- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros archyvo nuotr.

Šiandien Seime bus pristatomos Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos Administracinių bylų teisenos ir Konstitucinio Teismo įstatymų pataisos, kuriomis siekiama paspartinti bylų nagrinėjimą, padaryti teisminį procesą greitesnį, ekonomiškesnį ir paprastesnį. Taip pat teikiamas siūlymas atsisakyti nelanksčios Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų skaičiaus nustatymo tvarkos ir priimti nutarimą, kuriuo būtų sumažintas teisėjų skaičius Aukščiausiajame Teisme.

„Žmogui, ieškančiam teisingumo, svarbiausia, kad jo byla būtų išnagrinėta greitai ir kokybiškai. Būtina efektyviau paskirstyti teismų darbo krūvį bei užtikrinti kiek įmanoma paprastesnį ir spartesnį bylų nagrinėjimą visų instancijų teismuose”, – teigia Prezidentė.

Pataisomis siūloma sukurti lankstesnę Aukščiausiojo Teismo teisėjų korpuso formavimo tvarką. Prezidentė siūlo teisėjų skaičių nustatyti ne įstatymu, o Seimo nutarimu. Paprastesnė Seimo nutarimo priėmimo procedūra leis operatyviau ir lanksčiau įgyvendinti sprendimus paskirstant ir suvienodinant teismų darbo krūvį, taip pat paspartins bylų nagrinėjimo trukmę teismuose.

Kartu šalies vadovė teikia Seimui siūlymą priimti nutarimą, kuriuo teisėjų skaičius Aukščiausiajame Teisme būtų sumažintas nuo 37 iki 35. Ateityje numatoma spręsti klausimą dėl šių etatų perkėlimo į Lietuvos apeliacinį teismą, kuriame šiuo metu darbo krūvis itin didelis, o žmonės priversti bylų nagrinėjimo laukti ištisus mėnesius. Prezidentės nuomone, taip efektyviau būtų paskirstytas darbų srautas, paspartėtų civilinių bylų, kurių skaičius šiuo metu gerokai išaugęs, nagrinėjimas.

Pastaruoju metu dešimteriopai padaugėjo kreipimųsi į Konstitucinį Teismą, todėl teismo išaiškinimo neretai tenka laukti kelerius metus. Šalies vadovės teigimu, būtina spartinti tokių bylų nagrinėjimą, kad sprendimas būtų priimtas ir paskelbtas ne po kelerių metų, o kol klausimas visuomenei dar yra aktualus.

Išplėtus galimybes bylas nagrinėti rašytinio proceso tvarka, vienu metu bus galima nagrinėti ne vieną, o kelias bylas iš karto, taip pat suteikti įgaliojimus Konstituciniam Teismui byloje gautus prašymus išskirti į atskiras bylas, jeigu prašoma ištirti kelių teisės aktų ar nuostatų atitiktį Konstitucijai ar įstatymams, paspartės Konstitucinio ir administracinių teismų darbas.

Rašytinis procesas palengvins ir administracinių bylų nagrinėjimą bei efektyvesnį Vyriausiojo administracinio teismo darbą. Šalies vadovė pabrėžia, kad būtina gerinti asmenų teisių apsaugą administraciniuose teismuose, sudaryti galimybes greičiau ir taupiau išspręsti ginčus su valstybinėmis ar vietos valdžios institucijomis.

Projektu taip pat siūloma keisti ydingą teisėjo nušalinimo tvarką administraciniuose teismuose. Sprendimą dėl teisėjo nušalinimo galės priimti tik teismo pirmininkas, pavaduotojas arba jų paskirtas teisėjas, o jei byla nagrinėjama kolegialiai, nušalinimo klausimą spręs teisėjai, kuriems nušalinimas nėra pareikštas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!