- Reklama -

Europos Parlamento narys, ES-Rusijos santykių ataskaitos pranešėjas Gabrielius Landsbergis susitiko su Europos Komisijos viceprezidente ir vyriausiąja įgaliotine užsienio ir saugumo reikalams Federica Mogherini aptarti ES ir Rusijos santykių. G. Landsbergio biuro nuotr.

Šiandien Strasbūre Europos Parlamento narys, ES-Rusijos santykių ataskaitos pranešėjas Gabrielius Landsbergis susitiko su Europos Komisijos viceprezidente ir vyriausiąja įgaliotine užsienio ir saugumo reikalams Federica Mogherini aptarti ES ir Rusijos santykių bei kaip bus įgyvendinamos EP priimtos rekomendacijos Rusijos atžvilgiu. G.Landsbergis susitikimo metu paragino F.Mogherini išlaikyti ir tęsti ekonomines sankcijas Rusijai, nes Rusija iki šiol neįgyvendino Minsko susitarimų – neišvedė karių iš Ukrainos Rytų, tebesiunčia ginkluotę sukilėliams bei neleidžia Ukrainai užtikrinti sienos su Rusija kontrolės.

„Nors kovos Ukrainos rytuose šiuo metu aprimusios, tačiau Rusija iki šiol nesilaiko prisiimtų Minsko įsipareigojimų ir siekia destabilizuoti padėtį Ukrainoje. Todėl pastaruoju metu diplomatijos kuluaruose pasigirdę raginimai jau gruodžio mėnesį ieškoti galimybių švelninti sankcijas, yra visiškai nepagrįsti ir klaidingi. Aprimus padėčiai Ukrainoje, Rusija ėmėsi karinės intervencijos Sirijoje, gelbėdama nusikalstamą Assado režimą, ir taip didindama pabėgėlių srautus į Europą. ES turi išlikti vieninga ir išlaikyti griežtą poziciją Rusijos atžvilgiu“, – teigė G. Landsbergis.

Susitikimo metu G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad Lietuvai didelį nerimą kelią ir planuojamas energetikos projektas „NordStream2“, nes jis ne tik prieštarauja ES energetinės politikos tikslams, bet ir galimai pažeidžia ES teisės aktus.

„Energetiniai santykiai su Rusija nėra tik privačių kompanijų ar atskirų valstybių reikalas, tam reikalinga bendra Europos Sąjungos pozicija. Europos Komisija turėtų reaguoti ir imtis iniciatyvos stabdyti šį projektą, kaip kad buvo padaryta su „South Stream“ projektu“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Lietuvos europarlamentaro parengta ES-Rusijos ataskaita buvo patvirtinta šių metų birželį. Pagal ES taisykles Europos Komisija turi informuoti, kaip ji ketina įgyvendinti priimtą dokumentą. Už Lietuvos europarlamentaro rengtos ataskaitos patvirtinimą tuo metu balsavo 494 EP nariai, prieš – 135, o 69 susilaikė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!