- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisos šiandien priimtos Seime. Šie sprendimai sustiprins Lietuvos žiniasklaidos laisvę, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms.

„Teisėsauga turi pradėti dirbti europietiškai, žmogaus teisės ir laisvės turi būti ginamos ne represinėmis priemonėmis. Sovietiniai baudžiamojo persekiojimo metodai žemina Lietuvą ir yra netoleruotini demokratinėje teisinėje valstybėje. Todėl pagarba žmogaus teisėms turi tapti teisėsaugos ir kitų valstybės institucijų prioritetu”, – sako Prezidentė.

Pagal Prezidentės inicijuotas pataisas, bet kokie procesinės prievartos veiksmai – kratos, poėmiai, telefoninių pokalbių pasiklausymas, slaptas sekimas, kurie varžo žiniasklaidos laisvę ir ypač suvaržo žmogaus teises, galės būti atlikti tik dėl visuomenei gyvybiškai svarbių aplinkybių ir tik tuomet, kai informacijos šaltinio paslapties atskleidimas sukels aiškiai mažesnę žalą nei ta, kuri ištiktų to nepadarius.

Pataisos įtvirtina, kad nuo šiol visi Lietuvos žmonės galės reikalauti teisėsaugos pareigūnų filmuoti pas juos atliekamą kratą ar poėmį arba užtikrinti nepriklausomų stebėtojų dalyvavimą tokiuose veiksmuose, jei jiems kils abejonių dėl teisėsaugos darbo metodų teisėtumo, neadekvačios jėgos demonstravimo ar netgi neetiško ar nepagarbaus elgesio su žmogumi.

Pasak Prezidentės, šios pataisos yra svarbus žingsnis bandant sustiprinti žmogaus teisių padėtį Lietuvoje. Teismai, prokuratūra ir ikiteisminio tyrimo įstaigos savo kasdieniu darbu privalo įrodyti Lietuvos žmonėms, kad jų teisės visada yra gerbiamos ne mažiau, nei to reikalauja Konstitucija ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija. Prezidentės teigimu, žmogaus teisių apsauga yra neišvengiamas kelias siekiant visuomenės pasitikėjimo ir pagarbos teisėsaugai bei valstybei.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!