- Reklama -

Generalinis prokuroras D.Valys. KK nuotr.

Atsižvelgdamas į tai, kad ikiteisminis tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti asmenį, atskleidusį įslaptintą informaciją apie galimas grėsmes Lietuvai, sukėlė didžiulio visuomenės dėmesio ir nuogąstavimų dėl spaudos laisvės ir žurnalistų teisių, generalinis prokuroras Darius Valys šiandien aukštesniajam prokurorui nurodė atlikti šio ikiteisminio tyrimo teisėtumo patikrinimą.

Aukštesniajam prokurorui nurodyta įvertinti, ar šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojančio ir jį organizuojančio prokuroro bei ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų veiksmai buvo teisėti ir adekvatūs tyrimo tikslui.

Pastebėtina, kad tie procesiniai sprendimai, kuriuos tyrimo metu priėmė teismas, gali būti patikrinti ir įvertinti tik aukštesniojo teismo, jei į jį su skundu kreipiasi pats proceso dalyvis. Tokių skundų šiuo metu negauta.

Nurodydamas atlikti šio ikiteisminio tyrimo patikrinimą generalinis prokuroras D. Valys teigia pilnai pritariantis požiūriui, kad tyrimui vadovaujantis prokuroras privalo užtikrinti ne tik greitą ir visapusį tyrimą, bet ir griežtai laikytis nacionaliniais ir tarptautiniais teisės aktais garantuojamų proceso dalyvių teisių ir teisėtų interesų.

,,Turėdamas laisvę pasirinkti procesines priemones prokuroras turi ir atsakomybę, kad jos būtų adekvačios tiriamo nusikaltimo sunkumui,“ – teigia D. Valys.

Minėtas tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas šių metų spalio 31 d., atlikti jį pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!