- Reklama -

Seimo narys Audrius Nakas mano, kad prokuratūroje tvarką galėtų padaryti "importuotas" prokuroras. KK nuotr.

Lietuvos prezidentė įklimpo generalinio prokuroro paieškose ir šiuo metu aktyviai konsultuojasi su įvairiais teisės specialistais, kad atrastų priemones, kurios užtikrintų stabilų ir kokybišką prokuratūros darbą.

Prezidentė atskleidė visuomenei, kad „prokuratūra yra viena svarbiausių teisėsaugos institucijų valstybėje, todėl ji turi išlikti nepolitizuota ir nepriklausoma – nuo to priklauso žmonių pasitikėjimas ne tik teisingumu, bet ir visa valstybe“.

2015 m. spalio 23 d. susitikusi su teisės profesoriais ir kitais šio reikalo žinovais šalies vadovė juos informavo: „Todėl laikantis Konstitucijoje įtvirtintų principų, būtinas profesionalus, kompetentingas ir sąžiningas prokuratūros vadovas, kuris užtikrins efektyvią, kokybišką bei nepriklausomą prokuratūros veiklą“.

Suprasdamas reikalo rimtumą ir tai, kad nuo generalinio prokuroro priklauso pasitikėjimas valstybe, siūlau negaišti laiko tikrinant būsimų kandidatų kompetenciją ir patikimumą.

Kadangi esame sudėtinė ES dalis ir turime daug patirties dalijantis kompetentingais specialistais (kiek profesionalų iš Lietuvos jau dirba Ukrainoje, diegdami demokratijos principus ir kurdami skaidrią ekonomiką!), tai mums tereiktų paprašyti mūsų partnerių ES ar JAV pagalbos, kad pasiūlytų kokį prokurorą.

Prisiminkime, pavyzdžiui, kaip greitai ir be priekaištų buvo sutvarkyti banko AB „Snoras“ reikalai, kai laikinuoju banko administratoriumi LB nutarimu buvo paskirtas „Zolfo Cooper“ kompanijos atstovas Neilas Kuperis (Neil Cooper), pakeitęs prieš tai AB „Snoras“ laikinuoju administratoriumi dirbusį kolegą Saimoną Friklį (Simon Freakley), kuriam už 8 dienų darbą buvo sumokėta 17 milijonų litų iš AB „Snoras“ sąskaitos. O tai, kad N. Kuperiui ir jo nusamdytiems ekspertams buvo sumokėta daugiau kaip 60 milijonų litų, tik įrodo, kokie kompetentingi ir puikūs yra užsienio specialistai, realiai atliekantys darbą ir realiai įvertinantys savo darbo atlygį.

Tačiau kalbant rimtai, nėra abejonių, kad bet kuris Vokietijos, Olandijos, Jungtinės Karalystės (jei tik ji neišstos iš ES) ar JAV prokuroras itin greitu laiku atkurtų pasitikėjimą Lietuvos teisėsauga. Prokuratūros sistema pradėtų veikti kaip šveicariškas laikrodukas ir Lietuvoje pirmą kartą per 25-erius nepriklausomybės metus viena po kitos būtų ištirtos labai primityvios rezonansinės bylos, kurių per daugelį metų paskirti tautiniai prokurorai taip ir nesugebėjo įveikti.

Prokuratūros sistema taptų nepolitizuota, o tai visiškai pakeistų mūsų šalies politinę sandarą – nemaža dalis politinio elito, įskaitant prezidentę su kai kuriais jos patarėjais, savo misijas atlikinėtų pagal tikrąją paskirtį specialiai tam įrengtose vietose.

Žmonės tuo labai džiaugtųsi ir emigrantai pradėtų grįžti į Lietuvą.

Audrius Nakas,

Seimo narys


- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!