- Reklama -

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. KK nuotr.

Šiandien Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė nutartį byloje, dėl kurios yra pasisakęs ir Europos Žmogaus Teisių Teismas: tiriant Mariaus Lalo nusikalstamą veiką bei nagrinėjant ją Lietuvos teismuose buvo pažeista teisė į teisingą teismą.

LAT panaikino Kauno apygardos teismo nutartį ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

M. Lalas trejų metų laisvės atėmimu buvo nuteistas už 2002 m. padarytą nusikalstamą veiką – įgijimą, laikymą, gabenimą ir pasikėsinimą parduoti didelį kiekį psichotropinių medžiagų. Nuteistojo kartu su bendrininku padarytas nusikaltimas buvo atskleistas panaudojus nusikalstamos veikos imitacijos elgesio modelį. LAT nutartyje pažymėjo, kad Kauno apygardos teismas, bylą nagrinėjęs apeliacine instancija, neatliko išsamios ištirtų įrodymų analizės, siekiant nustatyti nusikalstamos veikos galimo provokavimo faktą, darė prieštaringas išvadas sprendime.

Anot bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos, nusikalstamos veikos imitacijos elgesio modelio teisėtumas kiekvienu atveju turi būti tikrinamas teisme, turi būti paneigti argumentai dėl provokavimo padaryti nusikalstamą veiką, nustatomos priežastys, dėl kurių buvo nuspręsta vykdyti operaciją, pareigūnų dalyvavimo darant nusikalstamą veiką laipsnį ir kaltinamajam taikyto provokavimo ar spaudimo pobūdį.

Apeliacinės instancijos teismas, tinkamai neatlikęs tokio tikrinimo ir nutartyje išsamiai neaptaręs tikrinimo rezultatų, negalėjo daryti išvados, kad M. Lalas baudžiamojon atsakomybėn patrauktas pagrįstai. Procesas atitinkančiu Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos reikalavimus gali būti pripažįstamas tik tuo atveju, kai jo metu paneigiama provokavimo daryti nusikalstamą veiką versija.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

LAT inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!