- Reklama -

KK nuotr.

Šiandien Vilniaus apylinkės teisme buvo sprendžiami Šiaulių pareigūnų suėmimai klausimai.

15:10 paaiškėjo, jog 2 mėnesiams leista suimti policijos pareigūną Gediminą Motiejūną.

Nors teismo darbuotojai stengėsi nuslėpti nuo žurnalistų nutarčių dėl kitų suimamų asmenų paskelbimo vietą ir laiką, apie 15:30 pastebėtas atvežamas Ričardas Pocius.

Nei vieno suimtojo pareigūno niekas už alkūnės nevedė, kiekvieną jų lydėjo tik po 2 Kriminalinės policijos biuro pareigūnus, pagarbiai laikydamiesi atstumo – nors tame pačiame pastate kiti suimtieji buvo vedami už alkūnių, ir prižiūrimi 3-5 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

Gedimino Motiejūno nutarties paskelbimo posėdyje dalyvavusi prokurorė nieko nepakomentavusi žiniasklaidai, išskubėjo pasišalinti iš teismo pastato.

Teisme net nebuvo viešųjų ryšių atstovės – nors šiandien buvo sprendžiama ne tik dėl Šiaulių pareigūnų suėmimo, bet buvo atvežami kitų rezonansinių bylų suimtieji, jiems buvo skelbiamos nutartys dėl suėmimo. Teismas praktiškai buvo perkimštas suimtųjų – tačiau sužinoti tikslų kabinetą, į kurį bus atvedamas su narkotikų platinimu stambiu mastu galimai susijęs pareigūnas, nebuvo lengva.

Paaiškėjo, jog Ričardas Pocius suimamas 3 mėnesiams. Taip pat minėtų pareigūnų viršininką Tomą Ruchtiną leista suimti dviem mėnesiams. Nutartys dėl suėmimo dar gali būti skundžiamos Vilniaus apygardos teismui, tačiau nesustabdo apylinkės teismo nutarčių vykdymo.

Versija: iš kur galėjo driektis narkotikų kelias – XX a. VIII dešimtmečio JAV įvykių analogija

Nors kol kas nėra diskutuojama, kaip buvo organizuojamas narkotikų platinimo tinklas, tyrimo metu bus būtina nustatyti vadinamąjį „narkotikų kelią“ – iš kur ir kaip tiksliai narkotinės medžiagos būdavo pristatomos į Šiaulius.

Nors peršasi, atrodo, neįtikėtina versija, tačiau ji turėtų būti šiame tyrime tikrinama.

Tokio didelio kiekio narkotikų – kokiu disponavo šio narkotikų tinklo dalyviai – atsivežti į Lietuvos vidurį galimai niekaip kitaip neįmanoma, kaip tiktai netikrinamu oro transportu. Nusikaltimo schema – kai kariniai „karšti taškai“ buvo naudojami ir narkotikų „šilko keliui“ – praėjusiame amžiuje buvo atskleista JAV.

Toje „amžiaus byloje“ narkotikų tiekimui ir platinimui lygiai taip pat kaip įtariamu atveju vadovavo Narkotikų skyriaus policijos pareigūnai, o nusikaltimą atskleidė ne vidinės kontrolės, o eiliniai kriminalinės policijos pareigūnai, susidomėję kolegų iš Narkotikų kontrolės skyriaus „užklasine veikla“. Minimu atveju kariniais lėktuvais būdavo atskraidinamos narkotinės medžiagos iš Afganistano ir Vietnamo, šiuos veiksmus koordinavo „verslininkas“, kuris vėliau padėjo atskleisti nusikaltimą.

Praėjusiame amžiuje kilęs skandalas JAV, kai karštuose taškuose misijoms vadovavę pareigūnai JAV narkomafijai skraidino netikrinamais lėktuvais narkotikus, lėmė, jog buvo nuteista labai daug policijos pareigūnų – nes narkotikų platinimo tinklą kontroliavo būtent policijos pareigūnai. Nepriklausę policijos sistemai asmenys toje byloje atliko tik mažareikšmius vaidmenis.

Negalima atmesti vienos iš versijų ir ją būtina patikrinti, nes „neįtikėtini“ įvykiai – kai narkotikų platinimą organizavo Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai – jau vyko JAV dar praėjusiame amžiuje, prisidengiant „demokratijos nešimo“ operacijomis ir glaudžiai sąveikaujant su karinių misijų pareigūnais.

Šiauliuose veikia karinis oro uostas, kuris jau kelerius metus skraidina lėktuvus iš Afganistano. Kontroliuoti šių skrydžių ir jų metu atgabenamų krovinių galimai neturi teisės ne kariuomenės sistemos pareigūnai.

Kristina Apanavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!