- Reklama -

Seimui pristatyta S.Urbanavičiaus kandidatūra į STT vadovus. president.lt nuotr.

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas Jonas Markevičius Seimui pristatė nutarimo projektą “Dėl pritarimo S.Urbanavičiaus skyrimui Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriumi” . Šiuo projektu, vadovaujantis Konstitucijos 84 straipsnio 10 punktu, Specialiųjų tyrimų tarnybos įstatymo 11 straipsnio 1 dalimi ir atsižvelgiant į Respublikos Prezidentės 2013 m. kovo 12 d. dekretą, Seimui siūloma pritarti S. Urbanavičiaus kandidatūrai į STT vadovus.

„Prezidentė tikisi, kad S. Urbanavičius savo patirtimi teisėsaugoje ir įgytomis profesinėmis žiniomis tikrai sustiprins STT darbą, plačiai taikys išplėstinį turto konfiskavimą ir tikrai skirs didelį dėmesį ir analitinei prevencinei veiklai“, – sakė J. Markevičius.

Pristatydamas Seimo nariams pretendentas į STT direktorius pabrėžė, kad, pritarus jo kandidatūrai, tarnyba ir toliau tęstų savo veiklą trimis pagrindinėmis kryptimis: baudžiamojo persekiojimo, korupcijos prevencijos ir antikorupcinio visuomenės švietimo ir informavimo.

„Kalbant apie baudžiamąjį persekiojimą, greta jau suplanuotų ir patvirtintų prioritetinių darbų atsirastų nauji prioritetai, tokie kaip finansiniai tyrimai. Kaip žinia, finansiniai tyrimai šiuo metu yra labai glaudžiai susiję su korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų tyrimais, tai yra neatsiejama dalis. Taip pat išplėstinis turto konfiskavimas ir neteisėtas praturtėjimas, taip pat atsirastų kaip prioritetiniai darbai. Kas dabar labai aktualu ir svarbu ir, manau, turėsime pradėti daryti nedelsiant, tai būtent nuolatinė, sisteminė išteisinamųjų nuosprendžių analizė, kad ateityje būtų išvengta klaidų ir abejonių dėl įrodymų pagrįstumo, jų pakankamumo, sumažinant, būtent išteisintų asmenų skaičių“, sakė S. Urbanavičius.

Kandidatas į STT vadovus labai svarbia vadino tarnybos analitinę veiklą ir žadėjo pertvarkas šioje srityje: „Analitinė veikla vykdoma nepakankamai, todėl šią sritį numatoma būtų pertvarkyti iš esmės, tek ir formuojant naujus uždavinius šioje srityje, tiek ir stiprinant personalą“.

Pasak S. Urbanavičiaus, šalia dabar esančių būtinos ir naujos efektyvios korupcijos prevencijos priemonės, todėl numatoma tobulinti Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatas, aiškiai apibrėžiant nepriekaištingos reputacijos ir patikimumo sąvokas.

Kalbant apie antikorupcinį švietimą ir visuomenės informavimą, pretendento nuomone, labai svarbu, kad tarnyba, siekdama formuoti teigiamą įvaizdį ir reputaciją, savalaikiai ir aiškiai informuotų visuomenę apie atliktus darbus, kilus tam tikroms rezonansinėms situacijoms, suprantamai ir aiškiai paaiškintų, kodėl STT, vykdydama jai pavestas užduotis, turėjo ar net privalėjo atlikti tam tikrus veiksmus.

Atsakius į Seimo narių klausimus kandidatas, pagal patvirtintą grafiką, susitiks su parlamentinėmis frakcijomis.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, numatoma projekto svarstymo plenariniame posėdyje data – kovo 28 d. Numatoma, kad nutarimas įsigaliotų nuo priėmimo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!