- Reklama -

Europos parlamento narys Bronis Ropė. KK nuotr.

Šiandien Europos Parlamentas atmetė Europos Komisijos siūlymą, kuriuo iš dalies norėta pakeisti Reglamento nuostatas dėl valstybių narių galimybės apriboti ar uždrausti genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų naudojimą savo teritorijose. Prieš Komisijos pasiūlymą balsavo ir aktyvūs GMO priešininkai, nes neišbaigtas dokumentas galėjo atnešti daugiau žalos, nei naudos. Tarp taip manančių buvo ir Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys – Bronis Ropė.

“Nors Komisija teigė, kad nori įteisinti pasirinkimo galimybę valstybėms narėms, iš tiesų buvo elgiamasi priešingai. Pirmiausia, siekta apsunkinti pačią GMO atsisakymo procedūrą. Neoficialiai ne tik teisininkai, bet ir Komisijos atstovai, negalėjo aiškiai įvardinti, kokiais motyvais remdamasi valstybė narė galėtų be teisinių pasekmių uždrausti savo teritorijoje GMO produktus. Tai iliustruoja ir Komisijos atstovo per specialų komiteto posėdį ištarti žodžiai, kad valstybės narės turėtų “apsvarstyti tokių priemonių poveikį labai atsargiai”, ir kad bet koks draudimas būtų didelis iššūkis valstybei narei”, – sako Europos parlamento narys Bronis Ropė.

B. Ropė paaiškino, kad atsižvelgiant į siūlytus pakeitimus, net jei šalims narėms pavyktų uždrausti naudoti genetiškai modifikuotą maistą ir pašarus, būtų neįmanoma sukontroliuoti, kaip šių draudimų laikomasi.

“ES žemės ūkio sektoriuje nebėra sienų kontrolės, todėl neįmanoma užtikrinti, kad genetiškai modifikuoti pašarai nepateks iš šalies, kuri juos leidžia naudoti, į šalį, kuri juos draudžia. Net jei būtų sugalvota kontrolės sistema, tokioms mažoms šalims kaip Lietuva – tai būtų sunkiai pakeliama administracinė našta. Tektų nuolatos tikrinti, kokie pašarai naudojami skirtinguose ūkiuose”, – teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento narys.

B. Ropės nuomone, nors Reglamento pataisomis valstybėms narėms siekta suteikti tariamą apsisprendimo laisvę, tikrasis šių pataisų tikslas yra palengvinti importo leidimų išdavimą naujiems GMO, ko kitais būdais kol kas nepavyko padaryti Europos Komisijai.

“Priėmus pataisas Komisijai būtų daug paprasčiau išduoti leidimus naujiems GMO, nes visiems priešininkams būtų lengva pasakyti – jūs galite patys apsispręsti, tačiau leiskite kitiems naudoti GMO, jei jie to nori. Būtent leidimų išdavimo tvarką labiausiai ir kritikuoja daugelis europarlamentarų, kurie teigia, dabartinė procedūra yra nedemokratiška, o atliekamas naujų GMO rizikos vertinimas aplinkai ir žmonių sveikatai yra per daug paviršutiniška“, – sako Bronis Ropė.

Žaliųjų frakcija Europos parlamente taip pat siekė, kad Komisijos pasiūlymas ne tik būtų atmestas, tačiau ir atsirastų įpareigojimas Komisijai parengti naują dokumentą. Šiam pasiūlymui buvo pritarta. Taip pat žalieji ir kelios kitos frakcijos siūlė įvesti moratoriumą naujų GMO patvirtinimui, tačiau šiam pasiūlymui Parlamento daugume nepritarė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!