- Reklama -

Generalinė prokuratūra. KK nuotr.

Ikiteisminį tyrimą dėl 1991 metų sausio 13-osios įvykių Lietuvoje atliekanti generalinio prokuroro pavaduotojo 2010 m. gruodžio 29 d. nutarimu sudaryta tyrimo grupė, susidedanti iš penkių Generalinės prokuratūros prokurorų ir dviejų Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų, per pastaruosius dvejus tyrimo metus surinko duomenų, kurių pagrindu tyrimas atliekamas jau dėl 81 asmens, 1991 m. ėjusių vadovaujančias pareigas TSRS Gynybos ministerijoje, Vidaus reikalų ministerijoje, Valstybės saugumo komitete ir dalyvavusių 1991 m. sausio mėnesį jėga šturmuojant ir užimant strategiškai svarbius objektus, bei kitų jiems talkinusių asmenų.

Šiuo metu tyrimo grupės nariai baigia atlikti numatytus procesinius duomenų rinkimo veiksmus. Gautų duomenų pagrindu rengiami pranešimai apie įtarimą. Kai tik bus parengti pranešimų apie įtarimą tekstai, prokurorai kreipsis į ikiteisminio tyrimo teisėją su prašymu pripažinti minėtuose įvykiuose dalyvavusius užsienio valstybės piliečius įtariamaisiais bei atlikti kitus veiksmus, susijusius su ikiteisminio tyrimo užbaigimu. Šiuo metu bylą sudaro apie 700 tomų medžiagos.

Tyrimo grupės narių surinkti duomenys taip pat leido pradėti ir tęsti šį ikiteisminį tyrimą ne tik dėl nusikaltimo žmoniškumui, numatyto Baudžiamojo kodekso 100 straipsnyje (Tarptautinės teisės draudžiamas elgesys su žmonėmis), bet ir dėl karo nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso 101 straipsnyje (Tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymas), 103 straipsnio 1 dalyje (Tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimas), 111 straipsnio 1 dalyje (Draudžiama karo ataka prieš civilius) ir 112 straipsnyje (Uždraustų karo priemonių naudojimas).

Kvalifikuojant TSRS kariškių ir kitų asmenų, 1991 m. sausį dalyvavusių šturmuojant ir jėga užimant svarbius objektus: Spaudos rūmus, Lietuvos radiją ir televiziją, Lietuvos radijo ir televizijos Centrą, veikas buvo nagrinėjami tarptautinės teisės aktai, reglamentuojantys nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus, analizuojama tarptautinė teismų praktika, TSRS valdžios priimti teisės aktai, iš įvairių šaltinių gauta medžiaga, susijusi su TSRS valstybinės valdžios priimtais teisės aktais ir valdžios veiksmais 1990–1991 metais. Tyrimo metu tikslinti asmenų, dėl kurių veiksmų atliekamas ikiteisminis tyrimas, duomenys, parašyta ir išsiųsta 18 teisinės pagalbos pašymų į užsienio valstybes, į 10 teisinės pagalbos prašymų gauti atsakymai, išanalizuota keli tūkstančiai vaizdo dokumentų, apklausta daugiau kaip 200 liudytojų, padaryti būtini parodymai atpažinti, papildomai apžiūrėtos Lietuvos radijo ir televizijos, Lietuvos radijo ir televizijos Centro patalpos ir teritorija, atlikti kiti Baudžiamojo proceso kodekse numatyti veiksmai.

Karinių veiksmų metu 1991 m. sausį buvo nužudyta 14 civilių, 31 buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 buvo kitaip sužaloti.

Primintina, kad esminį postūmį šios bylos tyrimui suteikė 2010 m. gruodžio 31 d. ir 2011 m. kovo 31 d. įsigaliojusios baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus palengvinusios Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, numatančios galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!