- Reklama -

Advokatas Andžej Čaikovski. Nuotr. iš asmeninės advokato paskyros FB

Advokatas Andžej Čaikovski mano, kad viena Ukraina be užsienio tiesioginės karinės pagalbos negali svajoti apie Krymo išlaisvinimą.

“Pirma, Ukraina 2015 m. vasarį patyrė karinę katastrofą Debalceve ir jo apylinkėse. Kurią išprognozavau iš anksto. Mano vertinimu, žuvo mažiausiai 1500 ukrainiečių karių (nesvarbu kokios rūšies ir pavaldumo padaliniuose kariavo), prarasta daugybė karinės technikos (tai puikiai užfiksavo CNN reportažas) ir amunicijos.

Antra, net ir išgyvenę apsupties siaubą, daugumoje prarado pasitikėjimą savo karine vadovybe. Manau, kad ukrainiečių karių pasitikėjimas savo Generaliniu štabu dabar ne ką didesnis už irakiečių karių pasitikėjimą savo Generaliniu štabu po 2014 m. birželio karinės katastrofos. Netrukus po katastrofos savanorių batalionai atsisakė tiesiogiai paklusti Ukrainos Generaliniam štabui ir įsteigė savo atskirą štabą, be kurio pritarimo Generalinio štabo įsakymai vykdomi nebus. Tai reiškia vieningos vadovavimo grandinės žlugimą. O be jos efektyvus vadovavimas ginkluotomis pajėgomis ar esmine jų dalimi tampa neįmanomas.

Trečia, Ukrainai būtina įsigyti labai daug naujos ginkluotės, kad būtų pakeista prarastoji. Taip pat pasenusi ir susidėvėjusi. Be užsienio pagalbos ir per trumpą laiką tai neįmanoma.

Ketvirta, net ir prieš karinę katastrofą Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo tik ribotai priešintis rusų separatistų lygio priešininkams, ypač po Rusijos intervencijos į Ukrainą išplėtimo. Net nesiryžta ginti Krymą – nors tai buvo įmanoma, nors ir nepadėtų apginti pusiasalio.

Penkta, viena Ukraina be užsienio tiesioginės karinės pagalbos negali svajoti apie Krymo išlaisvinimą. Jeigu Rusija nenustos tiekti pagalbos separatistams Donbase – ir apie Donbaso išlaisvinimą.

Išvados: arba Ukraina sulauks užsienio karinės pagalbos įvairiomis formomis ir po ilgesnio laiko pasiruoš revanšui, arba Ukrainai telieka laukti Rusijos karinio nusilpimo. Tikėtina – po Rusijos nesėkmingo karo su Kinija, kuris turėtų įvykti po keliolikos metų ar kiek vėliau”, – savo nuomonę, kaip Ukraina gali atgauti Donbaso ir Krymo kontrolę, socialiniame tinkle “Facebook” paskelbė advokatas Andžej Čaikovski.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!