- Reklama -

Jolanta Blažytė

Šiuo metu Lietuvoje verda tikri aistrų katilai dėl mokyklose įvedinėjamos „gyvenimo įgūdžių“ programos, o ypač lytiškumo ugdymo dalies Nors manęs tai neliečia, bet vis pagalvoju: „Kas ten per „biesas“ ta programa, jei ji kelia tokį tėvų nepasitikėjimą?“. Ir, o dangau, pagaliau gi išlindo ŠMSM ekspertė ir visiems suprantama kalba paaiškino, ko iš tiesų vaikai bus mokomi tose lytiškumo pamokėlėse.

Paaiškino taip aiškiai, kad pati, paklausiusi šį paaiškinimą, supratau kelis svarbius dalykus:

1. Supratau, kad nieko nesupratau;

2. Supratau, kad vaikai bus mokomi pasirinkti socialinę lytį iš kelių šiuolaikinio mokslo nustatytų variantų:

a) vyras;

b) moteris;

c) nenoriu atsakyti;

d) pageidauju neatskleisti;

e) galima nurodyti ir kitą, bet dažniausiai nėra ką įrašyti.

(P.S. gaunasi kažkokia nauja „tikiu mokslu“ istorija).

3. Supratau, kad toje programoje „nėra kažko apie ypatingus lyčių skirtumus“;

4. Supratau, kad ta programa yra dar vienas Stambulo konvencijos „atavizmas;

5. Supratau, kad jeigu šiuo metu lankyčiau mokyklą, tai bėgčiau iš tų „gyvenimo įgūdžių“ pamokų, kaip velnias bėga nuo kryžiaus;

6. Supratau, kad pagal dabartinės valdžios įsivaizdavimus visų Lietuvos vaikų tėvai yra tokie „tūpi“, kad patys neturi jokių šansų vaikams suformuoti tinkamus gyvenimo įgūdžius;

7. Supratau, kad šiame laikmetyje tėvai savo vaikus nuo instrukcijų „kaip pasigaminti apsauginę plėvelę oraliniam seksui“ turi saugoti ne ką mažiau, nei sovietmečiu tėvai mane saugojo nuo komunistinės ideologijos.

O gal kažką neteisingai supratau??? Tada prašau salės pagalbos. Kad būtų paprasčiau – pateikiu visą žodis žodin sukonspektuotą ŠMSM ekspertės paaiškinimą. Pažiūrėti video tikrai verta. Cituoju:

„Aš pasakysiu galbūt labiau iš mokslinės pozicijos vis dėl to vaikai kai gimsta, jie turi dvi lytis – vyrų ir moterų. Kokia bus socialinė lytis ar vėliau žmogus gali atskleisti, kokios jis lyties tai jo asmeninis pasirinkimas… tai vaikai nemokomi lyčių atpažinimo kito asmens. Jie turėtų sugebėti indentifikuoti save ir galiu pasakyti moksle ir dabar jeigu dabar va ką tik mes su studentais ieškojome mokslinių straipsnių yra galimybė pasirinkti tik dvi lytis tai yra male and female reiškia priskyrimas prie tam tikros lyties kalbant apie mokslą nes analizuojame iš tos pozicijos vyrų ar moterų buvo mažiau ar daugiau tam tikrame tyrime… Tačiau kalbant apie dabartinę vėl mokslinę informaciją dažniausiai siūlomi trys ar keturi variantai moksle vėl aš pakartosiu čia ne apie vaikus dabar kalbu tai yra vyras, moteris, nenoriu atsakyti arba pageidauju neatskleisti. Ir arba tiesiog galima nurodyti kitą, bet kita dažniausiai nėra ką įrašyti. Tai trys ar keturi variantai ir to pakanka. Tai šiuo atveju mes nekalbame apie kažkokius dalykus… toj programoj nėra apie sakykim lyčių ypatingus skirtumus. Ten nėra apie tai kad ir mes laikom tai iš tikrųjų bent jau ir mokslinėje bendruomenėje jeigu atsiranda tokių seksistiškų pasakymų kad ten sakykim moterys renkasi mėlyną tušinuką, o vyrai žalią nes kiekvienas laisvas pasirinkti žalią arba mėlyną tušinuką. Aš bandau tokia alegorija pasakyt, kad programa nėra apie tai, kad labai aiškiai reikia pasakyt, kad mergaitė sėdi namuose ir verda sriubą o berniukas ten nežinau su kokiais sunkiais įrankiais kažką daro. Programa yra pasikartosiu apie lygybę visų žmonių ir šeima yra suvokiama, kaip šeima… šeima tai yra vienoje sakykime vietoje vedančių bendrą ūkį gyvenančių kartu vaidmenų pasirinkimo prasme tai mama gali būti tėtis vaikai, kurie turi tam tikrus vaidmenis, Aš tikrai negaliu sakykim asmeniškai aš labai stipriai ginti vienas ar kitas vertybes, nes programoje yra žmogiškosios vertybės bendros žmogiškosios ir pasikartosiu bet koks noras apšmeižti programą ir pasakyti, kad ji labiau tarnauja vienai kažkokiai pusei ar radikaliai vienoj ar radikaliai kitoj pusėj esančių sakykim atstovų tai yra manipuliavimas. To tikrai programoje nėra“.

SUPRATOTE ??????

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!