, nedirbk. Vienas toks „sūnelis“ gi ir išėjo iš kubo, trenkė durimis, bet ne per garsiai – stalčiuose iki šios dienos guli užmarinuotos „sūnelio“ bylos. Viena net apaugo pelėsiais, o „sūnelį“ ginantis ruporas rėkia, kad D.Valys – diktatorius. Jeigu jis būtų diktatorius, tai tokius „sūnelius“ už visus jų „marinatus“ būtų per duris pačią pirmą dieną iššveitęs.

Jeigu D.Valys turėtų bent 1 procentą „Batios“ diktatorinių savybių, tai jis būtų iššveitęs tą dramaturgą iš karto, kai jis pradėjo savo „cirkus“ – rinkti informaciją apie savo vadovą, viešai pilti purvą ant jo spaudoje. Kad ir ne iš prokuratūros – bet į kokią nors Akmenės apylinkės prokuratūrą, kur būtų jam D.Valio kolegos pavadovavę. Čia tai būtų diktatūra!

Didžiausia klaida, kurią padarė D.Valys, – kad jis neatsivežė savo komandos.

Tegul negalvoja dramaturgai, jog D.Valys „neužknisa“ piliečių. Kad yra geras ir teisingas persekiojamiems. Jis toks nėra, tokiu buvo tik tarnybos pradžioje, o paskui galimai pasidavė vidinėms juodojo kubo „poniatkėms“.

Tačiau didieji sistemos valymai ir užbalzamuotų bylų prikėlimas iš numirusiųjų vyksta D.Valio kadencijoje – galima labai pykti, galima „bobas po ratais“ mėtyti, palei generalinio langus budėti ir sekti jo šeimos gyvenimą, kaip darė vieno ruporo atstovai, tačiau tas apsivalymas vyksta. Ne veltui jaunimas kadencijos pradžioje D.Valiui šluotą padovanojo.

Nėra D.Valys labai jau „kyts žemaitis“, bet kai jau šitaip nuo pirmos kadencijos dienos jį puolė ir tebepuola, gali būti, pats D.Valys jau įtikėjo savo charizma. Girdėjome, ką sakė viena (dabar jau buvusi) „pirmųjų ponių“ – ateina pasikėlęs, arogantiškas. Matyt, generalinis prokuroras turėtų tupėti kažkieno kišenėje ir žemai lankstytis, ir batus bučiuoti.

Turbūt taip buvo priimta anksčiau.

Arogantiškas, ar veikiau išdidus GP vadovas – tai, ko nesitikėjo visa sistema. Ką, atseit, gali kažkoks kaimietis padaryti? Vienas politikas netgi tyčiojosi, jog „kaip gali vadovauti prokuratūrai, jeigu tik vištų bylas tyrė“? Pasirodo, Akmenėje sėkmingai ištyręs keletą nužudymų bylų, atėjęs į GP vadovo postą, D.Valys iš tiesų pamatė, jog juodajame kube nužudymai tiriami prasčiau už „vištų bylas“. Pamatė pavaldinius žemesnės kvalifikacijos, nei vidutiniškas Akmenės policijos tyrėjas. Pamatė tokį totalų vilkinimą, nesiskaitymą su žmonėmis, su teise. Ir pakraupo. Pradėjo valyti sistemą nuo visokių prisitaikėlių. Bet šiltos kėdės buvo taip prilipę prie plačių sėdynių, jog dramaturgai ne dirbti, o varstyti teismų duris su naujais libretais pradėjo.

Tikroji „žinutė“ bus tokia – Prezidentė esą nesugebėjo parinkti tinkamo GP vadovo

Šitas D.Valio išvertimo planas sapnuojamas juodųjų trolių juoduosiuose sapnuose kas naktį. Jau bandyta daug versijų ir diversijų – ir niekaip nepavykdavo jo „nuimti“. Bet juodieji troliai savo plano – chuligano neatsisako vien todėl, kad būtina įkirsti Prezidentei. Bus, aišku prisidengiama, trivialiais argumentais apie tariamus pažeidimus – tačiau „žinutė“ bus tokia: Prezidentė nesugeba paskirti tinkamo GP vadovo.

