- Reklama -
KK nuotr.
KK nuotr.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas patenkino „Snoro“ bankroto administratoriaus prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones buvusių pagrindinių banko akcininkų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko turtui ir uždraudė iš jo vykdyti išieškojimą. Teismui pateikto ieškinio suma viršija 500 milijonų eurų.

Administratorius sieks, kad Lietuvos teismo sprendimas būtų pripažintas ir vykdomas visose valstybėse, kuriose esama akcininkų turto. Nemažai turto užsienio teisėsaugos institucijos yra areštavusios Lietuvos generalinės prokuratūros prašymu. Prokuratūros prašymu areštuotas ir šių asmenų Lietuvoje valdytas turtas.

„Teismo sprendimas yra papildoma apsaugos priemonė, kuri suteiks mums tam tikrų pranašumų teisinėje kovoje. Proceso aplinkybės ir įstatymai apriboja informacijos apie turtą sklaidą, todėl šiuo metu negaliu detaliau komentuoti ar vertinti konkrečių areštuoto turto charakteristikų. Tačiau patį sprendimo faktą vertinu kaip labai svarbų žingsnį sudėtingame procese“, – pažymėjo „Snoro“ bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Teismas pranešė, kad jo sprendimu areštuota beveik 70 mln. eurų vertės R.Baranausko ir daugiau nei 338 mln. eurų V.Antonovo turto, daugiau nei 92 mln. eurų vertės bendro turto, taip pat ta pačia nutartimi teismas tenkino banko prašymą areštuoti pinigines lėšas buvusių akcininkų sąskaitose Šveicarijos bankuose daugiau nei 55 mln. eurų sumai. Šias pinigines lėšas prašoma pripažinti neteisėtai užvaldytu banko turtu ir jį priteisti bankui „Snoras“.

„Ši arešto suma yra viena didžiausių, o gal ir pati didžiausia Lietuvos teismų istorijoje. Šiuo metu „Snoras“, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir užsienio teisės specialistais, atlieka visus veiksmus siekiant užtikrinti teismo nutarties dėl arešto pritaikymo įvykdymą. Kol kas bankui nėra žinoma konkreti šiuo metu areštuotose sąskaitose Šveicarijos bankuose esančių piniginių lėšų suma“, – sakė banko atstovas šioje byloje, advokatų kontoros „Sorainen“ advokatas Žygimantas Pacevičius.

Pasak jo, šis banko ieškinys nėra tapatus ieškiniui, kurį bankas „Snoras“ Jungtinės Karalystės teisme „The High Court of Justice Queen‘s Bench Division Commercial Court“ buvusiems akcininkams pareiškė dar 2012 metų gegužę.

„Šis teismo procesas yra vienas iš daugelio strategijoje numatytų veiksmų, kuriais nuosekliai siekiama užtikrinti kuo didesnę grąžą kreditoriams ir pasinaudoti visomis banko turto atgavimo galimybėmis“, – sakė advokatas Marius Matonis, bankroto administratorių strateginiais „Snoro“ bankroto klausimais konsultuojančios advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkienė“ partneris.

„Snoro“ banko veikla Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimu buvo sustabdyta 2011 metų lapkričio 16 dieną, lapkričio 24 dieną Lietuvos bankas kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o bankroto byla „Snorui“ buvo iškelta 2011 metų gruodžio 7 dieną.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!