- Reklama -

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkui

Mes, vilniečiai, centralizuotos šilumos vartotojai, norime sužinoti, kada Vilniaus šilumos tinklai (toliau – VŠT) grąžins 26 mln. eur permokėtą sumą už šildymą 2011-2016 metų laikotarpiu?

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija 2015 m. gruodžio 11 d. nusprendė: panaikinti VK ir EKK nutarimus „Dėl šilumos bazinės kainos dedamųjų UAB „Vilniaus energija“ ir „Dėl karšto vandens kainos dedamųjų UAB „Vilniaus energija“. Įpareigojo VK ir EKK iš naujo apskaičiuoti UAB „Vilniaus energija“ šilumos bazinės kainos ir karšto vandens kainos dedamąsias ir minėtų kainų dedamąsias patvirtinti naujais priimtais nutarimais.

UAB „Vilniaus energija“ Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija 2017m. sausio 24 d. nutarė: pareiškėjo UAB „Vilniaus energija“ apeliacinį skundą atmesti. VK ir EKK apeliacinį skundą atmesti. Vilniaus apygardos administracinio teismo 2015 m. gruodžio 11 d. sprendimą palikti nepakeistą. Nutartis neskundžiama.

Tuometinė VK ir EKK (dabar VERT) įvykdė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą ir iš naujo atliko šilumos kainos sąnaudų patikrinimą šilumos bazinės kainos galiojimo laikotarpiu 2011-2016 metų ir nustatė, kad bendrovė nepagrįstai, be jokio pagrindo į šilumos kainą buvo įtraukusi 31,84 (24,3+7,54) mln. eurų sąnaudų.

Komisija 2016 metų rudenį nurodė UAB „Vilniaus energija“ grąžinti vartotojams 31,84 mln. eurų nepagrįstų pajamų.

VK ir EKK sumažino UAB „Vilniaus energija“ šilumos kainą ir per du mėnesius (vasaris-kovas) grąžino vilniečiams apie 5,84 mln. eurų.

Šilumos ūkio Nuomos sutartis su UAB „Vilniaus energija“ pasibaigė 2017 m. kovo 31 d., likusi dalis – 26 mln. eurų – vartotojams liko negrąžinti.

Nuo 2017 m. balandžio 1 d. visus įsipareigojimus ir įmonės valdymą iš „Vilniaus energija“ perėmė VŠT, dėl to vilniečių permokėtą sumą 26 mln. eurų už šilumą turi grąžinti VŠT įmonė.
Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras V. Benkunskas ir VŠT vadovai informavo vilniečius, kad permoka už šilumą bus grąžinta pasibaigus teismo procesui Stokholmo arbitraže, kuriame Vilniaus miesto savivaldybė ir VŠT pateikė ieškinį Prancūzų kapitalo įmonei „Veolia“ 350,0 mln. eurų sumai dėl padarytos žalos atlyginimo VŠT įmonei.

Stokholmo arbitražas po 6 metų bylos nagrinėjimo, 2023 m.pabaigoje, priėmė sprendimą ir priteisė iš „Veolia“ 83 mln. eurų VŠT naudai. Žiniasklaida viešai informavo, kad „Veolia“ pervedė pinigus į VŠT sąskaitą.

Prašome VERT perskaičiuoti ir sumažinti VŠT šilumos kainą šiam šildymo sezonui, siekiant sugrąžinti vartotojams permokėtus 26 mln. eurų. Vilniaus gyventojai šaltu žiemos metu gaus mažesnes sąskaitas už šilumą.

Pareiškėjai, dalyvavusieji teismuose, priimant sprendimus: J. Imbrasas, B. Cicėnas, Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija – atstovas K. Jocius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!