- Reklama -
Kovotojų už Lietuvą sąjungos pirmininkas Vytautas Šustauskas . KK nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo administracinio teisės pažeidimo bylą, kurioje Vytautas Šustauskas patrauktas administracinėn atsakomybėn pagal ATPK 187 straipsnio 2 dalį (policijos pareigūno garbės bei orumo įžeidimas).

V. Šustauskui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, nes jis 2013 m. liepos 27 d. viešoje vietoje Vilniuje, Katedros aikštėje, eidamas į renginį „Baltic Pride 2013“ pro renginio prieigas prižiūrinčius pareigūnus į klausimą „Ar turite pavojingų daiktų? Ką turite kelnėse?“ atsakė necenzūriniu žodžiu, kuris įžeidė policijos pareigūno garbę ir orumą.

Administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo nei rašytiniame paaiškinime, nei duodamas paaiškinimus teisme neneigė, kad atsakydamas į policijos pareigūno klausimą pavartojo necenzūrinį žodį, tačiau nurodė, kad tuo neturėjo tikslo įžeisti policijos pareigūnų, o taip atsakė dėl to, kad pareigūnai nekorektiškai uždavė klausimą – klausimo forma suponavo dviprasmišką atsakymą.

Teismas V. Šustausko paaiškinimus vertino kaip poziciją, siekiant išvengti administracinės atsakomybės.

Teismas atkreipia dėmesį, jog pats pažeidėjas rašytiniame paaiškinime buvo nurodęs, kad, dar prieš bendraujant su policijos pareigūnais, kitas policijos pareigūnas jau tikrino, ką jis turi kelnių kišenėse, todėl teismas vertina, kad šiame kontekste V. Šustauskas privalėjo suprasti pareigūno užduoto klausimo esmę, net jei pareigūnas ir nepilnai suformulavo klausimą, praleisdamas žodį „kišenėse“.

ATPK 187 straipsnio 2 dalis numato atsakomybę už policijos pareigūno garbės ir orumo įžeidimą įvairiomis formomis: žodžiu, gestais, įžūliu elgesiu, kibimu ar kitais veiksmais. Šiuo atveju nepagarbos esmę sudarė ne tik tai, kad V. Šustauskas parinko necenzūrinį žodį, bet ir pati pavartoto žodžio reikšmė, suvokiant, kad klausiama buvo ne to.

Teismas atsižvelgė, kad V. Šustauskas pirmą kartą padarė tokio pobūdžio teisės pažeidimą ir skyrė jam minimalią sankcijoje numatytą baudą – 300 Lt.

Nutarimas per 20 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

VAT inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!