- Reklama -

Nepaisant to, kad vienas atpirkimo ožys Medininkų byloje pasodintas iki gyvos galvos, iš bylos medžiagos galima daryti rimtą prielaidą, kad per 22 metus Lietuvos prokuratūra Medininkų bylos taip ir neištyrė. Dar blogiau - iš bylos pradingo svarbiausi įkalčiai.

Kai yra daromi nusikaltimai pačių valstybės tarnybų viduje, ir kai veikia labai aukštos ir labai slaptos tarnybos, JAV, senos demokratijos ir teisinės minties šalyje, yra sukuriamos specialios naujos slaptosios tarnybos esamų slaptųjų tarnybų galimai nusikalstamai veikai tirti.

Tik nereikia apsimesti, jog tokių atvejų – kad pačios tarnybos, kurios turi saugoti šalies saugumą, teisingumą – pradeda daryti nusikaltimus, nepasitaiko.

Garsiausiame JAV narkotikų „šilko kelyje“ dalyvavo kariuomenė ir įvairiausių grandžių teisėsaugininkai. Kad beprecedentis narkotikų platinimo ir tiekimo nusikaltimas būtų išaiškintas, JAV sukūrė atskirą kovos su narkotikais skyrių, kuriam vadovauti pasamdė policininką, kuris, radęs automobilyje beveik 1 mln. dolerių, tuos pinigus sąžiningai atnešė į darbovietę, o nepasiliko sau. Toks sąžiningas pareigūnas surinko panašią į save komandą ir.. ištyrė labai sunkų nusikaltimą.

Panašų atvejį turime Medininkų byloje – prokuratūra nežino, kur dingsta bylos duomenys. Tenka pripažinti, jog ir nesužinos – nes Medininkų žudynes pirmiausia fiksavo ne kokie nors paprasti, bet saugumo ir karinės žvalgybos pareigūnai.

Jeigu Medininkų žudynėms buvo leista įvykti (pažvelkime į M.Žalimo inspiruotą bylą – liudytojas atvažiavo su informacija prieš dvi savaites, o paskui – nusikaltimo išvakarėse, ir niekas nieko nedarė), tai tie, kas leido toms žudynėms įvykti, tikrai nesuinteresuoti padėti ištirti savo pačių galimai nusikalstamą veiką.

Įvairiuose interviu jau teigiama, jog buvo ir liudytojai, kurie matė, jog ruošiamasi nusikaltimui – jog buvo sutirštėję karinės žvalgybos veiksmai prie Medininkų posto (tai sako iš bylos dingusi KAD žvalgybinė medžiaga). Ar kas nors ką nors darė? Ne. Taip išeina – laukė žudynių.

Kaip JAV tiriamos “valstybės valstybėje”?

JAV žvalgybos ir teisėsaugos istorijoje yra sena ir pasitvirtinusi praktika tirti vidaus nusikaltimus –nusikaltimus ir tarnybinį piktnaudžiavimą pačiose specialiosiose ir slaptosiose tarnybose.

JAV yra tiek slaptųjų tarnybų, jog jų visų pavadinimų niekas nežino, be to, tos slaptosios tarnybos gali būti įkuriamos kitos slaptosios tarnybos galimai nusikalstamai veikai tirti.

Akivaizdu, jog Prokuratūra pagal Prokuratūros veiklos įstatymą neturi teisės bet kada įeiti į VSD ar 2-ojo KAM departamento patalpas – nes iš karto bus teigiama, jog kai kurios patalpos slaptos, kai kurie dokumentai su įvairiausiomis žymomis.

Kad galima būtų ištirti, kiek ir kokių įrodymų Medininkų byloje turi VSD ir 2-asis KAM departamentas, kad būtų įmanoma apklausti buvusius karinės žvalgybos pareigūnus, šių slaptųjų tarnybų veiklą turi tirti tik tokio paties lygio institucija – kurios mes šiandien neturime. Tai institucijai turi talkinti Karinė prokuratūra – tokios mes irgi neturime. Karinės prokuratūros yra visame pasaulyje – jose dirba karo statutą, kariuomenės stuktūrą išmanantys pareigūnai – kariškiai, kuriems privalo paklusti tyrimuose bet kuris kariškis. Dabar gi prokurorui kariškis paklusti neprivalo, nes kariuomenė ir prokuratūra – atskiros stuktūros. O karinės žvalgybos pareigūnas iš viso gali niekam nepaklusti – nes netgi įstatymai nėra tinkamai sureguliuoti – kaip veikia ir kam atskaitingos tos mūsų žvalgybos.

Daug diskutuota – kaip pažaboti valstybę valstybėje? Taigi – tik sukuriant žvalgybos žvalgybą, ir Karinę prokuratūrą. O Karinę prokuratūrą galima įkuti laikinai ir ją sudaryti iš patyrusių prokurorų ir teisininkų, kurie turi ir karinius laipsnius. Tokių Lietuvoje yra, ir tikrai nemažai. Ir ne visi jų baigę mokslus sovietiniais metais.

Taigi būtina sukurti slaptąją žvalgybos tyrimų tarnybą, kurios tyrimus kuruotų Karinė prokuratūra.

Manau, detalų tyrimą Medininkų byloje galėtų atlikti tik specializuota prokuratūra su specializuota slaptąja tarnyba, kurioje nebūtų jokia KGB ir komunistine praeitimi nesusitepę, jokių su šiais įvykiais susijusių giminaičių ar draugų neturintys asmenys. Tokios specialiosios tarnybos agentų atranka turėtų būti labai griežta, panašiai, kaip vyksta JAV, kai yra sukuriama nauja slaptoji tarnyba, kuri tikrina kitų specialiųjų ir slaptųjų tarnybų galimus nusikaltimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!