- Reklama -

KK nuotr.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informuoja apie du Lietuvos vyriausiojo adminstracinio teismo sprendimus, pripažinusius tabako ir alkoholio reklamos pažeidimus.

Dėl UAB „Lukoil Baltija” pateiktos tabako gaminių reklamos

2010-04-01 buvusi Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba prie LRV (teisių perėmėjas Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas) nutarimu skyrė UAB „Lukoil Baltija“ 5000 Lt baudą už Tabako kontrolės įstatymo 17 str. 1 d., 17 str. 5 d. pažeidimus, nes bendrovė tabako gaminių prekybos vietose pateikė draudžiamą tabako gaminių reklamą ir draudžiamą informaciją apie tabako gaminius: prekybos tabako gaminiais vietose pateikė tabako gaminių spalviškai ir grafiškai apipavidalintas reklamines lenteles su priklijuotais „Winston Fresh Menthol“ pakeliais, taip pat tabako gaminiais prekybos vietose pateikė stovelius su cigarečių „Marlboro Gold Original“ ir „Marlboro Gold Touch“ pakeliais, spalviškai ir grafiškai orientuotus į šiuos tabako gaminius, o šalia minėto stovelio, išskirtinai nuo kitų įrangoje laikomų ir parduodamų tabako gaminių, išdėstė analogiškus tabako gaminių pakelius. Tokiu būdu UAB „Lukoil Baltija“ reklamavo tabako gaminius.

Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymo 17 str. 1 d. draudžia Lietuvos Respublikoje tabako gaminių reklamą, taip pat draudžia paslėptą tabako gaminių reklamą. Tabako kontrolės įstatymo 17 str. 5 d. nuostatos draudžia prekybos tabako gaminiais vietose apie tabako gaminius pateikti nenustatytą vaizdinę ar grafinę informaciją.

UAB „Lukoil Baltija“ minėtą Tarnybos nutarimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Teismui patvirtinus Tarnybos nustatytus Tabako kontrolės įstatymo pažeidimus, UAB „Lukoil Baltija” ir byloje dalyvaujantys tretieji suinteresuoti asmenys UAB „Philip Morris Baltic” ir UAB „JTI Marketing and Sales” pateikė apeliacinius skundus Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui dėl pirmosios instancijos teismo sprendimo panaikinimo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas UAB „Lukoil Baltija“ ir trečiųjų suinteresuotų asmenų apeliacinius skundus atmetė 2011 m. spalio 6 d. neskundžiama nutartimi administracinėje byloje Nr. A261-2468/2011 pripažindamas bendrovę pažeidusią Tabako kontrolės įstatymo 17 str. 1 d., 17 str. 5 d. Teismas konstatavo, kad prekės ženklą akcentuojantys grafiniai sprendimai, susijusios spalvos, tabako gaminių pakuočių išdėstymas, kada šios nėra skirtos tiesioginiam pardavimui, taip pat sandariai įtvirtintos, atlieka tabako gaminių reklamos funkciją; atskiri reklaminiai stoveliai ir lentelės neatlieka įrangos, skirtos išdėstyti tabako gaminiams, paskirties ir funkcijos, todėl yra draudžiamos Tabako kontrolės įstatymo reklamos draudimo prasme. Teismas taip pat konstatavo, kad ginčo atveju tabako gaminiai buvo išskirti iš kitų gaminių, suteikiant jiems kitokį išdėstymą bei tabako gaminių išdėstymo įrangos apipavidalinimą, kuris nėra susijęs su prekybos įrangos tobulinimu siekiant gerinti pirkėjų aptarnavimą. Tokie veiksmai vertintini kaip siekis atkreipti pirkėjo dėmesį ir tuo pačiu skatinti įsigyti tabako gaminius.

Dėl UAB „Ekspress leidyba“, UAB „Boslita“ ir Ko, Įmonių grupės „Alita“ pateiktos alkoholinių gėrimų reklamos į paauglius ir vaikus orientuotame žurnale „Panelė“

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nutarimais skyrė UAB „Ekspress leidyba“ 10 000 Lt, UAB „Boslita“ ir Ko 10 000 Lt, Įmonių grupei „Alita“ 10 000 Lt baudas už Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 29 str. 2 d. 2 p. pažeidimus, nes UAB „Ekspress leidyba“ leidžiamame žurnale, orientuotame į paauglius ir vaikus, „Panelė“ (2011 m. balandžio mėn. Nr. 4, 2011 m. gegužės mėn. Nr. 5) pateikė UAB „Boslita“ ir Ko gaminamo fermentuoto alkoholinio gėrimo „Bosca“ reklamą ir Įmonių grupės „Alita“ gaminamo pusiau sauso putojančio vyno „Alita“ reklamą.

Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 29 str. 2 d. 2 p. draudžia alkoholio reklamą vaikams ir paaugliams skirtuose laikraščiuose, žurnaluose, knygose, televizijos ir radijo programose.

Priimti Departamento nutarimai nėra įsigalioję, dėl minėtų nutarimų taikyti ekonomines sankcijas bendrovėms už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus vyksta teisminiai ginčai.

UAB „Ekspress leidyba“, UAB „Boslita“ ir Ko ir Įmonių grupė „Alita“ Departamento priimtus nutarimus apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Teismas UAB „Ekspress leidyba“ skundą atmetė, bendrovė pateikė apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas patvirtino Departamento nustatytą Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimą UAB „Boslita“ ir Ko atžvilgiu. Bendrovei nėra pasibaigęs pirmosios instancijos teismo sprendimo apskundimo terminas. Įmonių grupės „Alita“ atžvilgiu Vilniaus apygardos administracinis teismas dar nėra priėmęs sprendimo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!