- Reklama -

Šiandien pradedamas krauti laivas, kuris 50 tūkst. tonų lietuviškų kviečių gabens į Iraką. Įmonės „Agrokoncerno grūdai“ vadovas Karolis Šimas sako, kad Lietuvai atsivėrė dar viena rinka, kurioje iki šiol dominavo JAV, Australijos ir Kanados kviečiai.

„Agrokoncerno grūdams“ pavyko laimėti pastarajame tarptautiniame Irako valstybiniame kviečių tenderyje, kuris pasižymi preciziškumu ir kelia ypatingai aukštus reikalavimus“, – sako K. Šimas ir džiaugiasi, kad laimėjus tenderį lapkričio 4 dieną, pirmasis laivas iš Klaipėdos į Umm Qasr uostą iškeliaus dar šią savaitę.

Pagrindiniai Irako valstybinio tenderio reikalavimai kviečių pardavėjams – aukštas glitimas, kuris turi būti ne mažiau kaip 28 proc., sausi grūdai – 12-13,5 proc. drėgmės, stambesni grūdai, turintys aukštą saiko svorį – virš 78 kg/hl.

„Kita šio tenderio ypatybė yra ta, jog kviečių kokybė nustatoma tik iškrovos uoste, laivui neleidžiama išsikrauti, kol negauti GBI kokybės laboratorijos tyrimai, kurie paimami iš kiekvieno triumo, specifine pneumatine įranga, kuri gali pasiekti net 9 metrų gylį“, – apie Irako keliamus reikalavimus pasakoja „Agrokoncerno grūdai“ vadovas.

K. Šimo teigimu, „Agrokoncerno grūdai“ – pirmoji įmonė iš Baltijos šalių regiono, kuriai Irake pavyko sukonkuruoti su kitų šalių kviečiais, jų kokybe ir kaina.

„Turint omenyje, kad šiuo metu grūdų sektoriuje konkurencija labai didelė, Lietuvai eksportuojant tenka konkuruoti su kitais didžiausiais pasaulio eksportuotojais. Tenka konkuruoti ir su Rusija, kuri užvertusi rinkas pigiais pasiūlymais. Naujų krypčių atsiradimas yra itin vertingas ir didelis žingsnis į priekį lietuviškų kviečių eksporte. Kalbant apie Iraką, mums pavyko pasiekti tai, kas daugelį metų buvo laikoma beveik neįmanoma, nes ši rinka pripratusi prie JAV, Kanados ir Australijos kviečių kokybės. Be to, laimėti valstybinį tenderį – ir mūsų darbo, ir lietuviškų grūdų įvertinimas su didelėmis perspektyvomis jau artimiausioje ateityje. Valstybiniai tenderiai yra daug sudėtingesni dėl itin aukštų reikalavimų, nei privačiuose (verslas-verslas) pardavimuose. Irakas yra didelis kviečių importuotojas, kasmet importuojantis apie 3-4 mln. t. kviečių. O ateinančiais, 2023 metais šis skaičius išaugs iki 5 mln. t. dėl sausrų įtakos derliui“, – sako K. Šimas.

Tikimasi, kad kituose tenderiuose vėl pavyks sukonkuruoti ir Lietuvos įmonei pavyks parduoti dar didesnį kiekį kviečių.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, Irako valstybinis grūdų supirkėjas tarptautinio konkurso būdu įsigijo apie 150 000 tonų kviečių. Į šią šalį kviečiai atkeliaus laivais – po vieną laivą iš Lietuvos, Kanados ir Australijos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!