Tik kyla klausimas – ar „nuėmus“ D.Valį, ir į tą postą paskyrus kad ir ONKTD vadovą I.Mikelionį, sistema nesubuksuotų? Juk visą juodąjį bylų išjudinimo darbą dirba būtent I.Mikelionis. Kam čia taip parūpo neutralizuoti ne tik D.Valį, bet dar ir I.Mikelionį? I.Mikelionio atveju tai nebūtų karjera – veikiau šis prokuroras būtų paverstas GP „ūkvedžiu“, o Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas vėl, kaip prie Algimanto Kliunkos, apaugtų pelėsiais. Tiesa, I.Mikelionis turi daugiau žmogiškųjų savybių, noriai bendrautų su interesantais. Betgi ir D.Valys pirmais mėnesiais noriai bendravo. „Generalisimo“ postas veikia panašiai kaip Drakono pasakoje – pirma ateina karžygys ir nugali Drakoną. O paskui pats juo pavirsta. Karžygys susižavi drakono turtais, juos apsikabinęs pradeda miegoti. Šiais laikais Drakono pasakoje ne auksas, o kokios nors akcijos atsiranda – visi prokurorai prekiauja akcijomis, kodėl gi tu nepabandai? Taip smagu! Išvalysi tu tą sistemą, bet truputėlį paprekiauk.

Bet ir šitie gundymai nelėmė GP vadovo kaitos.

Nemanau, jog Seimas, kuris turi svarstyti savo kolegų neliečiamybės klausimą, imsis represijų prieš GP vadovą. Juk demokratiškoje Europos bendruomenėje tai iš karto būtų ženklas, jog Lietuvos Seimas šitaip gąsdina prokuratūrą – „jeigu tik prašysite mūsų imunitetų, mes paprašysime jūsų galvų“.

Ir nors ruporas, kurio akcijos priklausė bankui, dėl kurio vyksta baudžiamoji byla, paskelbė D.Valio „nuodėmes“, manau, reikia prisiminti D.Valio gerus darbus.

Generalinio prokuroro sistemos valymo ir dezinfekavimo darbai

*2011 m. sausio mėnesį iš Organizuotųjų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento vyr. prokurorų išeina Algimantas Kliunka. Priežastis – generalinis prokuroras privertė A.Kliunką pasimatuoti „promiles“.

*Išėjus A.Kliunkai, perkvalifikuojamos Medininkų ir Sausio 13-osios bylos, joms nebegresia senaties terminai.

*2011 m. pavasarį į ONKTD vyr. prokurorus paskiriamas I.Mikelionis. Spaudoje pasipila galimai užsakomieji straipsniai, neva turėjo būti paskirtas M.Dūda.

*Priėmęs absurdišką nutarimą nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl 2012-03-23 girto teisėjo Zenono Birštono veiksmų, Generalinės prokuratūros prokuroras A.Mažeika palieka tarnybą, neva, neatlaikęs įtampos.

*Iš mirties taško teismuose pajuda V.Pociūno mirties byla, GP įpareigojama tirti nužudymą.

* D.Valys ir D.Raulušaitis pagal gyventojų skundus „sutvarko“ „profsąjungiečius“, kurie marinuoja veno policininko baudžiamąją bylą.

*Pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo, nustatant per aukštas šilumos kainas Vilniaus mieste.

*2011 metų lapkričio mėn. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl „Snoro“ banko lėšų.

* 2012 metų liepos 4 dieną įvykus Lietuvos – Baltarusijos oro erdvės pažeidimui, ir švedus pažeidėjus ginant beveik visoms įmanomoms gynybos ir saugumo struktūroms Lietuvoje, D.Valys nepaisydamas galimo spaudimo iš Seimo, pradeda ikiteisminį tyrimą.

*„Krenta“ Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtūnas. Jo kabinete pareigūnai randa galimą kyšį. Labai greitai „krenta“ ir buvusio teisėjo žmona – advokatė.

*2012 m. Seimo rinkimų metu pirmą kartą šalies istorijoje atskleidžiamas papirkinėjimo ir dokumentų klastojimo mastas – galimai infiltruoti asmenys užfiksuoja vaizdo kameromis susitarimus dėl balsų pirkimo. Pradedami ikiteisminiai tyrimai, o Konstitucinis Teismas pirmą kartą šalies istorijoje priima išvadą dėl nenustatytų rinkimų rezultatų dėl galimo rinkėjų papirkimo.

*2012 metų rudenį išaiškėja piktnaudžiavimo tarnyba matas Migracijos departamente. Įtariami 6 pareigūnai.

*Nors D.Valys ir D.Raulušaitis visą tą laiką pro pirštus žiūri į Kauno prokurorų savivalę, galiausiai 2012 m. lapkričio mėn. pradėti ikiteisminiai tyrimai kontroversiškų, bylas marinavusių prokurorų atžvilgiu.

*2012 m. rudenį pirmą kartą šalies istorijoje D.Valys pradeda ikiteisminį tyrimą dėl bylų vilkinimo vieno prokuroro atžvilgiu. Prokuratūros istorijoje Lietuvoje tai – precedentas.

*Pagaliau „semiami“ Gariūnai, nors ši byla buvo marinuojama jau senokai.

Generalinis prokuroras D.Valys turi aiškią prokuratūros viziją, nes dirba LIETUVAI, o ne Rytams ar Vakarams

Čia gal dešimtadalis – o gal šimtadalis gerų D.Valio darbų, kuriuos nori užgožti kone dramaturgiškais libretais sistemos piktavaliai. Gyventojams visą laiką bandoma įpiršti nuomonę, jog prokuratūra nieko neveikia ir ja pasitikėti nereikia. Tokia formuojama viešoji nuomonė kenkia valstybės prestižui bei vidaus saugumui, nes nepasitikėdami prokuratūra, gyventojai neužkardo nusikaltimų, taip pat apie juos nepraneša.

Bylas vilkinantys prokurorai įperša nukentėjusiems mintį, jog nereikia „daugiau ieškoti teisybės, nes vis tiek niekas nieko netirs“. Tokie prokurorai turi būti šalinami iš tarnybos – o sugriežtinus reikalavimus bylų terminams, tas ir bus daroma greitu laiku.

„Marinuoti agurkėliai“ privalės palikti šalies prokuratūros sistemą, atsiras daug vietų jauniems specialistams, kurie, neturėdami „dėdžių ir tetų“, priversti dirbi už minimalų arba menką atlygį karjeros pradžioje. Kuriems 5-11 tūkstančių algos neatrodo mažos, ir kurie nesiskųs, jeigu prie rezonansinės bylos reikėtų paplušėti ir savaitgaliais, ir švenčių dienomis. Prie savo bylos, o ne prie svetimos, kurios nesugeba išnagrinėti „sūnelis“.

Dabar gi prokuratūros sistemoje dar vis gaji „diedovščina“, jog „tėvelių sūneliai“ nebudi švenčių dienomis prokuratūroje – už tai juos daro kiti, „be genealogijos“. Išvarius tokius „sūnelius“ iš tarnybos, išsilygins prokurorų teisės, o GP vadovaujant D.Valiui – „žmogui iš niekur“ – atsiranda viltis, jog prokurorais galės tapti ne „teisingas genealogijas“ turintys asmenys, o tikri teisės profesionalai.

Tikras teisės profesionalas – tai ne 20 metų „atsėdėjęs“ prie stalo, o jaunas, gabus žmogus, turintis modernų teisinį išsilavinimą, mokantis ir gebantis tirti sudėtingas bylas. Vilkinti bylas labiau yra advokatų darbo specifika – nes laikas yra pinigai. Todėl vilkintojams turėtų būti pasiūlytas darbas ex- prokurorų advokatūroje, tokia galėtų susikurti. Visi žinotų, kur kreiptis, kad būtų „profesionaliai pravilkinta byla“.

Visas šitas prokuratūros išsivalymo planas toks aiškus, jog iš paskutiniųjų bandoma nuimti pagrindinį dezinfektorių – generalinį prokurorą Darių Valį, kuris buvo paskirtas reanimuoti šalies prokuratūrą. Atradęs jau ne komos būklės prokuratūrą, o lavoną, D.Valys ėmėsi veikiau stebukladariui būdingos veiklos.

Ir stebuklas pavyko – Lietuva jau turi veikiančią prokuratūrą. Kam naudinga, kad ji vėl užbuksuotų – atviras klausimas. Tikrai ne Lietuvai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!